HOLDER VAKT: Kurdiske styrker holder vakt i den irakiske byen Tuz Khurmatu. Irakiske kurdere har benyttet islamistoffensiven blant annet til å ta kontroll over den nordlige byen Kirkuk. Spørsmålet er om kurderne også vil hjelpe til med å bekjempe opprørerne i sunniarabiske kjerneområder. Foto: REUTERS / NTB Foto: ,

Kurdisk leder tror Irak aldri kan bli som før

Iraks sunniarabiske områder bør få selvstyre, slik som de kurdiske områdene i Nord-Irak, mener statsministeren i de kurdiske områdene.

Artikkelen er over seks år gammel

Det er nesten umulig for Irak å bli som før etter den voldsomme islamistoffensiven den siste uken, framholder statsminister Nechirvan Barzani i et intervju med BBC. Han sier også at det vil bli vanskelig å finne en løsning for landet så lenge den sjiamuslimske statsministeren Nuri al-Maliki sitter ved makten.

– Det finnes ingen tillit akkurat nå, vi må være ærlige på det. Etter min mening er det vanskelig, sier han.

Barzani antyder også at det beste vil være om sunniarabiske områder får selvstyre, slik de kurdiske områdene allerede har.

– Vi må la sunni-områdene bestemme, men jeg tror dette også er den beste modellen for dem. Det beste er å ha en sunni-region slik den vi har i Kurdistan, framholder han.

– Nå må vi sette oss ned og finne en løsning, finne ut hvordan vi kan leve sammen. Men hvis vi forventer, hvis vi tror at Irak vil bli som før Mosul, så tror jeg ikke det. Det er nesten umulig, fastslår Barzani, som likevel tror det er mulig for Irak å forbli ett land.

Press fra Iran

Barzanis uttalelser kommer dagen etter at han var i Teheran for å diskutere krisen med Irans sjiamuslimske regime. Ifølge BBC forsøker Iran å overtale kurderne til å bruke sine veltrente Peshmerga-styrker til å kjempe sammen med Iraks regjeringsstyrker for å slå tilbake Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Det er kommet få detaljer fra besøket, men ifølge de iranske nyhetsbyrået Mehr møtte Barzani lederen for Irans øverste sikkerhetsråd.

Iran har lovet å hjelpe Irak med å slå tilbake det de kaller «terrorister» i nabolandet.

De kurdiske styrkene er blitt satt inn mot ISIL flere steder, men kurderne har først og fremst benyttet situasjonen til å innta omstridte områder som kurderne ønsker å innlemme i de selvstyrte områdene i nord, blant annet storbyen Kirkuk.

Omstridt Maliki

Ytterliggående islamister i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), har den siste uken har erobret store områder nord og vest i Irak, blant annet storbyen Mosul.

Tirsdag kom det meldinger om harde kamper bare noen mil nord for Bagdad.

Maliki har kommet på kant med både kurderne og sunniaraberne i Irak, landets to største minoriteter. Han anklages for å være mer opptatt av å sikre sin egen og sjiamuslimenes makt enn å fremstå som en samlende leder for alle landets folkegrupper.

Mens irakiske regjeringsstyrker har vist seg å være ute av stand til å stå imot opprørerne, har de kurdiske styrkene drevet ISIL vekk fra flere områder, blant annet fra storbyen Kirkuk og en grenseovergang mellom Syria og Irak.

Samtidig har den sjiadominerte regjeringen i Bagdad mobilisert frivillige sjiamuslimer som har fått utdelt våpen for å kjempe mot ISIL og andre sunniarabiske opprørere.

Mer om

  1. Irak
  2. Iran

Flere artikler

  1. Maliki vil slå ISIL på to fronter

  2. Kerry trygler kurderne om å redde Irak

  3. Iraks sjiamuslimer lover sunniekstremister kamp

  4. Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL

  5. Iraks Maliki anklager kurdere for å huse opprørere

  6. Massiv islamistisk offensiv i Irak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder