RAMMES: Et Emirates Airlines-fly fra Dubai kommer her inn for landing på flyplassen i Los Angeles.
RAMMES: Et Emirates Airlines-fly fra Dubai kommer her inn for landing på flyplassen i Los Angeles. Foto: Frederic J. Brown AFP

Derfor innføres elektronikk-forbud på flere fly

UTENRIKS

Ifølge amerikanske medier frykter myndighetene at terrorister skal være i stand til å gjemme eksplosiver i batterier.

Publisert: Oppdatert: 22.03.17 11:43

Tirsdag ble det kjent at USA og Storbritannia forbyr passasjerer fra flere land å ta med elektronikk som nettbrett og bærbare datamaskiner i håndbagasjen.

De nye reglene ble begrunnet med terrorfrykt, men amerikanske myndigheter har hittil vært svært sparsomme med opplysninger.

CNN og New York Times har imidlertid snakket med flere amerikanske tjenestemenn med kjennskap til saken, som røper noen detaljer rundt det som skal være en del av bakgrunnen til forbudet:

Ifølge kildene viser etterretning at terrorgrupper skal være i ferd med å perfeksjonere teknikker som gjør det mulig å skjule eksplosiver i batterier og batterikomponentene til elektronisk utstyr, deriblant bærbare PCer.

Tjenestemenn sier til CNN at etterretningen «indikerer at terrorgrupper fortsatt går etter kommersiell flytrafikk» ved «å smugle eksplosiver i forskjellige artikler».

Det er imidlertid uklart hvem som står bak trusselen: Ifølge CNN er det snakk om en al-Qaida-tilknyttet gruppe, mens New York Times viser til IS.

Opplysningene er ikke bekreftet åpent av amerikanske myndigheter.

Les også: Dommer stopper Trumps nye innreiseforbud

iPad-bombe

Bomber gjemt i elektroniske gjenstander har lenge vært en bekymring for flyselskapene. I 1988 styrtet et Pan Am-fly over Lockerbie i Skottland etter at en bombe gjemt i en kassettspiller gikk av i bagasjekabinen.

Alle de 259 passasjerene og besetningsmedlemmene ble drept, inkludert elleve andre på bakken.

I fjor landet et Daallo-fly på vei til Somalia trygt etter at en bombe gjemt i en iPad gikk av i kabinen. Kun selvmordsbomberen døde.

Bennet Waters i et konsulentfirma for sikkerhet, Chertoff Group, sier elektronisk utstyr kan være like farlig i innsjekket bagasje, men at sikkerhetssjekken den går gjennom er mer omfattende.

I tillegg påpeker han at det kan gjøre det vanskeligere for en eventuelt terrorist å måtte detonere en bombe som ligger i bagasjekabinen.

Disse landene rammes

En amerikansk embetsmann sier til AP at direkteflyginger til USA fra til sammen ti flyplasser i følgende byer blir rammet av det nye forbudet:

Kairo i Egypt, Amman i Jordan, Kuwait by i Kuwait, Casablanca i Marokko, Doha i Qatar, Riyadh og Jeddah i Saudi-Arabia, Istanbul i Tyrkia, samt Abu Dhabi og Dubai i De forente arabiske emirater.

Les også: Passasjerfly måtte snu - ansatt var innelåst i lasterommet

Ifølge The New York Times har flyselskapene fått 96 timer på seg til å innføre de nye instruksene, og at forbudet trådte i kraft klokken 08 tirsdag norsk tid.

Storbritannia fulgte tirsdag ettermiddag opp med et tilsvarende forbud som rammer flygninger fra Tyrkia, Libanon, Jordan, Egypt, Tunisia og Saudi-Arabia.

Det norske Luftfartstilsynet sier til VG at det ikke er aktuelt å innføre et tilsvarende forbud for flygninger til Norge.

Kilde: VG/NTB

Her kan du lese mer om