I NEW YORK: VG møtte NATO-sjef Jens Stoltenberg i Rosehagen utenfor FN-bygget etter møtet med Sergej Lavrov. Her er han på vei inn igjen i nye møter.
I NEW YORK: VG møtte NATO-sjef Jens Stoltenberg i Rosehagen utenfor FN-bygget etter møtet med Sergej Lavrov. Her er han på vei inn igjen i nye møter. Foto: MARIANNE VIKÅS ,

Stoltenberg etter Lavrov-møte: – Grunn til bekymring

UTENRIKS

NEW YORK (VG) I møtet med NATO-sjefen gjorde Russlands utenriksminister det klart at en av grunnene til deres militære opptrapping i Syria er for å støtte Assad-regimet. – Det gir grunn til bekymring, sier Jens Stoltenberg.

Publisert: Oppdatert: 29.09.15 19:08

De siste ukene har russiske myndigheter sendt store militære styrker til Syria. Russland har blant annet sendt over 20 krigsfly, soldater og stridsvogner til det krigsherjede landet, i tillegg til at russerne skal være klare til å bombe IS-mål inne i Syria dersom samtalene de har med USA ikke fører fram.

Før NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg dro til New York i forbindelse med FNs generalforsamling, ba Stoltenberg russerne klarlegge sine hensikter for opptrappingen.

Les også: Stoltenberg: Tester Russlands fredsvilje

– Ikke noe positivt bidrag

I dag fikk Stoltenberg mulighet til å stille dette spørsmålet direkte til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, da de hadde møte i FN-bygningen i New York.

Umiddelbart etterpå hadde han også møte med Iraks statsminister.

– Fikk du svar på bakgrunnen for at Russland trapper opp militært til Syria?

– Lavrov gjorde det klart at Russland har økt sin militære tilstedeværelse i Syria for å bidra til å bekjempe ISIL, og det er jo en innsats som en USA-ledet koalisjon allerede holder på med. Det er bra om Russland bidrar konstruktivt til å bekjempe ISIL, svarer Stoltenberg til VG og fortsetter:

– Samtidig gjorde Lavrov det klart at Russland også trapper opp sitt militære nærvær fordi de jo støtter Assad-regimet. De ser på Assad-regimet som den eneste legitime myndigheten i Syria. Det gir grunn til bekymring, fordi Assad-regimet er ansvarlige for overgrep mot egen befolkning, er ansvarlige for å bombe sin egen befolkning og denne volden er en vesentlig årsak til at så mange flykter fra Syria, blant annet til Europa. Det å støtte Assad-regimet det er ikke noe positivt bidrag til noen varig politisk løsning.

Les også: Eksperter mener USA har mislyktes i kampen mot IS

– Urolig

Stoltenberg forteller at hans Syria-budskap i møtet med Lavrov var å oppfordre Russland til å bidra på en konstruktiv måte mot IS, og viktigheten av at det skjer på en samordnet måte.

– Jeg sa at jeg er urolig for støtte til Assad-regimet, fordi Assad-regimet er en del av problemet og ikke en del av en langsiktig løsning. Det viktige nå er at det kommer i gang reelle politiske samtaler om en politisk løsning.

– Som Obama sa, så er USA villig til å snakke med alle – også Iran og Russland – for å få til en politisk løsning. Det er i et ellers vanskelig og mørkt bilde i alle fall et lyspunkt, sier Stoltenberg.

Les også: Putin utelukker ikke militæraksjon i kampen mot IS

Diskuterte Ukraina

Foruten situasjonen i Syria, diskuterte Stoltenberg og Lavrov også Ukraina, samt tiltak som kan bidra til mer forutsigbarhet og åpenhet når det kommer til militære aktiviteter i Europa.

– Når det gjelder Ukraina så sa jeg at det er positivt at våpenhvilen nå ser ut til å holde, for første gang siden den ble inngått i fjor høst. At det gir et godt grunnlag for å videre for å få til en fredelig politisk løsning, sier Stoltenberg.

Samtidig sa han til Lavrov at han er urolig for at separatistene har annonsert valg som ikke er i tråd med Minsk-avtalen, og som ikke skjer innenfor rammene av ukrainsk lov.

– Det vil fullstendig undergrave arbeidet for en løsning, sier Stoltenberg og fortsetter:

– Og jeg gjentok at Russland fortsetter å støtte separatistene, destabilisere Øst-Ukraina, at det strider mot Minsk-avtalen.

Her kan du lese mer om