MÅ PUNGE UT: Monaco-eier Dimitrij Rybolovlev har ingen grunn til å smile etter den rekorddyre skilsmissen fra sin kone. Her er russeren avbildet sammen med datteren Ekaterina på en fotballkamp i 2013. Foto: Afp

Russer må betale kona milliarder: Verdens dyreste skilsmisse?

Den russiske milliardæren Dimitrij Rybolovlev (47) angrer trolig på at han droppet en særeie-avtale med kona. Nå må han gi henne halvparten av det han eier - over 26 milliarder kroner.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Det som trolig er verdens største skilsmisseoppgjør ble nylig bestemt i en sveitsisk domstol, melder den britiske avisen The Telegraph.

Oligarken Rybolovlev og ekskona Elena hadde vært gift i 23 år før skilsmissen, som ifølge avisen skyldtes beskyldninger om utroskap.

Russeren har bygget opp sin formue i kalium-industrien og er kanskje mest kjent for å være eieren av den franske fotballklubben Monaco. 47-åringen gjorde seg spesielt bemerket i fjor da han punget ut 60 millioner euro for den colombianske stjernespissen Radomel Falcao.

LES OGSÅ: Monaco-russerens ville kjøpefest (krever innlogging)

Det som ifølge magasinet Forbes var verdens 147. rikeste mann i 2013 og hans ekskone har vært involvert i et bittert rettsoppgjør helt siden 2008. Retten i Genève konkluderte til slutt med at russeren var god for drøyt 52 milliarder kroner - og at kona hadde krav på halvparten.

Donald Trump-bolig, New York-leilighet og datter (13)

Ekskona ble i tillegg til penger også tilkjent flere av russerens luksuseiendommer, blant annet et herskapshus som tidligere var eid av en annen rikmann: amerikanske Donald Trump. Oligarken kjøpte i 2008 boligen med navnet Maison de L'Amitie fra Trump for rundt 558 millioner kroner.

TRUMP-BOLIG: Ekskona Elena overtar blant annet denne luksuseiendommen i Florida, som tidligere var eid av Donald Trump. Foto: Ap

I tillegg overtar ekskona parets luksuskåk i New York, som i 2011 ble en av storbyens dyreste boliger noensinne da den ble solgt for cirka 518 millioner kroner.

Som om det ikke var nok fikk også ekskona Elena omsorgsretten for parets datter Anna (13).

Dyre skilsmisser

Inntil nå var det dyreste skilsmisseoppgjøret trolig det mellom den amerikanske kunstsamleren Alec Wildenstein og hans kone Jocelyn. Førstnevnte måtte i 1999 ut med mer enn 15 milliarder kroner, angivelig etter at kona hadde tatt ham på fersken i senga med en 19 år gammel russisk modell.

Eksempler på andre kostbare brudd er skilsmissen mellom Formel 1-kongen Berne Ecclestone og kona Slavica i 2009 (cirka 12 milliarder kroner), mediemogulen Rupert Murdoch og kona Anna i 1999 (cirka 10 milliarder kroner) og den saudiarabiske våpenhandleren Adnan Khashoggi og kona Soraya i 1982 (cirka 8,5 milliarder kroner).

Den amerikanske oljemilliardæren Harold Hamm og hans kone Sue Ann, som heller ikke har noen særeie-avtale, er ifølge magasinet Forbes i ferd med å forhandle frem sitt eget skilsmisseoppgjør. Hamm er god for rundt 70 milliarder kroner, noe som innebærer at de trolig vil slå Rybolovlev og ekskonas rekord.

Milliardæren, som angivelig også beskyldes for utroskap, svarte kontant da magasinet spurte om han noensinne kunne tenkte seg å gifte seg igjen.

- Definitivt ikke. Det kommer aldri til å skje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder