RESPEKTERER: – Vi respekterer det fullt ut dersom den ukrainske nasjonalforsamlingen bestemmer seg for å endre sin politikk, for vi slutter oss til prinsippet om at alle land har rett til å bestemme selv, uten innblanding utenfra, sier avtroppende generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen Foto:Yves Herman,Reuters

Ukraina tar sikte på medlemskap i NATO

Ukrainas regjering ber nasjonalforsamlingen forkaste landets status som alliansefritt og med det bane veien for NATO-medlemskap.

Artikkelen er over fem år gammel

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk spilte ut dette kortet idet NATO-ambassadørene satt i krisemøte for å diskutere den dramatiske utviklingen i øst i Ukraina.

Både NATO og Ukraina mener Russland nå er direkte involvert i stridighetene, etter at alliansen for få dager siden publiserte satellittbilder som skal vise russiske soldater og artilleri i aksjon inne i nabolandet.

Jatsenjuk sier lovforslaget også vil gjøre det forbudt for landet å slutte seg til noe samarbeid med Russland som kan hindre landet i å slutte seg til EU senere.

– Bestemme selv

NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier Jatsenjuks utspill ikke ble diskutert på møtet fredag, men la til:

– Vi respekterer det fullt ut dersom den ukrainske nasjonalforsamlingen bestemmer seg for å endre sin politikk, for vi slutter oss til prinsippet om at alle land har rett til å bestemme selv, uten innblanding utenfra, sa Rasmussen.

Han anklaget Russland for å være direkte involvert i konflikten.

Pavel Baev, forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO mener Jatsenjuks uttalelse er et tegn på desperasjon.

– Det er en bønn til NATO om å vise solidaritet, om å yte en hvilken som helst form for hjelp, sier han til NTB.

Han mener Russlands framferd har økt ukrainernes støtte til et NATO-medlemskap.

NATO-landene ble fredag enige om å gi økonomisk hjelp for å forbedre Ukrainas militære styrker.

Lovet medlemskap

På kort sikt er et NATO-medlemskap for Ukraina lite aktuelt. Mange NATO-medlemmer er svært skeptiske til en slik innlemmelse, selv om Ukraina tidligere har fått løfter om at det kan få slutte seg til alliansen en gang i fremtiden.

Nederlands statsminister Mark Rutte sa fredag at et NATO-medlemskap ikke ville bidra til å løse krisen.

Romanias president Traian Basescu vil imidlertid be EU og NATO sende våpen til Ukraina når de holder sine toppmøter i morgen og neste uke.

Baev mener NATO kan svare på Ukrainas bønn om hjelp på flere måter, uten å sende styrker til landet. I tillegg til økonomisk bistand vil det være et viktig signal dersom NATO styrker tilstedeværelsen i de baltiske landene, påpeker han.

Ved Svartehavet

Nesten 2.600 mennesker er drept i konflikten øst i Ukraina, ifølge FN. Fredag var det harde kamper nær den strategisk viktige havnebyen Mariupol ved Svartehavet, dagen etter at ukrainske separatister inntok den ukrainske byen Novoazovsk.

Ifølge BBC er det frykt for at Russland forsøker å etablere en korridor mellom eget landområde og den annekterte Krim-halvøya.

Russland avviser blankt at landet bidrar til konflikten eller har styrker på bakken.

President Vladimir Putin sa fredag at Ukrainas regjering må tvinges til å forhandle med de prorussiske opprørerne. Han sammenlignet regjeringsstyrkenes operasjoner i regionene Donetsk og Luhansk med nazistenes beleiring av Leningrad under andre verdenskrig.

Torsdag ba han opprørerne om å opprette en «humanitær korridor» slik at ukrainske soldater kan komme seg «uskadd ut av kampområdene og forenes med sine familier», noe den prorussiske opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko sier ja til. Den ukrainske hæren hevder dette viser at Putin har kontroll over opprørerne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder