Blir neppe benådet - jobber for amnesti

I RETTEN: Joshua French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland, men kan slippe fri. Her avbildet i rettssalen med hans kongolesiske advokat, Marie André Mwila Kayembe. Foto: HELGE MIKALSEN

Slik kan French slippe fri

KINSHASA (VG) Rettssaken mot Joshua French blir kanskje aldri gjennomført. Den drapstiltalte nordmannen kan få amnesti mens rettssaken fortsatt pågår.

  • Endre Alsaker-Nøstdahl
  • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

Det bekrefter presidenten for Militærtribunalet, kaptein Serge Kabondo overfor VG. Kabondo er sjefsdommer i rettssaken mot Joshua French som står tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i august i fjor.

Rettssaken mot nordmannen ble fredag utsatt til 21. januar på grunn av helsetilstanden til French. Samtidig jobber UDs spesialutsending Kai Eide på spreng i kulissene for å finne en diplomatisk løsning på French-saken.

Etter det VG forstår har Eide de siste dagene hatt en rekke møter med sentrale personer i det kongolesiske myndighetsapparatet. Eide bekreftet fredag at han blir værende i Kongo i dagene fremover for å fortsette den «politiske dialogen».

Blir ikke benådet

Det har tidligere vært spekulert i at French kan bli benådet av president Joseph Kabila. Det avkrefter sjefen for Militærtribunalet. Ifølge Kabondo gjør den tidligere dommen mot French at han ikke oppfyller kriteriene for en slik benådning.

Kabondo bekrefter imidlertid at French kan få amnesti av det kongolesiske parlamentet. Ifølge tribunal-presidenten er det en egen kommisjon i parlamentet som behandler slike saker.

- De som behandler amnesti-saker bryr seg ikke om rettssaken. Et slikt amnesti kan derfor bli gitt uavhengig av rettssaken som fortsatt pågår, sier Kabondo.

De siste årene er det gitt amnesti blant annet til opprørsgrupper som har operert i det østlige Kongo, men tribunal-presidenten bekrefter at det også er gitt amnesti til enkeltpersoner. Kabondo understreker imidlertid at han ikke er kjent med om det pågår et arbeid i parlamentet for å gi amnesti til den drapstiltalte nordmannen.

UD ber ikke om amnesti

Ministerråd Jon Otto Brødholt, som bistår Kai Eide i French-saken, ønsker ikke å kommentere mulighetene for å få et amnesti for French.

- Kongolesiske myndigheter må selv redegjøre for de ulike handlingsalternativene som finnes, sier han.

Brødholt ønsker heller ikke å kommentere om norske myndigheter nå jobber for et amnesti for French.

- Det er ikke naturlig å gå inn i detaljene i den norske tilnærmingen, annet enn å slå fast at vi jobber etter flere spor.

Diplomaten sier samtidig at det ikke er UD som vil be om at French blir omfattet av et amnesti, og at en slik anmodning eventuelt må komme fra han selv. Brødholt vil ikke svare på om de norske diplomatene har hatt møter med representantene for kommisjonen som behandler amnesti-saker.

- Vi kommenterer ikke enkeltmøter. UDs team vil videreføre den politiske dialogen og gi konsulær støtte til French, sier Brødholt.

For syk til å møte

French sin advokat Hans Marius Graasvold avviser at forsvaret nå forsøker å trenere rettssaken mens de norske diplomatene jobber i kulissene for å få nordmannen tilbake til Norge.

- Jeg konsentrerer meg nå kun om å gjennomføre denne rettssaken. Jeg holder fast ved at French for øyeblikket ikke er i stand til å fremstå i retten på en forsvarlig måte, sier Graasvold.

I retten fredag ble det opplyst at legene som undersøkte nordmannen på sykehuset onsdag skulle legge en rapport om helsetilstanden til French. Ved kontoret til aktor Katenda Nkulu får VG opplyst at de vil levere over rapporten til dommeren mandag. Ingen ved kontoret ønsker å kommentere innholdet i rapporten.

Dommeren mener utsettelsen av rettssaken er udramatisk for retten.

- Vi ønsker å gjennomføre saken så raskt som mulig, for vi har mange andre saker som venter, men når tiltalte er syk har vi ikke noe annet valg. Det handler om hans menneskerettigheter, sier Kabondo.

Mer om

  1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

  1. Dommeren i French-saken: Retten må selv se om han er syk

  2. Rettssaken mot Joshua French: Dette er aktørene

  3. UD-topp i møte om legehjelp til Joshua French

  4. French-forsvarer: - Dommeren vil bli raskt ferdig nå

  5. Kongo-dommeren er blitt syk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder