PÅ VIDEOKONFERANSE: Russlands president Vladimir Putin signerte fredag et nytt militært strategidokument, bare tre dager etter at Ukraina ytret ønske om NATO-medlemskap. Foto: REUTERS Foto: ,

Putin underskrev nytt strategidokument: - NATO er Russlands største trussel

I et nytt strategidokument utpeker Russland NATOs tilstedeværelse ved den russiske grensen som den største militære trusselen mot landet.

  • Karna Buggeland Sælebakke

Artikkelen er over fem år gammel

I dokumentet heter det at NATOs militære potensiale og utvidelsen av organisasjonens militære infrastruktur mot den russiske grensen utgjør en av hovedtruslene mot Russlands sikkerhet.

Strategidokumentet ble fredag signert av president Vladimir Putin, bare tre dager etter at det ukrainske parlamentet vedtok at de skal jobbe for NATO-medlemskap.

NATO benekter på sin side at organisasjonen er en trussel mot Russland, og anklaget Russland for å undergrave Europas sikkerhet, ifølge AP.

- Alle NATOs vedtak som gjøres for å sørge for sikkerheten til organisasjonens medlemmer er klart defensive i sin natur. Det er derimot Russlands handlinger, inkludert de som er gjort i Ukraina, som bryter med internasjonal lov, sier NATOs talsperson Oana Lungescu i en uttalelse.

Viderefører atomvåpenstrategi

I likhet med det eksisterende dokumentet fra 2010 videreføres Russlands atompolitiske strategi: dersom landet angripes med atomvåpen eller andre masseødeleggelsesvåpen vil Russland gjengjelde med samme mynt.

Av det nye strategidokumentet fremkommer det i tillegg at Russland kan bruke såkalte «presise konvensjonelle våpen» som ett av flere avskrekkende virkemidler, uten nærmere presisering av når og hvor slike virkemidler regnes som nødvendige.

En slik erklæring har ikke tidligere vært en del av Russlands militære strategi.

I dokumentet heter det også at Russland kan utplassere militære styrker på nabolandenes territorium «for å utøve politisk og militært press».

Bekymret for russisk oppbygging på Krim

NATO har i flere år hatt ansvaret for blant annet luftpatruljeringen i Baltikum, men har trappet innsatsen betydelig opp som følge av Ukraina-krisen.

Patruljeringen er en del av en rekke tiltak som er blitt utløst av krisen, og NATO har så langt i år sendt fly på vingene over 400 ganger for å avskjære russiske fly.

– Det er et omfang og en atferd som vi ikke har sett på mange år. Det understreker det økte russiske militære nærværet ved NATOs grenser i Europa generelt, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i forrige uke.

NATOs militære øverstkommanderende advarte tidligere denne uken om at Russlands militære oppbygging på den annekterte Krim-halvøya kan bli brukt av Moskva til å styrke kontrollen over hele Svartehavs-regionen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder