Gassofferet Abed (21) forteller: Slik overlevde jeg det kjemiske angrepet

Tirsdagens kjemiske angrep i Syria er det dødeligste på fire år, og har skapt sterke reaksjoner verden over. Her forteller Abed Kontar (21) til VG hvordan han ble rammet - og overlevde.

 • Amund Bakke Foss
 • Hibba Sarmadawy
 • Håvard Kristoffersen Hansen

Artikkelen er over tre år gammel

Som så mange andre morgener nord-vest i Syria, var syriske angrepsfly igjen i himmelen over landsbyen Khan Sheikhoun i Idlib-regionen tirsdag morgen.

Men dagen skulle komme til å bli helt annerledes enn alle andre dager i landsbyens historie. 

Da dagen var over, var minst 72 mennesker døde, blant dem omlag 20 barn. Svært få av de døde hadde blødende sår, de hadde heller mistet pusten som følge av kjemikalier. 

Les også: Vil ha FN-resolusjon mot kjemisk angrep i Syria

Tirsdag kveld forsøkte VG å kontakte Abed Kontar, en 21 år gammel fotograf vi har intervjuet og snakket med tidligere om forholdene i opprørskontrollerte Idlib, vest for Aleppo.

Det kom aldri noe svar.

Onsdag morgen fikk vi tak i Kontars bror. Han fortalte at broren lå på sykehus, hardt rammet av gassangrepet.

– Vi vet ikke om det kommer til å gå bra med ham, sa broren til VG.

PÅ SYKEHUS: Abed Kontar fotografert på sykehus onsdag med oksygenmaske etter at han inhalerte gassen. Foto: Ammar Abdullah Reuters

Så lik overalt

Ved 13-tiden fikk vi kontakt med Abed Kontar. Han sa han var ute av sykehus, han var svak, men mente han var sterk nok til å fortelle hva som hadde skjedd. Han sa at broren kunne filme vitnesbyrdet hans, siden de var kommet hjem. Så sendte de  klippet på e-post til VG.

Her forteller Abed Kontar om hva som skjedde under angrepet som nå har fått verdens oppmerksomhet:

– Det kom meldinger om et giftig gassangrep i Khan Sheikhoun, og jeg og noen venner bestemte oss for å dra.

Kontar jobber som frilansfotograf, blant annet for flere internasjonale byråer, og ønsket å dokumentere det som hadde skjedd.

– Det første jeg gjorde var å dra til hovedkvarteret til redningsarbeidere i landsbyen for å undersøke forholdene. Området var fullt av lik. Barn, menn og kvinner. Noen var livløse og noen var fremdeles i live. Redningsarbeiderne forsøke å redde dem ved å vaske kroppene deres med vann.

MANGE BARN RAMMET: Et barn blir behandlet på et sykehus i Idlib tirsdag. Flere kilder hevder at over 20 barn døde i angrepet. Foto: Uncredited AP

Deretter dro Kontar til stedet der en av missilene med de giftige gassene hadde truffet. Vennene antok at det var en nervegass som hadde rammet nabolaget de befant seg i.

– Det var mens jeg fotograferte på stedet at jeg inhalerte de giftige gassene. De spredte seg i blodet, lungene og øynene. Jeg mistet bevisstheten.

Kontar fikk førstehjelp av redningsarbeiderne, og han ble tatt med til fem ulike klinikker.

Les mer: FN bekrefter bruk av kjemiske våpen i Syria

Ingen erfaring med gass

På dette tidspunktet, da de rammede menneskene i landbyen ble behandlet for gassen, traff minst én rakett et av sykehusene der behandlingen pågikk. Deler av sykehusbygningen ble ødelagt.

– Det var mangel på ressurser på sykehusene og det er mangel på erfaring med håndteringen av denne typen gass. Jeg ble liggende over natten på intensivavdeling som holdt oppsyn med meg.

Mens Kontars venner og familie var svært bekymret for ham, ble han behandlet med ulike medisiner som hjalp blodsirkulasjonen.

Da VG snakket med Kontar ved 13-tiden norsk tid, var det en time siden han ble frigitt fra sykehuset. Han hadde fortsatt et legemiddel intravenøst i armen.

Norsk lege forteller: Slik ble Yasser (11) behandlet etter kjemisk angrep i Mosul

Sterke reaksjoner internasjonalt 

De internasjonale fordømmelsene har vært massive, og FNs sikkerhetsråd samles onsdag til hastemøte om massakren.

FN og EU har uttalt at det er for tidlig å slå fast hvem som sto bak angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun, og hvilke kjemiske våpen som eventuelt ble benyttet. Ofrene hadde symptomer som pustebesvær, små pupiller, fråde rundt munnen og svært høy puls.

USA har allerede lagt ansvaret på regimet til president Bashar al-Assad. Storbritannias utenriksminister Boris Johnson mener alt tyder på at det var det syriske regimet som sto bak angrepet.

– Alle beviser jeg har sett, og det kan kommer mer om dette, tyder på at det var Assad-regimet som gjorde dette, i full visshet om bruk av ulovlige våpen i et barbarisk angrep på egen befolkning, sa Johnson, ifølge NTB.

PÅ JOBB: Kontar sier han vil fortsette jobben som fotograf i det opprørskontrollerte området av Syria. Foto: Privat

Fortsetter arbeidet, uansett

Regimet avviser at de står bak. Russland hevder den giftige gassen lekket ut da syriske fly bombet et våpenlager som tilhørte opprørere.

Nå forsøker Abed Kontar å få behandling for skadene, uansett hvor.

– Jeg har gått gjennom en vanskelig tid, og jeg har sett mange lik den siste tiden. Men denne gangen var spesiell. Jeg har aldri opplevd så mange døde kropper på ett sted.

Han avslutter samtalen med VG:

– Jeg skal fortsette arbeidet mitt og dokumentere brutaliteten til Assad-regimet. Uansett om det vil koste meg livet.

Oppdatering: Torsdag morgen får VG vite at Kontar har kommet seg over grensen til Tyrkia for å få behandling på et bedre sykehus.

Flere artikler

 1. Gassofferet Abed (21) forteller: Slik overlevde jeg det kjemiske angrepet

 2. Gassofferet Abed om våpen-påstander: – Det er løgn

 3. Gassangrepet: Tyrkia avviser påstand om kjemisk våpenfabrikk

 4. Må stilles til ansvar

 5. Gassangrepet: Tyrkia avviser påstand om kjemisk våpenfabrikk

Fra andre aviser

 1. SOHR: 20 barn blant 72 drepte i gassangrep i Syria

  Bergens Tidende
 2. Innbyggere fra Khan Sheikhoun kaller russisk våpenpåstander for en sinnssyk løgn

  Aftenposten
 3. Erdogan: Mer enn 100 drept i syrisk giftgassangrep

  Aftenposten
 4. Flere titalls sivile drept i giftgassangrep – mange barn blant ofrene

  Aftenposten
 5. Ivanka Trump påvirket faren til å angripe Syria

  Bergens Tidende
 6. Mustafa (13) overlevde det kjemiske angrepet, men så familien dø. Nå trygler den syriske gutten verden om hjelp.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder