I NEW YORK: VG møtte NATO-sjef Jens Stoltenberg i Rosehagen utenfor FN-bygget etter møtet med Sergej Lavrov. Her er han på vei inn igjen i nye møter. Foto: MARIANNE VIKÅS ,

Stoltenberg etter Lavrov-møte: – Grunn til bekymring

NEW YORK (VG) I møtet med NATO-sjefen gjorde Russlands utenriksminister det klart at en av grunnene til deres militære opptrapping i Syria er for å støtte Assad-regimet. – Det gir grunn til bekymring, sier Jens Stoltenberg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De siste ukene har russiske myndigheter sendt store militære styrker til Syria. Russland har blant annet sendt over 20 krigsfly, soldater og stridsvogner til det krigsherjede landet, i tillegg til at russerne skal være klare til å bombe IS-mål inne i Syria dersom samtalene de har med USA ikke fører fram.

Før NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg dro til New York i forbindelse med FNs generalforsamling, ba Stoltenberg russerne klarlegge sine hensikter for opptrappingen.

Les også: Stoltenberg: Tester Russlands fredsvilje

– Ikke noe positivt bidrag

I dag fikk Stoltenberg mulighet til å stille dette spørsmålet direkte til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, da de hadde møte i FN-bygningen i New York.

Umiddelbart etterpå hadde han også møte med Iraks statsminister.

– Fikk du svar på bakgrunnen for at Russland trapper opp militært til Syria?

– Lavrov gjorde det klart at Russland har økt sin militære tilstedeværelse i Syria for å bidra til å bekjempe ISIL, og det er jo en innsats som en USA-ledet koalisjon allerede holder på med. Det er bra om Russland bidrar konstruktivt til å bekjempe ISIL, svarer Stoltenberg til VG og fortsetter:

– Samtidig gjorde Lavrov det klart at Russland også trapper opp sitt militære nærvær fordi de jo støtter Assad-regimet. De ser på Assad-regimet som den eneste legitime myndigheten i Syria. Det gir grunn til bekymring, fordi Assad-regimet er ansvarlige for overgrep mot egen befolkning, er ansvarlige for å bombe sin egen befolkning og denne volden er en vesentlig årsak til at så mange flykter fra Syria, blant annet til Europa. Det å støtte Assad-regimet det er ikke noe positivt bidrag til noen varig politisk løsning.

Les også: Eksperter mener USA har mislyktes i kampen mot IS

MØTTE STOLTENBERG: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov var tirsdag i møte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i New York. Foto: Markus Schreiber , AP

– Urolig

Stoltenberg forteller at hans Syria-budskap i møtet med Lavrov var å oppfordre Russland til å bidra på en konstruktiv måte mot IS, og viktigheten av at det skjer på en samordnet måte.

– Jeg sa at jeg er urolig for støtte til Assad-regimet, fordi Assad-regimet er en del av problemet og ikke en del av en langsiktig løsning. Det viktige nå er at det kommer i gang reelle politiske samtaler om en politisk løsning.

– Som Obama sa, så er USA villig til å snakke med alle – også Iran og Russland – for å få til en politisk løsning. Det er i et ellers vanskelig og mørkt bilde i alle fall et lyspunkt, sier Stoltenberg.

Les også: Putin utelukker ikke militæraksjon i kampen mot IS

KRIGSFLY: Dette dronebildet fra Stratfor, et privat etterretnings- og sikkerhetsrådgivningsfirma i USA, viser det som skal være 16 russiske kampfly stasjonert på Bassel al Assad-flybasen nær den syriske byen Latakia. Foto: Stratfor Geopolitical Intelligence via , Reuters

Diskuterte Ukraina

Foruten situasjonen i Syria, diskuterte Stoltenberg og Lavrov også Ukraina, samt tiltak som kan bidra til mer forutsigbarhet og åpenhet når det kommer til militære aktiviteter i Europa.

– Når det gjelder Ukraina så sa jeg at det er positivt at våpenhvilen nå ser ut til å holde, for første gang siden den ble inngått i fjor høst. At det gir et godt grunnlag for å videre for å få til en fredelig politisk løsning, sier Stoltenberg.

Samtidig sa han til Lavrov at han er urolig for at separatistene har annonsert valg som ikke er i tråd med Minsk-avtalen, og som ikke skjer innenfor rammene av ukrainsk lov.

– Det vil fullstendig undergrave arbeidet for en løsning, sier Stoltenberg og fortsetter:

– Og jeg gjentok at Russland fortsetter å støtte separatistene, destabilisere Øst-Ukraina, at det strider mot Minsk-avtalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder