ÅRLIG TALE: Vladimir Putin holdt onsdag sin årlige tale - tilsvarende USA-presidentens «State of the Union». Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Pool

Putin holdt tale uten å nevne Navalnyj - demonstranter pågripes

Samtidig som 466.000 russere har meldt at de onsdag skal demonstrere for løslatelse av Kreml-kritikeren Aleksej Navalnyj (44), holdt president Vladimir Putin (68) sin årlige tale til nasjonen.

Av 

Ole Kristian Strøm

Publisert:

Han nevnte ikke Navalnyj med et eneste ord i sin tale. Putin har fortsatt ikke tatt opposisjonspolitikerens navn i sin munn - men omtalte ham som «pasienten i Berlin» da han fikk et spørsmål på en pressekonferanse i desember.

Allerede onsdag morgen ble flere av Navalnyjs mest sentrale medarbeidere, blant dem advokaten Ljubov Sobol og talspersonen Kara Jarmysj, pågrepet i Moskva.

– Jeg er praktisk talt kidnappet, skrev Jarmysj på Twitter etter å ha sittet flere timer i politibilen hun ble dratt inn i. Hun har siden blitt anmeldt for å ha organisert demonstrasjonen. Jarmysj har i månedsvis sittet i husarrest. Det samme har Sobol.

Samtidig ble Navalnyj-demonstranter pågrepet i Magadan og andre byer helt øst i Russland der det allerede er blitt kveld onsdag:

– Fiendtlige handlinger mot Russland fortsetter å skje. Det er en ny type sport å snakke ned Russland. Ofte foretrekker vi ikke å reagere på disse fiendtlige handlingene, sier Vladimir Putin.

– Vi ønsker ikke å brenne broer, men hvis noen behandler gode intensjoner som en svakhet, bør vi vite at Russlands reaksjon vil være rask og tøff, fortsetter Russlands president.

– De fortsetter å straffe Russland her og der uten grunn.

Her er demonstranter på gatene i Vladivostok, der det allerede er kveld:

Putin var også innom påstandene fra Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko om at det har blitt planlagt et attentat på ham:

– Du må mene hva du vil om Lukajenkos politikk, men å planlegge drap er å gå for langt, sier Putin.

les også

Norsk selskap sender vaksineturister til Russland

– I vesten er det ingen som tenker på Hviterusslands skjebne, akkurat på samme måte som de ikke tenkte på Ukrainas skjebne, sier president Putin - trolig med tanke på det som skjedde i 2014 da en revolusjon endte med at Viktor Janukovitsj måtte gå av som president.

Topp-politikere, næringslivsledere og andre kjente russere er til stede ved Putins tale. De færreste av dem bærer ansiktsmasker av det vi ser av TV-kanalen Pjervyjs sending - til tross for at corona-pandemien var svært sentral i presidentens tale.

Putin brukte ellers talen til løfter om penger til barnefamilier som er økonomisk rammet av coronaen og andre tiltak for å løfte levestandarden. Løftene kommer i rett tid med tanke på parlamentsvalget i september.

Statsminister Mikhail Misjustin satt på første benk og måtte tåle en del pepper mot sin regjering fra Putin.

Publisert:

Mer om

Russland

Aleksej Navalnyj

Vladimir Putin

Flere artikler

 1. Slik prøver Kreml å stoppe Navalnyjs kvinner

 2. Navalnyj på Instagram: Går til sultestreik i fengselet

 3. Advokat slapp inn i straffeleiren: – Navalnyjs helse er ekstremt dårlig

 4. USA utviser russiske diplomater

 5. Navalnyjs arresterte pressesjef med roman om fengselsliv: – Vil bli invitert til Norge

Fra andre aviser

 1. Navalnyjs støttespillere arrestert i forkant av demonstrasjoner

  Aftenposten
 2. Putin står klar med sin årlige skryteliste til folket. Samtidig arresteres opposisjonen.

  Aftenposten
 3. Putins regime slår jernring rundt Moskva i frykt for demonstrasjoner

  Aftenposten
 4. Tusener demonstrerer for Navalnyj i Russland

  Aftenposten
 5. Putin-kritikeren Navalnyj avslutter sultestreiken

  Aftenposten
 6. Russland: Navalnyj får ikke dø i fengsel

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no