Hundre tusen drevet på flukt

En bildegrab fra en propagandavideo som ble postet på nettet tidligere i sommer, skal vise opprørere fra ISIL under et angrep mot Tikrit. Foto:AFP,

ISIL hevder å ha tatt kontroll i 15 byer i Nord-Irak

Ekstremister fra Den islamske staten (ISIL) sier de har tatt kontroll over 15 byer i Nord-Irak. Ekstremistene fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere kristne byer.

Artikkelen er over seks år gammel

ISIL hevder å ha kontroll på Iraks største demning, Mosul-dammen, en militærbase og til sammen 15 nordlige byer siden de startet sin offensiv i Nord-Irak i juni.

De sunnimuslimske ekstremistene skriver i en Twitter-melding at de vil fortsette å kjempe seg framover.

– Rundt 100.000 kristne er tvunget på flukt med ingenting annet enn klærne de går i. Mange flykter til den kurdistanske regionen til fots, sier den kaldeisk-katolske patriarken Louis Sako.

Ifølge en kaldeisk-katolsk erkebiskop har byene Quaraqosh, Tal Kayf, Bartella og Karamlesh blitt tatt over av ISIL i løpet av natten.

– Grip inn

– Det er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å gripe inn. Titusenvis av vettskremte mennesker blir tvunget på flukt i dette øyeblikk. Det kan ikke beskrives, sier den kaldeisk-katolske erkebiskopen i byene Kirkuk og Sulaimaniyah, Joseph Thomas.

En familie på flukt fra ISIL etter kamper i byen Sinjarl vest for Mosul tidligere denne uken. Foto:,Reuters

Byen Quaraqosh er en kristen by mellom Mosul, som er under de sunnimuslimske ekstremistenes kontroll, og den kurdiskkontrollerte byen Arbil.

Islamistene skal ha kommet inn i byen Tal Kayf rundt midnatt, og tatt kontroll over byen uten å møte motstand. Byen huser en stor kristen og sjiamuslimsk befolkning.

Kampene fortsetter

Det raser harde kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og islamske opprørere i den nordlige byen Mosul i Irak. Minst 50 mennesker er meldt drept i løpet av onsdag.

Kurdiske styrker opplyser at de fortsatt har kontroll over Mosul-dammen, selv om ISIL hevder å ha kontroll over demningen.

I helgen erobret ekstremistene byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og flere hundre tusen innbyggere skal ha flyktet opp i fjellene. Ifølge FN har en del av disse blitt hentet ned i løpet av torsdag. De kurdiske styrkene har tidligere uttrykt bekymring for at disse ville sulte i hjel, dersom de ikke snart ble hentet ned.

Tirsdag ble det klart at de kurdiske peshmerga-styrkene i Irak gjenopptar samarbeidet med regjeringen i Bagdad. Ifølge en kurdisk talsperson samarbeider nå kurdiske styrker fra Irak, Syria og Tyrkia i kampen mot ISIL.

Angrep militærbase

Samtidig har ISIL tatt kontroll over deler av en militærbase i Raqa-provinsen nord i Syria, etter tre selvmordsangrep og harde kamper på stedet. ISIL har dermed kontroll over mesteparten av den nordlige provinsen.

Kampene startet onsdag kveld, etter at tre medlemmer av ekstremistgruppen Den islamske staten (ISIL) sprengte seg selv i luften i området rundt inngangen til militærbasen. 27 soldater fra den syriske hæren ble drept i angrepet, mens 14 medlemmer av ISIL ble drept, ifølge eksilgruppen Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR).

Jihadistene skal ha drept over hundre soldater fra de syriske regjeringsstyrkene, og flere skal ha blitt systematisk henrettet, ifølge SOHR.

Les også

 1. ISIL rykker frem i Nord-Irak: Har tatt kontroll over Iraks største vannkraftverk

  Mandag tok opprørsgruppen ISIL kontroll…
 2. Minst 50 drept i kamper i Mosul i Nord-Irak

  Det raser harde kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og islamske opprørere i den nordlige byen Mosul i Irak.
 3. FN: – Minst 35.000 fordrevet fra irakisk by

  Minst 35.000 mennesker har flyktet fra ISIL-opprørere i byen Sinjar i Nord-Irak, ifølge FN.
 4. Brutalt fremrykk for ISIL på slagmarken

  I nyhetsskyggen av Gaza og Ukraina har ISIL i sommer hatt framgang på slagmarken i Syria og Irak.

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Obama vurderer luftangrep mot ISIL

 2. ISIL rykker frem i Nord-Irak: Har tatt kontroll over Iraks største vannkraftverk

 3. Britenes statsminister: Advarer mot en terrorstat på grensen til Europa

 4. Irakiske styrker håper å gjenerobre Mosul

 5. Her er norsk-kurdiske Vemans bønn til omverden

 6. Reuters: Jente (12) drept i Irak

Fra andre aviser

 1. ISIL har tatt kontroll over tre byer i Nord-Irak

  Aftenposten
 2. Freder ingen i sin kamp for en islamsk stat

  Aftenposten
 3. USA bomber IS-opprørere i Irak

  Bergens Tidende
 4. Norsk Folkehjelp frykter etnisk rensing av minoriteter

  Fædrelandsvennen
 5. AP: USA gir våpen til kurdiske styrker

  Aftenposten
 6. ISIL fosser fram i Nord-Irak

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder