SKAL TIL SVALBARD: Kronprins Haakon Magnus. Foto: Scanpix

Søker barbertvang-unntak for Haakon i Mexico

Kronprins Haakons skjegg kan føre til problemer når han besøker Mexico denne uka. Kronprinsen skal om bord på et oljeboringsfartøy, og der er det ikke lov å ha skjegg.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Forbudet er begrunnet i sikkerhetshensyn, men det er søkt om unntak for den norske kronprinsen, opplyser den norske ambassaden i Mexico. Så vil tiden vise om den kongelige gjesten må rake av seg skjegget, eller om unntak innvilges når kronprinsen torsdag besøker FPSO i Mexicogolfen.

FPSO står for Floating Production Storage and Offloading vessel. Skipet eies av det mexicanske statsoljeselskapet Pemex, men 80 prosent av utstyret om bord er norsk, og enheten drives av BW Offshore, som er et Bergensen-selskap.

Første gang

Når kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker Mexico fra søndag til torsdag denne uka, er det første gang representanter for den norske kongefamilien er på offisielt besøk i landet. Daværende kronprins Harald deltok i OL i Mexico i 1968, og en del av bryllupsreisen ble lagt dit, men det var høyst privat.

Kronprinsparet kommer til Mexico by søndag, men det offisielle besøket innledes først mandag. Onsdag forflytter de seg til havnebyen Veracruz, der besøket fortsetter.

For at de kongelige gjestene skal få et inntrykk av det enorme landet, går turen fra Mexico by, som ligger 2.300 meter over havet, til kystbyen Veracruz med bil. Underveis skal de spise lunsj på en typisk mexicansk hacienda, der det blir servert lokal mat.

En stor norsk næringslivsdelegasjon med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) i spissen, følger kronprinsparet til Mexico.

Omfattende program

Kronprinsparet kommer til Mexico by søndag kveld lokal tid fra Miami i USA, der de har tilbrakt et par dager for å akklimatisere seg.

Det offisielle programmet starter mandag med kransenedleggelse på Nasjonalmonumentet og etterfølgende velkomstseremoni hos Mexicos president Felipe Calderón og fru Margarita Zavala.

Deretter går det slag i slag i fire dager med blant annet besøk på Frida Kahlo-museet, åpning av en norsk fotoutstilling, næringslivsseminarer og universitetsbesøk.

Deler seg

Ved flere anledninger har kronprinsen og kronprinsessen ulike programmer. Blant annet skal Mette-Marit besøke en hiv/aids-klinikk, og Haakon skal holde foredrag om utvikling og fattigdom i regi av UNDP på Mexicos største universitet, der det er 300.000 studenter.

En norsk arkitektutstilling - Kristin Jarmund Architects - Selected Works - skal åpnes av kronprinsparet. De skal også være med på lanseringen av et norsk-mexicansk filmsamarbeid. Blant deltakerne her er Nils Gaup, Bent Hamer og Pia Tjelta.

Kronprinsparet avslutter besøket i Mexico med en lunsj gitt av det mexicanske presidentparet torsdag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder