I SAMTALER MED OPPOSISJONEN: Venezuelas president Nicolás Maduro bekrefter at han er i samtler med opposisjonen. Foto: Handout Reuters

Maduro bekrefter samtaler med opposisjonen i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro bekrefter at han vil innlede samtaler med opposisjonen i det kriserammede landet, ifølge nyhetsbyrået AP.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Maduro og opposisjonen i landet er invitert til av president Danilo Medina i Den dominikanske republikk som vil stille som megler i samtalene. Spanias tidligere statsminister, José Luis Rodríguez Zapatero, vil også være til stede.

– Zapatero og president Medina vet veldig godt at jeg har vært en forkjemper for en slik samtale, og jeg takker ja til å delta i nye samtaler, sa president Maduro under et regjeringsmøte sendt på TV tirsdag.

Les også: Opposisjonelle i Venezuela kan bli stilt for retten for forræderi

FNs generalsekretær António Guterres var raskt ute med å støtte initiativet.

– Generalsekretæren uttrykker full støtte til initiativet fra Den dominikanske republikk, støttet av Mr. José Luis Rodríguez Zapatero, til å invitere Venezuela og opposisjonen til å starte prosessen om politiske samtaler, heter det i en pressemelding fra generalsekretærens kontor.

– Brudd på menneskeheten

Mandag sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein at han mener det foregår så omfattende brudd på menneskerettighetene i Venezuela at det kan være snakk om forbrytelser mot menneskeheten.

Han ber FNs menneskerettsråd iverksette en internasjonal granskning av menneskerettighetsbrudd i Venezuela.

Les også: Forsker om Venezuela-valget: – Fører til mer splid, konflikt og vold

FNs menneskerettskontor la for to uker siden fram en ny rapport der det heter at Maduro har innført en undertrykkende politikk som skaper frykt i befolkningen. Myndighetene går systematisk til verks for å slå brutalt ned på demonstrasjoner og politisk motstand, noe som går på bekostning av innbyggernes rettigheter og frihet, heter det i rapporten.

Hussein har uttrykt bekymring over myndighetenes forsøk på å kriminalisere den politiske opposisjonen.

125 personer drept

125 personer er blitt drept i sammenstøt under demonstrasjoner i Venezuela. FN slår fast at landets sikkerhetsstyrker og regjeringsvennlige grupper har ansvar for minst 73 av drapene.

Venstre-nestleder: Venezuelas opposisjonsleder fortjener fredspris

Maduro gjennomførte i sommer et valg på en ny forsamling som nå har mer makt enn den opposisjonsjonskontrollerte nasjonalforsamlingen, som ble valgt i 2015.

Valget er blitt kritisert som udemokratisk, og det ble boikottet av opposisjonen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder