FLYRESTER: Letemannskaper bærer bort vrakdeler som er funnet etter AirAsia-flyet som ble meldt savnet søndag. Foto:Antara Foto,Reuters

Leter langs strendene etter omkomne fra AirAsia-flyet

Vil ha DNA-prøver av slekninger

Vrakrestene av flyet har drevet 50 kilometer

Helsearbeidere i Indonesia har bedt om DNA-hjelp fra etterlatte for å identifisere omkomne i AirAsia-ulykken. Samtidig forventer man at flere av de døde skal skylles i land på Borneo.

  • Øyvind Gustavsen
  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sju personer er foreløpig hentet opp av Javasjøen etter at letemannskaper fant omkomne og rester av det savnede flyet som var på vei til Singapore natt til søndag. En av de sju var et besetningsmedlem iført uniform, skriver AFP.

Totalt var 162 personer ombord i flyet, hvorav 156 fra Indonesia, tre fra Sør-Korea, en fra Malaysia, en fra Singapore og en fra Frankrike, ifølge AirAsia.

Dårlig vær førte til at det videre letearbeidet ble utsatt 31. desember. Tåke og kraftig regn gjorde at helikoptre og letefly ble satt på bakken i Indonesia.

– Jeg dro til søke-området i morges og så at det var ingen mulighet for å gjennomføre et søk i dag, sier Dwi Putranto, med lang erfaring fra flyvåpenet i Indonesia.

Leter langs strendene

Sunarbowo Sandi, en talsperson for leteaksjonen, sier det er naturlig å forvente at døde fra flyet vil skylles opp på strendene i Borneo, på grunn av sterke havstrømmer og monsun-vinder.

– Alle vrakdeler og kroppene har drevet rundt 50 kilometer og vi forventer at alle kroppene vil ende opp på strender rundt her, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

– Det er derfor vi leter langs alle strendene, fordi strømmen beveger seg, legger han til.

Foruten opphenting av flere omkomne, jobbes det for å finne resten av flyet.

Et sonarbilde fra området der det ble funnet vrakrester og omkomne i vannoverflaten tirsdag, viser en stor, mørk gjenstand på havbunnen i Javasjøen.

– Den ligger på mellom 30 og 50 meters dybde, opplyser en talsmann for redningstjenesten i Indonesia.

Et fly som fløy over det samme området tirsdag, observerte også en flyformet skygge på havbunnen.

HENTET OPP: Indonesiske letemannskaper løfter ut et av to lik fra et helikopter på flyplassen i Pangkalan Bun i Indonesia onsdag. De døde var trolig passasjerer på AirAsia-flyet som forsvant sist søndag, og som indonesiske myndigheter nå tror de har funnet i Javasjøen. Foto:Darren Whiteside,Reuters

Ingen med redningsvest

Noen av likene som er plukket opp var fullt påkledd, noe som kan tyde på at flyet av typen Airbus A320-200 var intakt da det traff vann, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det ble tidligere meldt om at en av de omkomne hadde på seg redningsvest. Dette avvises nå bestemt av myndighetene.

– Det faktum at vrakdelene til en viss grad ser ut til å være intakt, kan tyde på at flyet ble delt opp da det traff vann, og ikke mens det var i lufta, sier Neil Hansford, tidligere flyger og nå sjef for konsulentfirmaet Strategic Aviation Solutions.

130 ambulanser på plass

Flyets ferdskriver og taleregistrator er ennå ikke funnet. Mens letingen etter svar i Javasjøen fortsetter, forbereder myndighetene i Surabaya i Indonesia seg på å motta og identifisere lik.

130 ambulanser står klare til å ta ofrene til et politidrevet sykehus og samle inn DNA-prøver fra deres slektninger. De fleste passasjerene på flyet var fra Indonesia.

Flyet fra AirAsia var på vei fra Surabaya til Singapore med 162 mennesker om bord da det forsvant fra radarskjermene 42 minutter etter avgang søndag morgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder