VURDERER RAKETTANGREP OG BOMBEFLY? Washington Post hevder Obama vurderer en militær straffeaksjon mot Syria. Foto: Jacquelyn Martin, AP

Washington Post: Obama leter etter juridisk argumenter for militæraksjon mot Syria

USAs president Barack Obama vurderer en militæraksjon mot Syria som er begrenset i omfang og varighet, melder avisen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Meningen skal være å straffe og avskrekke Assad-regimet etter den angivelige bruken av kjemiske våpen i borgerkrigen i landet.

USA ønsker ikke å bli dratt dypere inn i borgerkrigen, og planlegger derfor en militæraksjon som sannsynligvis ikke vil vare mer enn to dager. Planene Obama vurderer omfatter bruk av krysserraketter og langtrekkende bombefly, skriver avisen, som siterer anonyme kilder i den amerikanske regjeringen.

Ifølge en kilde skal Obama ha bedt sine rådgivere om å finne juridiske argumenter som kan rettferdiggjøre en militæraksjon.

- Vi leter aktivt i lovverket for å finne noe som kan hjelpe oss å ta en avgjørelse, sier en kilde til Washington Post.

Tre faktorer skal være avgjørende for om USA går til aksjon. Obama venter på sluttføringen av en etterretningsrapport om hvem som sto bak den angivelige bruken av kjemiske våpen i Damaskus i forrige uke. Utfallet av konsultasjoner med Kongressen og USAs allierte er et annet springende punkt, og Washington vurderer også om et eventuelt angrep vil være i strid med folkeretten.

Ifølge Washington Post er krigsskip med krysserraketter allerede på plass i Middelhavet.

Utenriksminister John Kerry sier FN-inspektørenes arbeid på åstedet for angrepet i Damaskus er viktig, men at det ikke er avgjørende for å bevise Assad-regimets involvering i det angivelige kjemiske angrepet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder