Slik hylles terrorofrene verden over

PARIS/OSLO (VG) Facebook går i svart, hashtaggen #JesuisCharlie trender på sosiale medier og tegnere fra hele verden viser sin sympati.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VGs reporter i Paris kunne fortelle at store folkemengder hadde strømmet til Place de la Republique, som ligger en knapp kilometer fra redaksjonslokalene til det satiriske franske ukebladet Charlie Hebdo, der tolv mennesker ble drept onsdag formiddag.

Området var allerede ved 17.30-tiden overfylt av mennesker som ønsket å vise sin respekt for ofrene og deres pårørende.

Samtidig har minst 20.000 mennesker samlet seg til markeringer i byene Lyon og Toulouse, opplyser fransk politi til nyhetsbyrået AFP.

Kort tid etter det brutale angrepet begynte hashtaggen #JesuisCharlie å trende på sosiale medier.

Merkelappen, som på norsk betyr «Jeg heter Charlie», er en hyllest til alle ofrene og deres forvaltning av ytringsfriheten. Hashtaggen er i skrivende stund brukt av et tusentalls mennesker verden over.

Samtidig velger mange Facebook-brukere å la profilbildet sitt gå i svart.

Republiserer karikaturtegninger

Noen har også valgt å republisere flere av ukebladets omstridte karikaturtegninger, men de aller fleste meldingene er et forsvar av ytringsfriheten og satiresjangeren som sådan.

SAMLES VERDEN OVER: Flere mennesker hadde samlet seg på Trafalgar Square i London for å vise deres avsky mot onsdagens terrorangrep i Paris. Flere holdt opp sine penner i en symbolsk handling, som forsvarte ytringsfriheten. Foto:Leon Neal,Reuters

Terrorangrepet skjedde under et redaksjonsmøte hvor det blant annet ble planlagt et spesialnummer om sharia. Det er tidligere kjent at Charlie Hebdo har trykket en rekke karikaturtegninger av blant annet profeten Muhammed, og at deres redaktør Stéphane Charbonnier har stått på al-Qaidas dødsliste.

Charbonnier var en av de som ble drept i angrepet.

Hyllene tømmes for Hebdo-magasin

Hele Paris virker tilsynelatende utsolgt for ukebladet, samme dag som det nye nummeret kom ut.

Den kanadiske journalisten Mark MacKinnon sier at Charlie Hebdo er utsolgt i alle kiosker han har vært innom.

– Det vanskeligste å finne i Paris i kveld er en kopi av Charlie Hebdo, skriver han på Twitter.

Det lyktes heller ikke VG å få tak i et eksemplar, helt til en nederlandsk journalist lånte bort avisen han hadde kjøpt med seg på vei inn til byen.

Ved politisperringene om lag 400 meter fra Charlie Hebdos lokaler i Paris stopper stadig forbipasserende opp sammen med pressen, selv om det ikke er stort mer å se enn en lang rekke politibiler og noen blålys lenger nede i gaten.

Forsiden i ukens utgave av Charlie Hebdo er en karikatur av forfatteren Michel Houellebecq, som har skrevet en satirisk bok om et Frankrike som styres av en muslimsk leder, hvor kvinnene må dekke seg til.

Inni den tynne avisen er det et vrimmel av karikaturer og satiriske tekster, om både president Hollande, kristne og ekstremister.

IKKE REDD: Et folkehav har samlet seg i Paris i solidaritet med ofrene. Deres budskap er unisont, vi lar oss ikke skremme til taushet. Foto:Thibault Camus,AP

Bare timer før angrepet onsdag tvitret avisen en satirisk nyttårshilsen til lederen for den såkalte Islamske Stat.

Charlie Hebdos sjefredaktør Gerard Biard, som befant seg i London da angrepet skjedde, sier de ikke har fått noen trusler i forkant av angrepet.

– Jeg skjønner ikke hvordan noen kan angripe en avis med våpen. En avis er ikke et våpen i krig, sier han til France Inter.

Hylles i internasjonale medier

Flere tegnere i internasjonale medier har også vist sin støtte gjennom å billedlegge sine tanker rundt angrepet. David Pope er politisk tegner i den australske avisen Canberra Times, og publiserte dette i etterkant av angrepet:

Foto:SKJERMDUMP,

Også den den Egyptiske avisen, the daily Al Masry Al Youm har valgt å republisere flere av Hebdos karikaturer - blant annet de nylige tegningene av IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

IS-sympatisører forherliger angrep

Samtidig som støttemeldingene til ofrene og deres pårørende tikker inn, har også noen IS-tilhenger forherliget terrorangrepet på sosiale medier.

Blant annet har én sympatisør, via sin Facebook-profil, publisert en 1 minutt og 57 sekunder lang videomontasje av onsdagens angrep.

I videoen, som ble publisert kort tid etter angrepet, ser vi blant annet hvordan en politimann brutalt blir skutt og drept på åpen gate.

SORG: Dette er VG-tegner Roar Hagens svar på terrorangrepet i Frankrike. Foto: ,

Norske støtteerklæringer

Det er også kommet reaksjoner fra prominente lederskikkelser i norsk politikk. Blant annet har statsminister Erna Solberg gått ut på sin Twitter-profil og kalt terroangrepet for en tragisk og feig handling.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer angrepet, og sier at hans tanker er hos de pårørende.

Han får støtte av SV-leder Audun lysbakken.

Under ser du et knippe meldinger av hashtaggen, #JesuisCharlie, som trender verden over:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder