Fire bortførte jenter har stukket av fra Boko Haram

Fire av de over 200 jentene som ble kidnappet av Boko Haram i Nigeria i april, har klart å stikke av, ifølge lokale myndigheter.

Artikkelen er over seks år gammel

Boko Haram er en terrorgruppen som står bak kidnappingen av over 200 skolejenter tidligere i år.

- Ytterligere fire jenter som ble kidnappet av Boko Haram forrige måned, har klart å stikke av fra sine fangevoktere, sier utdanningsminister Musa Inuwa i delstaten Borno onsdag.

Inuwa ga ingen øvrige detaljer om hendelsen. Fortsatt er 219 jenter savnet.

Video av jentene

De over 200 skolejentene er blitt holdt fanget av ytterliggående islamister siden midten av april da de ble brutalt bortført fra en kostskole i Chibok. Væpnede menn stormet kostskolen der jentene lå og sov, før de tvang dem om bord i lastebiler og fraktet dem bort.

5. mai ble det offentliggjort et videoopptak der gruppens leder Abubakar Shekau sier at de akter å selge jentene (se video i toppen av saken). Flere av jentene skal alt ha blitt giftet bort til opprørerne som holder dem fanget.

- Vet hvor de er

Mandag gikk Nigerias forsvarssjef Alex Badeh ut og sa at nigerianske myndigheter har funnet ut hvor jentene holdes fanget, men at han ikke kunne fortelle mer om det.

- Vi jobber med det. Vi kommer til å få jentene tilbake, sa forsvarssjefen etter å ha henvendt seg til demonstranter i Abuja som krever at myndighetene gjør alt de kan for å finne gislene.

USAs utenriksdepartementet uttalte tirsdag at de ikke vil diskutere opplysningene offentlig på grunn av deres retningslinjer og av hensyn til jentenes sikkerhet.

Bortføringen av jentene har vakt harme verden over og for alvor satt Boko Haram i det internasjonale søkelyset. USA er blant landene som deltar i den internasjonale innsatsen for å finne jentene. Mange frykter at en redningsaksjon innebærer en stor risiko for at jentene blir drept.

Forhandlet om jentene

Omtrent 50 jenter har tidligere klart å rømme, og flere foreldre forsøkte å ta opp jakten på kidnapperne, men måtte gi opp.

For en drøy uke siden kom det meldinger om at islamistgruppen i forhandlinger med regjeringen i Nigeria skal ha vært villige til å løslate halvparten av de kidnappede jentene.

Til gjengjeld skal islamistgruppen ha satt som krav at myndighetene løslater andre medlemmer i gruppen som sitter fengslet.

Nye angrep

Flere land har deltatt i arbeidet med å finne de savnede jentene, deriblant Storbritannia, USA og Frankrike som har sendt ekspertteam og utstyr for å hjelpe den nigerianske hæren. Også Kina og Israel har tilbudt seg å bistå i arbeidet.

Tirsdag skal 33 mennesker ha blitt drept i to Boko Haram-angrep i en nigeriansk militærbase nord i Nigeria.

Flere artikler

  1. Nigeria: - Vi vet hvor de bortførte jentene er

  2. Boko Haram med ny video av kidnappede jenter

  3. Terrorgruppen Boko Haram drevet ut  – leter etter 200 kidnappede skolejenter

  4. Mor til Boko Haram-bortført så datteren på TV

  5. Boko Haram-leder hevder skolejentene er giftet bort

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder