Politiet etter Stockholm-angrepet: – Mistanken har blitt styrket

STOCKHOLM/OSLO (VG) Politiet sier at de blir tryggere på at de har tatt riktig gjerningsmann for lastebil-angrepet i Stockholm fredag.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er ingenting som tilsier at vi har feil person, tvert i mot styrkes mistanken ettersom etterforskningen skrider fram, sier rikspolitisjef Dan Eliasson i det svenske politiet på en pressekonferanse lørdag klokken 13.30.

Han understreker igjen at de ikke kan utelukke om flere personer er involvert i saken, men at de tror de har pågrepet og siktet han som kjørte bilen.

VG Spesial: 180 sekunder med skrekk og død

– Vi jobber bredt, men denne etterforskningen vil ta langt tid, sa han.

Eliasson opplyser også at de har funnet en «anordning som ikke hører hjemme i bilen», men at de ikke kan bekrefte om det er en bombe eller en brannfarlig anordning.

Statsminister Løfven: – Vi skal komme gjennom dette

– Det pågår en undersøkelse av det nå. Vi kan ikke gå inn på det, opplyser Eliasson.

Politiet opplyser også at den siktede har vært i politiets søkelys tidligere.

Den mistenkte har tidligere vært i det svenske sikkerhetspolitiets søkelys ettersom de har fått informasjon om ham, sier Säpo-sjef Anders Thornberg.

– Disse opplysningene ble fulgt opp, men var ikke mulig å belegge, sier han.

I tillegg skal det finnes koblinger mellom mannen og andre usbekere som var involvert i en større terrorfinansieringssak i 2015, ifølge Expressen. Da var Säpo var koblet inn på grunn av mistanke om at pengene gikk til IS. Tre personer ble dømt for økonomisk kriminalitet i denne saken.

Thornberg sa at det nå er en prioritert oppgave for sikkerhetstjenesten å undersøke om den siktede mannen hadde medhjelpere eller om det var andre gjerningsmenn innblandet.

– Jobber døgnet rundt

– Vi jobber døgnet rundt, blant annet i samarbeid med internasjonale sikkerhetstjenester, sier Thornberg.

Vitner: Ledet politiet til gjerningsmannen

Politiet vil ikke bekrefte om den siktede har hatt IS-sympatier, men bekrefter at det er en 39 år gammel usbekisk mann som er siktet.

På spørsmål om mannen har vært kjent for utenlandske sikkerhetstjenester, ville ikke poliitet svare.

Var ikke under oppsikt

Thornberg understreker imidlertid at 39-åringen ikke var under sikkerhetspolitiets oppsikt når angrepet skjedde, og at de nå utreder linker, kontakter nettverk og foranledningen til angrepet.

Les også: Siktede får kjendisadvokat

Politiet vil ikke kommentere om det er noen flere pågripne på dette tidspunktet, eller hvor lang tid angrepet kan ha vært planlagt.

– Vi har tatt en person. Så må vi undersøke om flere personer er innblandet eller ikke. Men jeg håper dere forstår at vi ikke kan kommentere om flere er innblandet. Vi må etterforske hvordan dette har gått til, sier Eliasson.

Identiteten til de døde er foreløpig ikke fastsatt, så politiet vil ikke si noe om dem på nåværende tidspunkt.

Politiet opplyste også om at politiinnsatsen nå er forsterket i hele Sverige.

Får støtte fra Forsvaret

– Vi kan ikke utelukke at andre blir inspirert av det som har skjedd. Derfor har vi fått støtte fra Forsvaret når det gjelder helikopterstøtte, for å kunne forflytte mannskaper raskt, sa en talsmann for politiet.

Sverige har også forsterket grensekontrollen, både av ut- og innreisende.

Statsadvokat Hans Ihrman, som leder etterforskningen, sa på pressekonferansen at man nå forsøker å samle informajson for å se om mistankene mot den siktede mannen kan styrkes ytterligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder