STRENGERE STRAFF: Oscar Pistorius må på ny møte i rettssalen etter at høyesterett erklærte at kjennelsen mot ham må endres.
STRENGERE STRAFF: Oscar Pistorius må på ny møte i rettssalen etter at høyesterett erklærte at kjennelsen mot ham må endres. Foto: Mike Hutchings , Reuters

Oscar Pistorius kjent skyldig i forsettlig drap

UTENRIKS

Den drapsdømte idrettsutøveren Oscar Pistorius er skyldig i forsettlig drap mener sørafrikansk høyesterett etter behandling av påtalemyndighetens anke.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 03.12.15 11:22

Dermed blir det en ny rettssak som skal avgjøre om den tidligere idrettsutøveren skal dømmes for overlagt drap, opplyser høyesterett torsdag.

Oscar Pistorius er tidligere dømt for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp i 2013. Pistorius ble prøveløslatt i august 2015 etter å ha sonet ett år i fengsel. Opprinnelig skulle resten av dommen sones i husarrest i onkelens hus i Pretoria.

Høyesterettsdommer Steven Majiedt påpekte at domstolen overså sentrale bevis i rettssaken mot Pistorius. Aktor argumenterte for at idrettsstjernen skulle få en strengere straff under rettshøringen tidligere i november.

Bakgrunn(VG+): Fra helt til monster

De sentrale bevisene gjaldt rekonstruksjonen på åstedet, som Majiedt mente at dommeren i den opprinnelige rettsbehandlingen hadde ignorert.

Drept på badet

14. februar 2013 ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept på badet i boligen hans i Pretoria. Pistorius sa at han handlet i selvforsvar da han skjøt gjennom en lukket baderomsdør i den tro at en innbruddstyv befant seg på badet.

Påtalemyndigheten tiltalte ham for overlagt drap, men etter en sju måneder lang rettssak ble han i september 2014 frikjent for overlagt og forsettlig drap. Han ble imidlertid funnet skyldig i uaktsomt drap, men påtalemyndigheten anket både kjennelse og dommen og nå har Høyesterett altså besluttet å omgjøre kjennelsen.

Her kan du lese mer om