MANGE UNGE: Politiet innbragte totalt 160 personer etter bråket i Oslo i går. Minst 10 av dem var under 16 år gamle. Nå hevder flere involverte at Blitz skal ha hisset opp stemningen. Foto: SCANPIX

Pågrepne demonstranter nekter for alt

(VG Nett) Samtlige av de siktede etter gårsdagens herjinger i Oslo sentrum er løslatt.

  • Mats Bleikelia

Artikkelen er over 11 år gammel

Politiet tauet inn 160 personer etter bråket i Oslo sentrum i går. Av disse ble 11 formelt siktet for skadeverk og/eller vold mot politiet. Disse har vært i avhør lørdag kveld og søndag formiddag, men er nå sluppet fri.

- Gjennomgående er det folk som ikke erkjenner å ha gjort det de er anklaget for, sier politiadvokat Arne Donald Andersen i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Saken er likevel ikke over for de involverte, og politiet setter i gang videre etterforskning av de anmeldelsene som foreligger. De baserer seg i hovedsak på øyenvitneskildringer fra gårsdagens opptøyer.

KNUSTE VINDUER: Fem McDonalds-restauranter i Oslo sentrum ble angrepet av pøbler i går kveld. Foto: SCANPIX

- Det er stort sett observasjoner fra vitner, både politivitner og andre vitner, sier Andersen.

Flesteparten av de siktede er født på 80- og 90-tallet, opplyser politiet.

De resterende 149 personene som ble tatt hånd om lørdag risikerer bøter på opptil 9000 kroner, men ifølge politiet er det fremdeles for tidlig å si nøyaktig hvor mange som kan vente seg en slik reaksjon.

Raidet McDonalds-restauranter

Bråket startet da den i utgangspunktet fredelige demonstrasjonen nådde Israels ambassade i Parkveien. Mens flesteparten av de rundt 3000 fremmøtte forhold seg rolige, valgte en mindre gruppe å yppe til bråk med politiet ved å avfyre fyrverkeri og kaste steiner.

Etter hvert valgte politiet å aksjonere mot den såkalte «harde kjernen», men klarte ikke å forhindre at bråket spredte seg til andre deler av byen. Pøbler gikk til angrep på fem ulike McDonalds-restauranter, knuste butikkvinduer, veltet søppeldunker og angrep flere biler.

Flere av disse ble tatt på fersk gjerning av politifolk som patruljerte sentrumsgatene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder