MASSIVT SØK: Her er letemannskaper avbildet i april under søket etter det savnede flyet. Foto: AFP/NTB Scanpix Foto:,

Sunday Times: Pilot er hovedmistenkt etter flyforsvinningen

En offisiell politietterforskning etter Malaysia
Airlines-forsvinningen utpeker kaptein på flyet Zaharie Shah (53) som hovedmistenkt.

  • Mona Byrkjedal
  • Karna Buggeland Sælebakke
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det melder Sunday Times.

Det utelukkes fremdeles ikke at flyet gikk tapt på grunn av mekanisk svikt eller terror, men politiets syn er at dersom det var et resultat av en menneskelig handling, er kapteinen sannsynligvis gjerningsmannen, skriver avisen.

Den pågående etterforskningen har ikke påvist mistanke mot noen av de andre personene som var ombord i flyet da det forsvant. Malaysisk etterretning har derfor fokusert på etterforskning av flykapteinen og hans handlinger, ifølge Sunday Times.

Det har nå gått over hundre dager siden Malaysia Airlines-flyet forsvant på turen mellom Kuala Lumpur og Beijing. Siden har flyet – og de 239 om bord – vært sporløst forsvunnet.

- Politietterforskningen pågår fremdeles, og vi har ikke kommet til noen konklusjon ennå, sier det malaysiske politiet i en uttalelse, skriver News.com.

Mystisk telefon

Zaharie Shah, som begynte i Malaysia Airlines for 30 år siden, skal ha vært en aktiv tilhenger av Malaysias opposisjonsleder, Anwar Ibrahim.

Dagen før flyet forlot Kuala Lumpur, skal Zaharie ha deltatt på en rettssak der Ibrahim ble dømt til fem år i fengsel, ifølge Daily Mail.

Zaharies' kolleger benekter at han kan ha vært involvert.

- Zaharie er ikke en politisk fanatiker, som enkelte medier hevder. Er det galt å ha politiske synspunkt? sier en av kollegaene til Reuters.

Like før ulykkesflyet lettet skal en ukjent kvinne ha ringt flykaptein Zaharie Shah fra en mobil med kontantkort kjøpt under falsk identitet.

Samtalen skal ha vart i rundt to minutter. Ifølge etterforskerne ringte personen fra en mobiltelefon med kontantkort kjøpt under falsk identitet.

Tidligere er det også blitt gjort undersøkelser av en flysimulator som er funnet hjemme hos den erfarne piloten Zaharie Ahmad Shah (53).

Ifølge Daily Mail har politiet beslaglagt en bærbar datamaskin som man antar inneholder informasjon om flysimulatoren.

SKAL VÆRE MISTENKT: Kaptein Zaharie Shah (53). Foto: ALL OVER PRESS Foto:,

600 millioner kroner

Siden flyet forsvant rundt 8. mars og til midten av april hadde en rekke nasjoner bidratt til leteaksjonen. Malaysia, Australia og Kina var blant de nasjonene som hadde bidratt mest, og prislappen på leteaksjonen ble anslått til 599 millioner kroner.

Den siste oversikten viste at det var blitt gjennomført 334 flysøk av til sammen 4,5 millioner kvadratkilometer. I tillegg er gjort søk på 400 kvadratkilometer havbunn i Indiahavet.

Endret søk

Verdenshistoriens største og mestomfattende leteaksjon har dekket enorme havområder.

Nylig kom det også frem at australske etterforskere mener at flyet kan ha styrtet flere hundre kilometer sør fra det opprinnelige søkeområdet.

- Alle våre analyser peker på at vi skal flytte søket sør for hvor vi var. Vi jobber fremdeles med å finne ut hvor langt sør vi skal, sier Martin Dolan, øverste leder for det australske Transport Safety Bureau.

Slektningene til de 239 personene som var om bord på opplevde uker i uvisshet om hva som hadde skjedd med deres kjære. Den 24. mars kom sjokkbeskjeden fra Malaysias statsminister Najib Razak:

- Flyet har styrtet og ingen har overlevd.

Pårørende vil ha svar

Flere pårørende til passasjerene i det savnede MH370-flyet mistenker at viktig informasjon har blitt skjult og håper en dusør på rundt 30 millioner kroner kan bidra til at flymysteriet blir løst.

Sarah Bajc, kona til den savnede amerikaneren Philip Wood, sier til Sky News at hun er sikker på at noe ulovlig har skjedd.

- Jeg vet ikke hvem som har gjort det eller hvorfor, om det var en bevisst handling som i ettertid har blitt skjult eller om det virkelig skjedde en ulykke, som noen har forsøkt å skjule.

Grafikk: TOM BYERMOEN Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder