NY FLYKTNINGESTRØM: Scener som dette kan det bli en dramatisk økning av, om den russiske bombingen i Syria eskalerer ytterligere. Det frykter den norske forsvarsministeren, Ine Eriksen Søreide. Syrere som har søkt tilflukt i nabolandene kan bevege seg nordover om Jordan og Libanon ikke føles trygge å oppholde seg i. Foto: ESPEN RASMUSSEN, VG Foto: ,

Forsvarsministeren frykter økt flyktningstrøm fra Midtøsten

Bekymret for Russlands posisjonering i Syria **NATO-møte torsdag

BRUSSEL (VG) Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) tror en opptrapping av krigen i Syria etter russernes inntog vil føre til at flere syriske flyktninger i nabolandene vil bevege seg mot Europa.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Libanon og Jordan har foreløpig tatt imot i overkant av to millioner syrere.

– Uansett hva russerne måtte ha av motiver for de de har satt i gang i Syria, vil en ytterligere eskalering av konfliktnivået kunne føre til økte flyktningstrømmer. De som har søkt tilflukt i Libanon og Jordan har gjort det i påvente av at situasjonen i hjemlandet skulle roe seg, sier den norske forsvarsministeren Ine Marie Eriksen Søreide til VG.

– Men hvis det kommer til en eskalering, vil disse kunne oppleve at de ikke har noen fremtid. Det blir jo likevel ingen fred, og regionen som sådan blir også mer utsatt som en følge av det som nå skjer i Syria.

Bakgrunn: Putin vil stå opp mot IS slik verden stod sammen mot Hitler

Dramatiske hendelser

Nå hun torsdag sitter i NATOs hovedkvarter i et bekymringsmøte med sine forsvarsministerkolleger fra de andre 27 NATO-landene, er det situasjonen i Syria og Afghanistan som vil oppta det meste av møtetiden.

Som følge av den siste ukens dramatiske hendelser er situasjonen i Syria satt opp som en ekstrapost i det fastlagte forsvarsministermøtet.

Russernes inntreden i borgerkrigen i Syria, på president Assads side, har opprørt og skremt NATOs medlemsland. Tyrkia, NATO-landet som har felles grense med Syria, har opplevd tre ganger at russiske jagerfly har krenket tyrkisk luftrom.

I minst i ett tilfelle har den russiske piloten låst sitt våpensystem på et mål, ett av de tyrkiske flyene som ble sendt opp for å avskjære det russiske flyet.

Fått med deg? Stoltenberg bekymret etter Lavrov-møte

BEKYMRET: Norges forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide deltar i dag på forsvarsministermøte i NATO. Der er den dramatiske situasjonen i Syria det viktigste diskusjonstemaet. FOTO: Harald Berg Sævereid Foto: ,

Krisesituasjon

Ifølge amerikanske kilder skal den tyrkiske piloten ha gjort det samme. I praksis betyr det at begge kunne ha fått inn treff og at «vi kunne ha fått en krisesituasjon som ville vært vanskelig å håndtere», sier en kilde VG har vært i kontakt med.

– Vi er veldig klare på at Russland må fortelle hvilke intensjoner de har. De er mildt sagt uklare. Det fins bilder som viser at de bomber et godt stykke unna mål som er ISIL-kontrollert, sier Søreide.

Syria-konflikten: Hvem kjemper mot hvem?

Det kan ligge mange motiver bak det russerne nå foretar seg i Syria. Ett av dem kan være å opprettholde og forsterke sin posisjon i Midtøsten. Det handler ikke bare om å gi Assad støtte, men også om et regionalt perspektiv.

På hjemmebane er president Putins Syria-engasjement også egnet til å få oppmerksomheten bort fra konflikten i Ukraina.

Les også: Svenskens Syria-tale fikk Twitter til å koke

Posisjonering

Og så handler det om en posisjonering i internasjonalt landskap, hvor signalet Putin ønsker å sende til omverdenen er: «Dere kommer ikke utenom Russland i det internasjonale bildet», forklarer Søreide.

Hun presenterer også et annet interessant og dramatisk syn på konsekvensene av det de russiske styrkene bedriver i Syria.

– Når vi ser på det som utspiller seg i Syria, vil det ikke være usannsynlig at andre opposisjonskrefter i Syria kan kalle på andre land i regionen for å få støtte. I så fall står vi overfor en enda mer brennbar situasjon. Da blir det som den amerikanske forsvarsministeren, Ashton Carter, sa forleden: «Det blir som å kaste bensin på bålet».

Den norske forsvarsministeren er bekymret.

Sett denne? Midtøsten-ekspert: – Elegant timing av Putin

Ytterligere dramatikk

– Det russerne gjør skaper ytterligere dramatikk i regionen. NATO har i denne sammenheng rollen som en politisk allianse, det er viktig å understreke. Det å vurdere om situasjonen faktisk er slik at den utgjør en trussel mot NATOs medlemsland, er det altfor tidlige å si. Men det er klart at vi følger utviklingen nøye nå, og spesielt det som skjer langs grensen til Tyrkia, sier hun.

I NATOs hovedkvarter pågår det hektisk møtevirksomhet og en kontinuerlig diskusjon og utveksling av informasjon, hvor det meste dreier seg om den dramatiske utviklingen i Syria den siste uke.

– NATO har ingen direkte rolle, hverken når det gjelder asyltilstrømningen eller når det gjelder enkelte medlemslands bekymringer. Mange av dem er hardt presset, spesielt de sørligste landene. Derfor er det en selvfølge at disse landene bruker NATO som et konsultasjonsforum for å kunne lufte sine bekymringer for den utviklingen vi nå ser.

– Her er det klart at NATO må brukes som en politisk arena, men det er med bekymring vi ser på denne veldige eskaleringsfaren, og hva den måtte føre med seg, sier den norske forsvarsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder