NATO-sjefen: Overbevist om at Syria-regimet står bak kjemisk angrep

- Verdenssamfunnet må reagere «bestemt» på bruken av kjemiske våpen i Syria

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen sier han har sett beviser som har overbevist ham om at syriske myndigheter er ansvarlige for et angrep med kjemiske våpen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg har fått presentert konkret informasjon og, uten å gå inn i detaljer, jeg kan fortelle dere at personlig er jeg overbevist, ikke bare at kjemiske angrep har funnet sted, men jeg er også overbevist om at det syriske regimet er ansvarlig, sa Anders Fogh Rasmussen under en pressekonferanse mandag ifølge Reuters.

Han sier verdenssamfunnet må «reagere bestemt» på det kjemiske angrepet.

- Angrepet med kjemiske våpen som fant sted 21. august rundt Damaskus, var fryktelig og utilgivelig. Vi mener disse ubeskrivelige handlingene som tok livet av flere hundre menn, kvinner og barn, ikke kan forbigås, sier NATO-sjefen.

- Jeg mener det er enighet om at vi trenger et bestemt internasjonalt svar for å unngå at kjemiske angrep finner sted igjen i fremtiden. Det ville sende et farlig signal til verdens diktatorer om vi ikke reagerer, sier Anders Fogh Rasmussen.

NATOs rolle i forhold til Syria er forsvaret av nabolandet Tyrkia, sier Fogh og legger til at det ikke er tatt noen avgjørelse om internasjonalt svar på angrepet i Syria. Han sier det er opp til de enkelte NATO-landene å avgjøre veien videre.

Tett på nett: Jan Egeland svarer om Syria-krisen tirsdag 3. september kl. 12. Send inn dine spørsmål her!

OVERBEVIST: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under en pressekonferanse i Brussel mandag. Foto: REUTERS

Avventer angrep

USA anklager Assad-regimet i Syria for å ha brukt nervegass i angrepet mot flere forsteder i Damaskus 21. august. Over 1400 mennesker ble drept, blant dem mange barn, ifølge USA, som kaller angrepet det verste i sitt slag siden Saddam Hussein angrep kurdere i Irak med gass i 1988.

President Obama kunngjorde imidlertid i helgen at han vil vente med et eventuelt angrep til Kongressen har stemt over det, noe som trolig vil skje tidligst neste uke, skriver NTB.

Det britiske parlamentet stemte i forrige uke nei til britisk deltakelse i et amerikanskledet angrep. Frankrike, som er positiv til å delta i et angrep, skal ikke stemme over saken, men venter på hva Kongressen i Washington faller ned på.

I høyeste beredskap

Selv om et angrep er satt midlertidig på vent, forbereder både de syriske regimestyrkene og opprørshæren seg på det de tror snart vil komme. En sikkerhetskilde bekrefter at regjeringsstyrkene er i høyeste beredskap.

Syriske aktivister opplyser ifølge nyhetsbyrået AP at den syriske hæren har flyttet styrker og våpen til sivile mål som skoler og moskeer. Det er imidlertid ikke bekreftet av andre kilder.

Samtidig forbereder opprørerne seg, og får hjelp fra utlandet for å styrke og posisjonere seg. Ifølge syriske aktivister strømmer nå utenlandske frivillige og våpen inn i Syria over grensen fra Jordan.

KAMPER: Opprørere skyter mot regjeringsstyrker under sammenstøt ved det strategisk viktige Khanasser-området, hvor den eneste veien som forbinder Aleppo med sentrale Syria ligger. Foto: AFP

Syria ber FN stoppe aggresjonen

Syrias FN-ambassadør Bashar Jaafari har bedt generalsekretær Ban Ki-moon om å avverge en hver aggresjon mot Syria, og presse på for å få til en politisk løsning på krisen i Syria, melder det statlige nyhetsbyrået SANA ifølge Reuters.

Videre ber Syria FNs sikkerhetsråd om å oppretthilde sin rolle som sikkerhetsmur for å avverge «den absurde bruken av makt utenfor rammene til internasjonal legitimitet».

Jaafari sier USA burde spille sin rolle som en støttespiller for fred og som en partner til Russland i forberedelsene for en internasjonal konferanse om Syria, og ikke som en stat som bruker makt mot en hver som er imot dens politikk.

Les også

 1. Israel holder hodet lavt i Syria-konflikten

  Israel har valgt å holde en lav profil mens amerikanerne diskuterer om det er riktig å angripe Syria.
 2. Antyder norsk bidrag til Syria-angrepet

  For første gang nevner statsminister Jens Stoltenberg (Ap) nå muligheten for at Norge kan være med i en begrenset…
 3. Russland ikke overbevist om bruk av kjemiske våpen

  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tviler på bildene som viser et påstått gassangrep i Damaskus.
 4. Reuters: Sender krigsskip mot Syria

  (VG Nett) Flere amerikanske krigsskip skal være på vei mot Rødehavet for å assistere i et eventuelt angrep mot Syria.
 5. Obama leder lobbykampanje for angrep på Syria

  President Barack Obama leder selv innsatsen for å overtale skeptiske kongresspolitikere til å støtte et angrep på Syria.
 6. Kerry: - Saringass ble brukt i angrepet i Damaskus

  USA sier landet har egne beviser på at saringass ble brukt i et kjemisk angrep i Damaskus.
 7. Den arabiske ligaen ber om Syria-tiltak

  Den arabiske liga ber om tiltak som en reaksjon på det syriske regimets angivelige bruk av saringass utenfor Damaskus i…
 8. Iransk ekspresident: Syrias regime sto bak angrep

  Den tidligere iranske presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani sier at det var det syriske regimet som sto bak et angrep med…
 9. Frankrike vil ikke angripe Syria uten USA

  (VG Nett) Innenriksminister Manuel Valls avviser at Frankrike vil gå til angrep i Syria alene.
 10. Assads svigerforeldre i nabostrid om Syria

  ACTON, LONDON (VG) Motsetningene i borgerkrigsherjede Syria lever til fulle i London-bydelen hvor Assads svigerforeldre…
 11. Obama varsler angrep mot Syria

  (VG Nett) Barack Obama har bestemt seg for at det er riktig å gå til militæraksjon i Syria.
 12. Eide: FN må fordømme bruk av kjemiske våpen i Syria

  Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener FNs sikkerhetsråd må diskutere en fordømmelse av bruken av kjemiske våpen i…
 13. FNs inspektører ute av Syria

  FNs våpeninspektører har forlatt Syrias hovedstad Damaskus og reist til Libanon.
 14. - Assad er intet annet enn et politisk verktøy for Iran

  BEIRUT (VG) Et amerikansk angrep på Syria handler om en eneste ting: Iran.
 15. Syrias statsminister: - Vi har fingeren på avtrekkeren

  (VG Nett) Syriske myndigheter sier de er mer en klare til å kjempe mot et utenlandsk angrep.
 16. Putin krever bevis på bruk av kjemiske våpen

  Hvis USA har beviser for bruk av kjemiske våpen i Syria, må de legges fram for FNs sikkerhetsråd, mener Russlands…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder