KLARE: Et B2 Stealth bombefly gjøres her klar ved Whiteman Air Force base i USA i fjor. USA skal nå være klare til å angripe Syria når som helst. FOTO: USAF/HI/AFP PHOTO

Syria-angrep kan komme i løpet av kort tid

Vestlige utsendinger skal ha gitt klar beskjed til Syrias nasjonalkoalisjon om at et vestlig angrep mot Bashar al-Assads styrker kan ventes i løpet av få dager.

  • NTB

Artikkelen er over seks år gammel

Beskjeden skal ha blitt gitt under et møte mellom vestlige utsendinger og representanter for Syrias nasjonalkoalisjon i Istanbul på mandag, opplyser kilder som var til stede på møtet.

Målet med aksjonen skal være å avskrekke Assad-regimet fra videre bruk av kjemiske våpen.

Ekstra Syria-møte

Den britiske statsministeren avbryter Parlamentets sommerferie for å diskutere Syria i et ekstraordinært møte.

- Lederen for Underhuset godtok min anmodning om å innkalle Parlamentet, skrev Cameron på Twitter tirsdag.

Parlamentsmedlemmene må dermed avbryte sommerferien og møte i London torsdag.

- Det vil bli lagt fram et forslag fra regjeringen og holdt en avstemning, het det videre i meldingen.

Flere britiske aviser har skrevet at britiske myndigheter forbereder et militært svar på den angivelige bruken av kjemiske våpen i en forstad til Damaskus i forrige uke, og at en avgjørelse om å gå til aksjon er ventet innen kort tid.
Camerons talsmann bekreftet tirsdag at de britiske styrkene vurderer ulike muligheter for militær aksjon i Syria, men at det ikke er tatt noen beslutning om hva slags aksjon det kan være snakk om.

Nyhetsbyrået AFP skriver at Cameron fortsetter samtalene med andre lands ledere der målet er å bli enig om et «rimelig svar» på de påståtte kjemiske angrepene i Syria som skal ha tatt livet av over 300 mennesker.

FERDIG MED FERIEN: Storbritannias statsminister David Cameron har innkalt Parlamentet til et ekstraordinært møte om Syria. FOTO: CARL COURT/AFP PHOTO

BAKGRUNN: Assad anklages for massedrap med kjemiske våpen

Vil vurderer alternativer

Også Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt er villig til å vurdere alternativer.

- Det vi hører fra våre nærmeste allierte, er at de etter hvert ikke er i tvil om at det er snakk om kjemiske våpen og at det er Assad som har brukt våpnene mot sin egen befolkning, sier Thorning-Schmidt til danske TV2 News.

Hun gjør det klart at det ligger et sterkt press på FNs sikkerhetsråd i situasjonen som er oppstått.

- Jeg må si at hvis Sikkerhetsrådet ikke vil reagere nå, så er vi nødt til å vurdere alternative reaksjonsmønstre, sier statsministeren.

USA er klare

USA har allerede startet arbeidet med å finne juridiske argumenter som kan forsvare en militæraksjon i Syria, og vurderer en mindre aksjon mot landet.

USAs militære styrker er klare til å handle straks president Barack Obama eventuelt gir ordre om et angrep mot Syria. De nødvendige ressursene er på plass, sier forsvarsminister Chuck Hagel.

Hagel sa tirsdag til den britiske rikskringkastingen BBC at amerikanerne har gjennomført forflytninger av militære ressurser slik at en ordre fra presidenten kan settes ut i livet.

- Vi er klare, så enkelt er det, tilføyde han.

Advarer mot al-Qaida-grupper

- Syria vil fortsette den militære innsatsen mot opprørerne i landet selv om det kommer et angrep utenfra, sier den syriske utenriksministeren Walid Moualem.

Han føyer til at et angrep vil være til støtte for al-Qaida-grupper blant opprørerne.

- Hvis formålet er å begrense våre væpnede styrkers framgang, så vil de ikke lykkes, sa Moualem tirsdag med klar adresse til flere vestlige lands signaler om at et militært angrep mot Syria er på trappene etter den angivelige bruken av kjemiske våpen i Damaskus.

- Hvis formålet med et eventuelt angrep er å oppnå en maktbalanse, så er det en villfarelse og overhodet ikke mulig, sa utenriksministeren, som gjorde det klart at Syria vil forsvare seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder