OVERTID: Forhandlingene fortsetter på overtid. Foto:Pool,Reuters

Ny natt med atomforhandlinger

Fristen var i går - jobber på overtid med å komme til enighet

Forhandlingene om Irans atomprogram ser ut til å fortsette enda en natt. Onsdag kveld er det ventet forslag på bordet, ifølge Tysklands utenriksminister.

Camilla Svennæs Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– I kveld vil det bli nye forslag, nye anbefalinger. Jeg kan ikke spå hvorvidt det vil være nok til at vi kan komme fram til en avtale, sier utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, som har bestemt seg for å bli i Lausanne natten over for å se hva som skjer.

– I morgen tidlig vil vi se hvordan situasjonen utvikler seg, sier han videre.

På spørsmål om forhandlingene kan bryte sammen, svarer han: – Selvfølgelig.

KOMMENTAR:Nervepirrende atomspill om Iran

Ifølge en talsmann for Det hvite hus gjøres det framskritt under forhandlingene, men det er fortsatt avstand.

Ingen innrømmelser

– Iran har ennå ikke kommet med konkrete og spesifikke innrømmelser når det gjelder atomprogrammet, sa talsmann Josh Earnest onsdag kveld.

Atomforhandlingene skulle etter planen ha vært avsluttet sent tirsdag kveld, men nå vil USA fortsette så lenge det er bevegelse, ifølge Earnest.

Han sier også at USA er klar til å avbryte forhandlingene hvis det blir nødvendig.

Må komme til enighet

Det vil i såfall være katastrofe. VG snakket i går med NUPI-forsker og Iran-ekspert Sverre Lodgaard, som påpekte at kravet om militærmakt vil kunne øke hvis ikke partene kommer til enighet.

LES OGSÅ: – Ingen beviser for iransk atomvåpenprogram

- Amerikansk etterretning mener det var militære elementer i det iranske programmet fram til 2003, og det internasjonale Atomenergibyrået antyder at noen av disse elementene kan ha fortsatt. Vestlige politikere har dessuten en tendens til å være mer skeptiske enn etterretningsfolkene. Iran fastholder at atomprogrammet bare skal tjene fredelige formål, sa han til VG i går.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder