DÅRLIGE SANITÆRFORHOLD: På de greske øyene må Leger uten grenser behandle skabb og hudsykdommer som skyldes dårlige sanitærforhold. Dette bildet er tatt på herretoalettet ved ved det midlertidige oppholdsstedet Moria på øya Lesbos. Foto:Georgios Makkos,Leger uten grenser

Leger uten grenser slår alarm: Flyktninger strømmer til Hellas – systemet kollapser

Samtidig som norske turister nyter strandliv og paraplydrinker på ferieøya Kos, sover flere hundre flyktninger tett i tett på gulvet mellom stener og knust glass på den samme øya.

  • Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forskjellene er enorme – og har blitt desto større de siste månedene.

For mens nordmenn strømmer til den greske ferieøya for et avbrekk i hverdagen, kommer også mellom 200 og 300 flyktninger og migranter til Kos hver eneste dag. Det sier Michalis Papageorgiou, som jobber som vann- og sanitærekspert for Leger uten grenser.

– En av de store bankene har donert et nedlagt hotell på Kos. Men hotellet har ikke vært i bruk på mellom 20 og 30 år, så forholdene er vanskelige. Mye av det sanitære anlegget ute av drift, og nå er situasjonen at mellom 200 og 300 mennesker må dele på tre toaletter. Egentlig er det bare et sted å sove, sier han til VG.

100 000 til Hellas i år

Ifølge FNs flyktningkommissær (UNHCR) kom det mer enn 25.000 flyktninger til Hellas i perioden 1. til 17. juli.

Hittil i 2015 har det kommet nesten 100.000 flyktninger til landet. Til sammenligning har det kommet cirka 82.000 til Italia.

Tekst og video: Slik reddet det norske skipet 600 mennesker i Middelhavet

Mer enn 60 prosent av de som kommer til Hellas, altså nesten to av tre, kommer fra Syria. Rundt 20 prosent kommer fra Afghanistan.

OVERBEFOLKET: Det er ikke plass til alle flyktningene ved de midlertidige oppholdsstedene. Her har en syrisk flyktning lagt seg til å sove under et oliventre i Kara Tepe camp på Lesbos. Foto:Georgios Makkas,Leger uten grenser

I den ferske rapporten Global Peace Index er Syria verdens farligste land, tett etterfulgt av Irak og Afghanistan.

Den norske Syria-avtalen: Her er kompromisset

Papageorgiou kom hjem fra Hellas for en måned siden etter å ha jobbet der i tre uker.

FERIELIV: Kontrasten er stor fra det livet turistene lever på Kos. De norske turistene på stranda merker lite til de sosiale problemene. Foto:Espen Braata,VG

– Jeg ble kalt inn fordi situasjonen har eskalert så veldig. Før var det kanskje mellom 30 og 40 flyktninger som kom til Kos hver måned. Nå kommer mellom 200 og 300 hver eneste dag. Systemet kollapser helt, og man har ikke gode nok steder å plassere menneskene mens man bidrar til å gi dem papirer, sier han.

Dårlige sanitærforhold

Men det er ikke bare på Kos at forholdene er kriselignende. I løpet av de siste dagene har det ankommet rundt 5000 mennesker til øyen Lesbos, ifølge Leger uten grenser. Her finnes det en bygning som har plass til 700 mennesker – så mange må slå seg ned ved Kara Tepe, hvor det verken er tilgang på vann, ly eller ledelse.

Her får Leger uten grenser jevnlig inn pasienter som lider av skabb og hudinfeksjoner – tilstander som kunne vært unngått dersom sanitærforholdene var overkommelige.

– Den nåværende situasjonen er et brudd på Hellas’ og EUs forpliktelser overfor asylsøkere og migranter. Og gitt den økonomiske krisen som Hellas går gjennom kan man ikke vente at Hellas kan håndtere dette alene, sier lederen for Leger uten grensers arbeid i Hellas, Stathis Kyroussis.

SKITTENT: I dette forspølede vannet kan de som bor ved Kara Tepe-campen vaske seg Foto:Georgios Makkas,Leger uten grenser

Nå krever han at EUs medlemsland raskt tar ansvar og hjelper med økonomiske ressurser for å hjelpe Hellas med å tilby bedre forhold til flyktningene.

Talsperson Carlotta Sami ved UNHCR beskriver situasjonen som en åpenbar krise.

– De viktigste oppgavene er i første omgang å tilby humanitær hjelp samt gi flyktningene papirer. Forholdene nå er ikke akseptable for et europeisk land, sier hun til VG på telefon fra Hellas.

Hun sier at flyktningene må vente i opptil en uke på å få papirer. Deretter blir de bedt om å fullføre registreringen ved politistasjonen i Athen.

KOS: Slik ser det ut i området norske turister bor. Flere turister skal ha bidratt med mat og barneleker til flyktningene. Foto:Espen Braata,VG

– Men det er dessverre mange som ikke fullfører prosessen. De klarer ikke leve under disse forholdene, så de reiser videre. Mange reiser til Serbia og Makedonia i håp om å komme seg videre til de nordiske landene, sier hun.

Sami beskriver forholdene i flyktningeleirene som dårlige. UNHCR bruker nå ressurser på å spre informasjon, bedre infrastrukturen, sørge for at de humanitære behovene blir dekket samt hjelpe greske myndigheter med administrasjonsarbeidet.

Få ressurser

For midt i den økonomiske krisen som rammer landet nå, finnes det ikke tilstrekkelig med ressurser for å hjelpe befolkningen.

Oversikt: Slik havnet Hellas på randen av konkurs

– Myndighetene gjør alt de kan når det kommer til administrativt arbeid. De prøver å få folk ut av de midlertidige oppholdsstedene så raskt som mulig, og gi dem papirer så de kan få flyktningstatus. Men myndighetene har rett og slett ikke nok penger til å gi dem tilstrekkelig med mat, sier Michalis Papageorgiou.

Nordmenn i kriserammede Hellas: Var tilløp til amper stemning

IKKE SENGER: I mangel på tepper og madrasser sover flyktningene på pappesker i telt ved Moria-campen. Foto:Georgios Makkas,Leger uten grenser

Men han understreker at den greske befolkningen og turister viser mye solidaritet til flyktningene.

– Lokalbefolkningen samler sammen mat og klær, og jeg har sett turister som går innom butikken for å kjøpe mat og barneleker, forteller han.

Nå beskrives forholdene som dårlige. Ifølge Leger uten grenser er det både snakk om overbefolkning, dårlig hygienekontroll og mangel på mat.

Les også: EU-plan skal stoppe båtflyktninger

– Løp for livet og forlot alt

28 år gamle Jelain kom til flyktningeleiren Kara Tepe i Lesbos for cirka to uker siden.

MÅTTE FLYKTE: 28 år gamle Jelian endte opp ved flyktningeleiren på Lesbos i Hellas etter å ha flytet fra hjembyen Aleppo i Syria. Hun beskriver forholdene i leiren som inhumane. Foto:Georgios Makkas,

– Vi måtte forlate Aleppo på grunn av bombingen. Vi løp for livet. Vi tok ikke med oss noe, alt ble igjen, sier hun til Leger uten grenser.

Hun forteller at familien kom til Hellas om natten med en båt som var omtrent fire meter lang – og hadde med seg 50 mennesker. Vinden var sterk og havet var kraftig den natten, sier hun.

– Vi gikk til kystvakten for å registrere oss. Vi ga dem våre navn og fikk beskjed om at vi ville få papirene våre om en dag eller to, og at vi da kunne reise til Athen. Nå har vi vært her i ti dager, og vi venter fortsatt på papirene, forteller hun.

Hun forteller at familien bor i et skittent telt uten madrasser og tepper. Vannet i nærheten er ikke rent, så familien får ikke vasket seg. Og maten er dårlig.

– Jeg kan ikke tro at jeg bor under slike forhold med familien min. Før var jeg lærer, og mannen min var regnskapsfører. Og se på oss nå. Dette er inhumant, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder