KREFT-KAMP: Dommer Ruth Bader Ginsburg i USAs høyesterett har hatt kreft flere ganger. Hun døde til slutt av kreft i bukspyttkjertelen, 87 år gammel. Foto: Stephan Savoia / TT NYHETSBYRÅN

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg (87) er død

WHITE PLAINS/OSLO (VG) Dødsfallet kan utløse en politisk kamp der utfallet vil få store konsekvenser for USA i lang tid fremover.

 • Martha C. S. Holmes
 • Jostein Matre

– Nasjonen vår har mistet en historisk jurist. Vi i høyesterett har mistet en kjær kollega. I dag sørger vi, men med tro på at fremtidige generasjoner vil huske Ruth Bader Ginsburg slik vi kjente henne - som en utrettelig og resolutt forkjemper for rettferdighet, sier høyesterettsjustitiarius John G. Roberts i en uttalelse, ifølge The New York Times.

USAs høyesterett annonserte natt til lørdag norsk tid at Ginsburg, som har tjent som amerikansk høyesterettsdommer i nesten tre tiår, er død. Hun døde som følge av komplikasjoner i forbindelse med kreft i bukspyttkjertelen.

Les mer på VG+: 86-åringen som ble ungdomsidol

Hadde et siste ønske

Dødsfallet kan få store konsekvenser for USA: President Donald Trump vil nå få muligheten til å utnevne en ny dommer som kan erstatte Ginsburg, som var en ledende figur blant de fire dommerne som anses som liberale i USAs høyesterett.

Det er ni dommere i USAs høyesterett. I dag anses fire som liberale, og fem som konservative. Utnevner Trump en ny konservativ dommer, vil det trekke høyesterett langt i en konservativ retning, med tre liberale mot seks konservative dommere.

Dommerne som velges, blir sittende så lenge de ønsker, ofte til de dør. Presidenten nominerer en ny dommer som Senatet må godkjenne.

Ifølge NPR formidlet Ginsburg i en uttalelse til sitt barnebarn Clara Spera kun dager før hun døde at hun ikke ønsker å bli erstattet før presidentvalget er avgjort:
– Mitt aller inderligste ønske er at jeg ikke skal erstattes før en ny president er tatt i ed, heter det i uttalelsen.

Sammensetningen i høyesterett har vært gjenstand for voldsomme politiske konflikter opp gjennom årene, og med de ulike balansene har det kommet store endringer for det amerikanske samfunnet. Det er Høyesterett som tolker grunnloven, og som dermed har makt til å erklære hva som er lovlig.

Les mer om noen av de mest sentrale høyesterettsavgjørelsene i USA opp igjennom tidene her.

MINNES: Folk samlet seg utenfor høyesterett i Washington for å minnes Ginsburg, etter at det ble annonsert at hun er død. Foto: Alex Brandon / AP

Republikanerne: Vil fylle plassen

President Trump har tidligere utnevnt høyesterettsdommere Neil M. Gorsuch og Brett M. Kavanaugh. Den førstnevnte utnevnelsen var vanskelig å svelge for demokratene.
Høyesterettsdommer Antonin Scalia døde nemlig mens Barack Obama var president. Men republikanerne hadde flertall i senatet, og blokkerte dommeren Obama ville nominere. Det gjorde de frem til Trump ble valgt, og Trump nominerte Gorsuch.
Nå ber demokratenes minoritetsleder i Senatet om at rebublikanerne gir den neste utnevnelsen samme behandling :

– Det amerikanske folket bør få en stemme i valget av sin neste høyesterettsdommer. Derfor bør ikke denne plassen fylles før vi har en ny president, skriver han på Twitter.

Dette avviser imidlertid republikanernes majoritetsleder i Senatet i en uttalelse, der han viser til at demokratene hadde mistet flertallet i Senatet under Obamas siste periode. Han skriver at republikanerne igjen fikk flertall, og velgernes tillit, i 2016.

– President Trumps nominasjon vil bli stemt over i Senatet, skriver han i uttalelsen.

– Et vendepunkt

Kommentator Henrik Heldahl i AmerikanskPolitikk.no mener saken blir et vendepunkt.

– Dette er en utrolig dramatisk vending i valgkampen, sier han til VG.

– Når en kandidat har ligget bak på målingene så lenge som Trump har, så er man avhengig av at noe endrer dynamikken. Det skjedde nå nettopp.

Hvis republikanerne klarer å erstatte Ginsburg med en ung konservativ dommer mener han det vil være en stor seier for dem.

– Da vil de sannsynligvis kontrollere høyesterett i flere tiår.

For demokratene handler det om hevn, mener han.

– Republikanerne nektet dem å velge en høyesterettsdommer i valgåret 2016, og de vil prøve alt de kan på å gjøre det samme nå. Problemet deres er at de ikke har flertall. De må snu fire republikanerne.

Trump: - En utrolig kvinne

President Donald Trump stod på talerstolen i Minnesota, der han i natt har holdt et valgmøte, da nyheten om dødsfallet kom. I løpet av talen skrøt presidenten av de to høyesterettsdommerne han allerede har utnevnt. Han var på det tidspunktet ikke klar over Bader Ginsburgs dødsfall.

Like etter at han gikk av scenen ble han spurt av en reporter om hva han tenker om hennes død.

– Døde hun nettopp nå? Wow. Det visste jeg ikke. Hun var en utrolig kvinne, som levde et utrolig liv. Uansett om man var enig med henne eller ikke var hun en utrolig kvinne. Jeg er lei meg for å høre dette, sa Trump, som deretter gikk om bord i Air Force One uten å svare på spørsmål om hva han tenker om å eventuelt utnevne en ny dommer før hans første periode er ferdig.

VENTER: Trump har svarte ikke på om hva han tenker om å utnevne en ny høyesterettsdommer lørdag. Foto: Evan Vucci / AP

Ifølge CNN ønsker ikke Det hvite hus å kommentere om presidenten kommer til å forsøke å erstatte RBG, som hun populært ble kalt, før valget. De sier at de ønsker at denne dagen skal handle om henne.

Joe Biden kommenterte også dødsfallet i natt.

– Hun var en elsket person. Mitt hjerte går ut til alle som brydde seg om henne. Hun stod opp for oss alle. Hun ledet arbeidet med likestilling for kvinner. I tiårene etter at hun ble utnevnt har hun vært en stemme for frihet og likhet for alle. For borgerrettigheter for alle. I kveld og i de kommende dagene bør vi fokusere på tapet av henne og hennes arv. Men la meg være klokkeklar: Velgerne bør velge presidenten, og deretter må den som vinner presidentvalget velge en kandidat som Senatet skal vurdere. Det gjorde man i 2016 og det må man gjøre også nå. Det er både min tro og mitt håp, sa Biden blant annet.

Feministikon

Ruth Bader Ginsburg ble født i Brooklyn i 1933, med en far som var jødisk emigrant fra Ukraina. Moren, som var født i USA av østerrikske jøder, døde av kreft dagen før unge Ruths avslutning på videregående skole.

Hun ble utnevnt til høyesterettsdommer av Bill Clinton i 1993.

Etter 27 år som amerikansk høyesterettsdommer, har Ginsburg blitt kjent som en markant forkjemper for kvinners rettigheter og likestilling.

De siste årene har Ginsburg blitt et feministikon for mange unge amerikanere, og den kritikerroste dokumentarfilmen om henne, «RBG», var i fjor nominert til Oscar-pris.

Les mer på VG+: 86-åringen som ble ungdomsidol

Les også

 1. Trump i viktig vippestat: – Vi skal vinne Wisconsin

  MOSINEE, WISCONSIN (VG) Natt til fredag besøkte Trump den viktige vippestaten Wisconsin.
 2. Bitter partistrid tvang velgerne ut i Wisconsin, tross bli hjemme-ordre

  – Dette er velgerundertrykkelse på sitt mest kyniske, sier Kathleen Rankin (35) fra Janesville til VG.
 3. Hat, vold og rasisme: Slik ble USA en kruttønne

 4. Presidentkandidatene i klimakrangel

  Skogbrannene som herjer California, Oregon og Washington har nå blitt et hett tema i den amerikanske valgkampen.
 5. Trump svarer på Biden-angrep med nytt kallenavn

  Joe Biden går til angrep på en av Donald Trumps kampsaker – åpning av skolene i USA.

Mer om

 1. USA
 2. Høyesterett

Flere artikler

 1. Høyesterettsdommer Ginsburgs død: – Kan gi endringer i abortloven

 2. Hun kan bli USAs nye høyesterettsdommer

 3. Trump nominerer Amy Coney Barrett til høyesterettsdommer

 4. Vil stanse republikanernes dommer-plan: – Kampen har akkurat begynt

 5. Varsler rask godkjenning: – Lite som vil gjøre demokratene mer rasende

Fra andre aviser

 1. Forsker svarer: Hvorfor står USA på hodet fordi en høyesterettsdommer dør?

  Aftenposten
 2. Ikonet som ikke trakk seg tidsnok

  Bergens Tidende
 3. Trump: Ginsburgs erstatter nomineres neste uke

  Aftenposten
 4. Trump varsler høyesterettsnominasjon mot slutten av uken

  Bergens Tidende
 5. Trump kunngjør kandidat til høyesterettsdommer lørdag

  Bergens Tidende
 6. Ginsburgs død kan utløse et politisk bikkjeslagsmål i valgkampinnspurten

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no