Champa er verdens første hjerneopererte bjørn

(VG Nett) Svartbjørnen Champa led av vannhode og holdt på å miste livet - men så ble hun hjerneoperert i Laos.

  • Jorid Nordmelan

Artikkelen er over syv år gammel

Den tre år gamle bjørnen har vært syk hele livet og nærmet seg en langsom og smertefull død. Buddhistiske tradisjoner i landet gjør at syke dyr ikke kan avlives, men organisasjonen Free the Bears, som har passet på Champa helt siden hun var en liten bjørnunge, klarte ikke se henne lide. Derfor kontaktet de en veterinær om mulighetene for å få henne operert - og bjørnen er nå blitt en medisinsk pioner.

Den asiatiske svartbjørnen led av hydrocephalus, bedre kjent som vannhode, en sykdom som også kan ramme mennesker. Det er en sykdom hvor mengden hjernevæske øker uten at den tas opp i blodkarene, slik at trykket i hodeskallen øker faretruende.

- Å ha vannhode er som å ha en konstant halsbrekkende migrene, sier veterinær Romain Pizzi, som utførte operasjonen.

Etterlengtet galle

Champa ble reddet av Free the Bears da hun fortsatt var en liten bjørnunge, og har bodd under organisasjonens beskyttelse i Laos siden den gang.

Free the Bears er en australsk organisasjon som beskytter bjørner fra ulovlig jakt og fangst. Den asiatiske svartbjørnen, også kjent som «Tibets månebjørn», er etterlengtet på det svarte markedet fordi bjørnens galle er en verdifull ingrediens i tradisjonell kinesisk og koreansk medisin.

Hennes redningsmenn ble raskt klar over at Champa ikke var som andre bjørner. Hun hadde en utstående panne og hadde problemer med å sosialisere seg med de andre bjørnene.

Ifølge National Geographic vil dyr med vannhode bli avlivet i de fleste vestlige land, men på grunn av den sterke buddhistiske tradisjonen i Laos var ikke aktiv dødshjelp et alternativ for Champa, selv om tilstanden hennes ble betraktelig verre i tiden før operasjonen.

Den sørafrikanske veterinæren Pizzi ble derfor tilkalt, og selv om en lignende operasjon aldri tidligere er blitt utført ble Champa satt under bedøvelse og lagt på operasjonsbenken i februar.

Operasjonen varte i seks timer, og var en suksess.

- Som en helt ny bjørn

Under operasjonen ble det satt inn et dren i hjernen til Champa, som skal drenere overflødig hjernevæske til bukhulen, hvor den lettere kan absorberes.

Vannhode kan føre til blant annet blindhet og alvorlige skader på hjernen. Champa har fått noen mindre hjerneskader, men alle som jobber med henne tror synet hennes har forbedret seg.

Seks uker etter operasjonen er Champa aktiv og sosialiserer seg mer enn før. Hun har også begynt å legge på seg.

Allerede dagen etter operasjonen merket lederen for Free the Bears, Mark Hunt, en forskjell.

- Hun er som en helt ny bjørn. Tidligere gjorde det hovne hodet hennes det vanskelig for henne å løfte hodet, men nå løfter hun hodet og ser direkte på de ansatte, sier Hunt.

- Å operere én bjørn redder ikke bjørner fra utryddelse, og det forandrer ikke verden. Men verdenen til den ene bjørnen er forandret for alltid, sier Pizzi.

Mer om

  1. Dyr

Flere artikler

  1. Pluss content

    Skjebnene på rom 4026

  2. Unge rammes hardt av pandemier

  3. Krigsfotografen Anas Al-dyab døde på jobb i Syria - se hans sterke bilder

  4. Dagens viktigste nyheter

  5. Tusenvis i protest i Frankrike for femte helg på rad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder