Dette er verdens mest glemte krig **Hele landet i ferd med å kollapse

TRENGER HJELP: En FN-soldat fra Kamerun holder på vei inn mot Den sentralafrikanske republikk for å forsterke FN-styrken som sliter med å holde landet sammen i sømmene. Foto: AFP PHOTO / FRED DUFOUR

Derfor er det kaos i Den sentralafrikanske republikk

Lovløshet og vold mellom religiøse grupper fører til advarsler om folkemord i Den sentralafrikanske republikk. Nå griper Frankrike inn, trolig med FNs støtte.

Artikkelen er over seks år gammel

De hardeste kampene på flere måneder brøt ut i landets hovedstad Bangui torsdag. 23 mennesker ble drept og 46 såret i trefningene, ifølge øyenvitner fra nyhetsbyrået Reuters.

- Det har vært skyting over hele byen, sier Amy Martin, som er leder for FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA i byen.

Torsdag var det ventet at FNs sikkerhetsråd ville godkjenne at Frankrike griper inn for å beskytte sivile og stabilisere den tidligere franske kolonien i hjertet av Afrika.

- Landet er på randen av folkemord, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til radiostasjonen France 2 nylig.

Krisen i Den sentralafrikanske republikk var allerede i sommer verdens mest neglisjerte konflikt- og fluktsituasjon, mener Flyktninghjelpen.

- Siden har situasjonen bare blitt verre, sier seniorrådgiver Richard Skretteberg til NTB.

Frankrike har 600 soldater i landet og planlegger å øke antallet til 1200. 250 av dem ble torsdag utplassert på spesielt viktige steder i byen for å ivareta sikkerheten.

Voldtekter, drap og væpnede grupper

Fabius beskrev Den sentralafrikanske republikk som en «mislykket stat» da hanargumenterte for en fransk militær inngripen.

Voldtekter, vold og likvideringer fra væpnede grupper er i ferd med å utvikle seg til hat mellom ulike religiøse grupper, argumenterte han.

En gruppe kristne «borgervernere» fikk mandag skylden for å ha hakket i hjel tolv muslimske gjetere med macheter i byen Boali nord for hovedstaden, melder nettstedet France24.

Også FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson har varslet at situasjonen i landet er i ferd med å bli fullstendig kaotisk.

460.000 flyktninger

FN anslår at 460.000 mennesker er internt fordrevet, og én million mennesker skal ha behov for matvarehjelp i Den sentralafrikanske republikk.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ FLUKT: Kristne flyktninger kjemper om å komme seg med en bil som er på vei bort fra Bouebou 40, kilometer nord for Bangui. Foto: AP

Krisen er verdens mest neglisjerte konflikt og fluktsituasjon, og en stor del av befolkningen er overlatt til seg selv, ifølge Flyktninghjelpen.

- Dette er et samfunn hvor ingenting fungerer, sier seniorrådgiver Richard Skretteberg til NTB.

Da han besøkte landet i vår, var det fire skoler som var i drift.

- Vannet har stoppet, og det er ikke mat i butikken. Folk er redde for å sende sønnene sine ut for å lete etter mat, fordi de kan bli rekruttert som barnesoldater. Og de er redde for å sende døtrene sine ut, fordi de kan bli voldtatt.

Ikke kontroll

Tidligere opprørere som kontrollerer Bangui, ble satt inn for å slå tilbake angrepet torsdag. Ifølge de tidligere opprørerne var det lokale militser og krigere som er lojale mot den styrtede presidenten François Bozize, som gikk til angrep.

Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk har vært kaotisk etter at hovedsakelig muslimske opprørere tok makten i mars.

Maktovertakelsen førte til en serie gjengjeldelsesangrep fra ulike religiøse grupper, noe som har skapt frykt for folkemord.

- Hvis konflikten går fra å være «lett uoversiktlig», med mer eller mindre tilfeldige sammenstøt, til at man mobiliserer langs etniske og religiøse skillelinjer, er det all mulig grunn til å gripe inn for å stanse store massakrer, sier Skretteberg.

- Kan trenge 9000

Michel Djotodia er i dag landets fungerende president. Han ledet den tidligere opprørsalliansen Seleka, men har ikke klart å kontrollere sin løst sammensatte gruppe av krigere. Mange lokale, kristne forsvarsgrupper har oppstått som et resultat av overgrep fra Seleka-krigere.

De 2500 soldatene i en afrikansk-ledet styrke som allerede er i landet, klarer ikke å ivareta sikkerheten. Det er planer om å øke styrken til 3600 soldater før jul.

Flyktninghjelpen sender folk til landet i januar for å vurdere om organisasjonen kan hjelpe hundretusener av internt fordrevne.

- Landet trenger øyeblikkelig hjelp, men også langsiktig statsbygging og utvikling, forklarer Skretteberg.

Men FNs generalsekretær Ban Ki-moon har varslet at det kan være behov for 9000 soldater hvis krisen utarter, skriver AFP.

I tillegg til den akutte krisen i selve Den sentralafrikanske republikk, ønsker Frankrike også å gripe inn for å hindre marerittet alle frykter:

At konflikten sprer seg til nabolandene.

Les også

 1. FN frykter kaos i Den sentralafrikanske republikk

  Den sentralafrikanske republikk kan bryte sammen i det komplette kaos hvis ikke verdenssamfunnet handler raskt, advarer…
 2. Harde kamper i Bangui før FN-avstemning

  De hardeste kampene på flere måneder brøt ut i Den sentralafrikanske republikks hovedstad Bangui torsdag.
 3. Ny uro i Den sentralafrikanske republikk

  Minst tolv sivile er drept og over 30 såret i nye angrep i Den sentralafrikanske republikk, opplyser FN.

Mer om

 1. Den sentralafrikanske republikk
 2. FN
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. President ber om flere utenlandske styrker til Bangui

 2. Grufulle scener: - Døde mennesker ligger i gatene

 3. 80 mennesker funnet drept i Bangui

 4. Blodige kamper i Bangui

 5. Frykter afrikansk folkemord

Fra andre aviser

 1. - 1.000 drept på to dager i Den sentralafrikanske republikk

  Bergens Tidende
 2. Blodige kamper i Bangui

  Bergens Tidende
 3. - 1000 drept på to dager i Den sentralafrikanske republikk

  Aftenposten
 4. FN-soldat drept i Den sentralafrikanske republikk

  Bergens Tidende
 5. Barn lokkes med i krigen

  Aftenposten
 6. - 1.000 drept på to dager i Den sentralafrikanske republikk

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no