MILEPÆL: USAs president George W. Bush mener henrettelsen av Saddam Hussein er en milepæl for Irak. Foto: AP

Bush: - Henrettelsen av Saddam en viktig milepæl

(VG Nett) Henrettelsen av Iraks tidligere diktator Saddam Hussein er en viktig milepæl på landets vei mot demokrati, sier George W. Bush.

  • Andreas Fosse

Artikkelen er over 13 år gammel

I en uttalelse advarer den amerikanske presidenten samtidig om at henrettelsen ikke vil stanse den dødelige volden i Irak.
Hussein ble henrettet ved hengning i hovedstaden Bagdad like før klokken 06:00 lørdag lokal tid (cirka klokken 04:00 norsk tid).

Også Australias utenriksminister Alexander Downer sier at Saddams død var viktig for å få til forsoning i Irak.

- Hans død markerer et viktig steg for overlate Saddams tyranniske regime til historisk fordømmelse, og for å presse fram en prosess for forsoning både nå og i framtiden, sier Downer i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AP.

BILDESPESIAL:Her er Saddams liv!

Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett ønsker velkommen at Hussein nå «er stilt til ansvar for noen av sine forbrytelser mot det irakiske folk».

Men Storbritannia er motstandere av dødsstraff.

- Den britiske regjeringen støtter ikke bruk av dødsstraff. Verken i Irak eller noe annet sted, sier Beckett, ifølge NTB.

Den franske regjeringen, som også er en sterk motstander av dødsstraff, tar til orde for nasjonal forsoning i kjølvannet av henrettelsen.

- Frankrike oppfordrer alle irakere om å se mot framtiden og jobbe mot forsoning og nasjonalt samhold. Nå, mer enn noen gang, burde målet være gjenopprettelse av full suverenitet og stabilitet i Irak, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartementet, skriver NTB.

- Uheldig for Midtøsten

I India beskriver man Saddams dødsfall som uheldig.

- Men vi håper at denne uheldige hendelsen ikke vil stå i veien for forsoning og å skape normalitet i landet, sier det regjernede Congress Partys generalsekretær Janardhan Dwivedi i en uttalelse, ifølge AP.

Indias tidligere utenriksminister Natwar Singh, som ble tvunget til å gå av etter FNs olje for mat-skandale i Irak, sier at henrettelsen av Saddam vil føre til økt spenning i Midtøsten.

- Det vil ha en veldig uheldig innvirkning på regionen de neste tiårene, sier Singh til nyhetskanalen CNN-IBN.

- Ny voldsspiral

Også i Russland tror man at henrettelsen av Saddam Hussein vil føre til mer ustabilitet i Midtøsten.

- Dette kommer til å utløse en ny voldsspiral, sa Mikhail Margelov som er leder for utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet i den russiske nasjonalforsamlingen lørdag etter at nyheten om henrettelsen var kjents, skriver NTB.

- Henrettelsen vil destabilisere situasjonen, ikke bare i Irak, men også i hele Golf-regionen, sa Leonid Slutskij som er medlem av Statsdumaen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder