Grundig søk: FBI rev hele låven for å finne Jimmy Hoffa, men alt de fant var en ølboks. De avslutter nå letingen på gården Hidden Dreams. Foto: AP

Hoffa fortsatt et mysterium

(VG Nett) Etter to uker innrømmer FBI at de bokstavelig talt har vært på jordet i jakten på levningene til Jimmy Hoffa.

  • Therese Bongard
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Fagforeningslederens forsvinning forblir dermed et mysterium. Midlertidig i alle fall.

FBI innkalte antropologer, arkeologer, åstedsetterforskere, likhunder og til og med et rivningsfirma. Men Jimmy Hoffa fant de ikke.

Etter å ha endevendt et jorde i to uker, har FBI gitt opp. Men det stopper ikke FBI. De lover å fortsette den 30 år gamle etterforskningen for å finne ut hva som skjedde med Hoffa.

Løftet topper de med en tåkete trussel til alle som den gangen, for 30 år siden, på en eller annen måte var involvert i forsvinningen.

- Etterforskningen er pågående. Det er saksøkte som kan rettforfølges i live, og de vet hvem de er, sa Judy Chilen, en spesialagent for FBI, til CNN.

Det var ikke helt klart hvem hun refererte til, skriver CNN.

Fant ølboks

FBI og paraden av etterforskere har lett både på kryss og tvers av gårde Hidden Dreams i Milford Township, Michigan.

De skal ha fått et tips fra en fengslet marijuana-smugler. Tipset skal ha gått ut på mistenkelig aktivitet på gården i det tidsrommet Hoffa forsvant.

Og selv om FBI har kalt det «det best tipset vi har sett», fant de altså ikke stort annet enn en ølboks og noen vannrør som lå under en låve de rev.

Til slutt måtte til og med FBI gi seg.

- Det er ikke funnet noen levninger av mr. Hoffa, og uten ny informasjon er arbeidet vårt her avsluttet, sa Chilen.

Men da hun ble spurt om hun trodde Hoffa lå ute på jordene, svarte hun ja.

Svaret ble så kryptert da hun avviste at de ville etterforske stedet ytterligere. I alle fall ikke i nærmeste fremtid, mener CNN.

Ville ha makt

Forsvant: Jimmy Hoffa forsvant sporløst i 1975, og FBI har lett etter fagforeningslederen siden. Foto: Reuters

Jimmy Hoffa forsvant fra Detroit 30. juli 1975. Mange mener at han var på vei til å møte de to mafiabossen Anthony Giacalone og Anthony Provenzano, pamp i Teamsters ,transportarbeiderforbundet, der.

Hoffa trodde Giacalone hadde arrangert møtet for å mekle i en disputt mellom Hoffa og Provenzano, men Hoffa var den eneste av de tre som møtte opp, ifølge FBI.

Giacalone og Provenzano fortalte seinere FBI at de ikke hadde avtalt noe møte med Hoffa.

Fagforeningslederen ble dømt til 15 års fengsel i 1967, men daværende president Richard Nixon slapp han løs i 1971.
Betingelsen var at Hoffa «ikke befattet seg, direkte eller indirekte, med styringen av noen fagforening» til tidligst mars 1980.

Det skal ikke Hoffa ha vært særlig begeistret for, og FBI tror at Hoffas forsvinning kan forklares med hans forsøk på å gjenvinne makten han hadde tapt i Teamsters mens han satt i fengsel.

Død på mange måter

Siden har det vært utallige konspirasjonsteorier, og mange forslag til hvordan Hoffas liv endte.

Wikipedia foreslår at han skal ha blitt begravet i Michigan, under gresset på Giants Stadium i New Jersey, i en forlatt kullgruve I Pennsylvania eller på fyllingen i Jersey.

Alternativt kan han ha blitt puttet i en barkmaskin og blitt gitt som mat til griser.

Andre hypoteser er igjen at Hoffas lik ble blandet med sement og brukt som bygningsmateriale, oppløst i en tank med syre og brukt til å lage krom-støtfangere, og til slutt at han skal ha blitt stappet i en smelteovn.

Teoriene er mange og varierte, men uansett ble Hoffa offisielt erklært død i 1982.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder