«IKKE SKYT!»: Tusenvis av amerikanere har vist sitt engasjement rundt tenåringsdrapet på den afroamerikanske gutten Michael Brown (18). Bildene viser samme person i to vidt forskjellige settinger, etterfulgt av spørsmålet «Hvis det var meg de skøt?». Mange tar i bruk hastaggen og er kritisk til hvordan landets medier fremstiller afroamerikanere. Noen bilder er mer seriøse enn andre. Foto:Mario Anzuoni,Reuters

Michael Brown (18) ble drept av amerikansk politi: Twitterstorm etter tenåringsdrap

Drapet på afroamerikanske Michael Brown (18) får massiv Twitter-oppmerksomhet.

 • Emil Mogård
 • Eira Lie Jor
 • Andreas Arnseth

Artikkelen er over fem år gammel

Det er ikke førsten gangen at et drap på en afroamerikansk tenåring ryster det amerikanske folk. I 2012 skjøt og drepte en nabolagsvakt 17 år gamle Trayvon Martin, noe som første til store opptøyer i Florida.

I forbindelse med tenåringsdrapet på Michael Brown koker Twitter og Instagram over at bilder under den hastaggen #IfTheyGunnedMeDown, oversatt til «Hvis det var meg de skjøt».

Her deler tusenvis av amerikanere to ulike bilder av seg selv, hvor ett av de fremstår som stereotypien av en ung afroamerikaner, mens det andre er tatt fra en alminnelig situasjon.

Etter dette spør de: Hvis det var meg de skjøt, hvilket bilde tror du mediene ville ha valg? Tirsdag hadde hastaggen blitt brukt mer enn 158.000 ganger, ifølge The Sydney Morning Herald.

Nye opptøyer

Natt til torsdag brøt det ut nye opptøyer i den lille forstaden Ferguson i byen St.Louis. Brown som ble skutt og drept av en lokal politimann 9. august har rystet den lille forstaden på drøye 21.000 innbyggere.

Nattens demonstrasjoner skal ha startet fredelig, men ble raskt møtt av tungt bevæpnet opprørspoliti. Ifølge AP skal flere demonstranter ha begynt å kaste stein, flasker og molotovcocktails mot polities, som gjengjeldte med tåregass og røykbomber for å løse opp folkemengden.

DRAMATISK: Tungt bevæpnet politi måtte gripe inn da demonstrantene skal ha begynt å kaste stein, flasker og molotovcocktails mot dem. Foto:Jeff Roberson,Ap

Foreldrene ønsker fredelig markering

Michael Browns far, Michael Brown Sr, ba om at demonstrasjonene må foregå på en rolig måte.

– Jeg trenger at vi alle kommer sammen og gjør dette på en riktig måte. Uten vold, sa Michael Brown senior. Mandag gikk Browns mor Lesley McSpadden ut og ba om at opptøyene stanset

USAs president Barack Obama har kalt drapet hjerteskjærende, og uttrykker støtte til gutten familie.

Flere hundre har samlet seg rundt i byen, og søker svar på spørsmålene om hva som egentlig skjedde, og kreveer rettferdighet for den drepte tenåringen.

– Hva vil vi ha? Rettferdighet! Når vil vi ha det? Nå, har demonstrantene i Fergusons gater ropt de siste dagene.

Politiet sparsommelig med opplysninger

Det lokale politiet har til nå vært svært tilbakeholden med informasjonen rundt hendelsen, men forklarer at skuddene skal ha blitt avfyrt etter at Brown havnet i basketak med politiet. På en pressekonferanse svarte den lokale politimesteren svært unnvikende på spørsmålene til de som hadde møtt opp.

– Jeg kan ikke svare på når vi kan gi ut detaljer på hvor mange skudd som ble avfyrt fra politimannens pistol under den hendelsen, sa politimester Tom Jackson på pressekonferansen.

Han kunne heller ikke gi noe konkret informasjon på når obduksjonsrapporten ville bli frigitt, om, og eventuelt når, politiet ville frigi hvilken politibetjent som var involvert i hendelsen, hvorfor det var utstedt flyforbud over Ferguson fra amerikanske Avinor, FAA eller hvorfor politiet ennå ikke hadde vært i kontakt med familien til den døde tenåringen.

Flere artikler

 1. Michael Brown (18) drept av amerikansk politi: Politiet bruker tåregass og røykbomber mot demonstranter

 2. Frigir navnet på politimann som drepte 18-åring

 3. Moren til Michael Brown: – Ingens barn fortjener å bli behandlet slik

 4. Michael (18) skal ha blitt skutt seks ganger

 5. Ferguson: Demonstranter kastet flasker mot politiet

 6. Nasjonalgarden settes inn i Ferguson etter massive opptøyer

Fra andre aviser

 1. Drept tenåring anklages for tyveri

  Aftenposten
 2. Skyting under ettårsmarkeringen i Ferguson

  Bergens Tidende
 3. Holder lover grundig gransking av drap på tenåring

  Bergens Tidende
 4. Ignorerer portforbudet i Ferguson

  Bergens Tidende
 5. Drept tenåring anklages for tyveri

  Bergens Tidende
 6. Michael Brown ble skutt seks ganger

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder