Finlands president drar til Tyrkia: Skal få Erdogans Nato-svar
Tyrkia er klare til å slippe Finland inn i Nato, bekrefter president Erdogans rådgiver til VG. Sverige kan få sitt Nato-medlemskap godkjent av Tyrkia før eller under Nato-toppmøtet i juli, ifølge VGs opplysninger.
– Vi har ikke noe problem med Finland. Vi er klare til å slippe dem inn i Nato, dersom de er villige til å bli medlem uten Sverige, sier İlnur Çevik til VG på telefon fra den tyrkiske hovedstaden Ankara.
Han er sjefrådgiver i president Erdogans stab og medlem av presidentens utenriks og sikkerhetspolitiske råd.
– Er dette det samme som president Recep Tayyip Erdogan mener?
– Det er beslutningen til den tyrkiske regjeringen. Vi har ikke noen krangel med Finland.
Nyhetsbyrået Reuters har meldt at den tyrkiske nasjonalforsamling planlegger å ratifisere Finlands Nato-søknad allerede før valget i mai.
Men Sveriges holdes fortsatt utenfor – den søknaden skal behandles separat, ifølge Reuters.
Finlands president bekrefter
Torsdag og fredag reiser Finlands president Sauli Niinistö til Tyrkia, der han skal møte Erdogan for å diskutere Finlands Nato-søknad.
Han går langt i å antyde at Finland skal få Tyrkias godkjenning. Han skriver at kommunikasjonen har vært tett over tid, og særlig de siste dagene:
«Det var kjent at da Tyrkias president Erdogan har tatt sin avgjørelse angående ratifiseringen av Finlands NATO-medlemskap, så ønsker han å møtes og oppfylle løftet sitt direkte fra president til president», skriver han på Twitter.
«Tyrkerne har håpet at jeg vil være der for å anerkjenne svaret når de kunngjør denne avgjørelsen. Jeg svarte selvfølgelig bekreftende på invitasjonen, og jeg vil dra for å motta hans erklæring», står det videre om det kommende besøket.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier han håper og tror på at Sverige får slippe inn raskt etter det tyrkiske valget, skriver SVT.
Sinne mot Sverige
Erdogan-rådgiver Çevik bekrefter at Tyrkia trolig åpner for Finland før Sverige. Den endelige beslutningen må uansett tas av presidenten og regjeringen, før parlamentet kan stemme.
– Vi kan bli enige med Finland, det er ikke noe problem. Det har tatt tid siden de har insistert på å stå sammen med Sverige. Men nå har Finland vist mer vilje til å diskutere med oss på egen hånd.
– Hvor langt unna er dere enighet med Sverige?
– Langt unna. Sverige har ikke holdt sine løfter til Tyrkia. Vi har enorme problemer med å akseptere deres håndtering av PKK-tilhengere. Ja, Sverige sier de er terrorstemplet, men de løper rundt i gatene og skaper kaos og demonstrerer mot Tyrkia, sier Çevik.
PKK er det kurdiske arbeiderpartiet, som er forbudt i Tyrkia og er terrorstemplet av både EU og USA. Partiet har mange sympatisører i Sverige, og det skapte sinne i Tyrkia da de tente på en dukke av Erdogan under en demonstrasjon.
Kan løse seg for Sverige også
En sentral kilde i forsvarsalliansen sier til VG at det er innenfor rekkevidde at begge søkerlandene skal ha oppnådd fulle rettigheter i Nato – før eller i løpet av Nato-toppmøtet i Litauens hovedstad Vilnius 11. og 12. juli.
Etter det VG får opplyst. er dette den interne oppsummeringen i forsvarsalliansen etter at representanter for søkerlandene Sverige og Finland møtte toppdiplomater fra Tyrkia i Brussel i forrige uke:
At Tyrkia vil godkjenne medlemskapsavtalen med Finland først. Men at Sveriges medlemskap vil bli godkjent få måneder senere.
Møtet i Brussel ble ledet av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.
– Tiden er inne for alle allierte til å avslutte prosessen med ratifikasjon, og ønske Finland og Sverige velkommen som fulle medlemmer i Nato før det kommende toppmøtet i Vilnius, sa Stoltenberg ved åpningen av møtet.
Det nærmer seg et år siden Sverige og Finland søkte om medlemskap i Nato, i mai i fjor.
Finland er viktigere
Tyrkia og Ungarn er de to landene som fortsatt holder igjen godkjenningen av Finlands og Sveriges Nato-søknad. Tyrkia har bedt om en rekke innrømmelser fra de to landene.
Søknaden fra Finland må i så fall godkjennes før nasjonalforsamlingens arbeid avsluttes i midten av april.
Finland sees på som sikkerhetspolitisk mer viktige, og politisk mer akseptable, enn Sverige. Derfor kan Tyrkia være villige til å slippe inn Finland, forklarer tyrkisk ekspert.
– Jeg har lenge forventet at det kan bli en slik løsning, nemlig at det åpnes for Finland før Sverige, sier den tyrkiske mediekommentatoren Gürkan Özturan til VG.
Özturan forklarer at Finland både anses som viktigere, og mindre politisk vanskelig, å slippe inn i Nato.
– Til tross for at Erdogan-regjeringen har et bedre forhold til Russland enn Tyrkia hadde tidligere, så ligger tyrkisk sikkerhetspolitikk fast: Når Russland truer sine naboland, sees det på med bekymring i militæret og den politiske eliten i den tyrkiske hovedstaden Ankara, forklarer Özturan, og legger til:
– Finland har den svært lange grensen direkte inn mot Russland. Sikkerhetspolitisk anses det som viktigere å slippe Finland inn.
Erdogans rådgiver til VG: – Sverige har rottet seg sammen med kurdiske terrorister
Hatet mot Sverige
Men en annen grunn er enda viktigere, for å forklare at de to nordiske naboene trolig behandles ulikt: Det er ikke noe sinne mot Finland å spore i Tyrkia.
– Erdogan og hans parti har fyrt opp under konflikten med Sverige. Det oppfattes som et kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen får fritt spillerom til å kritisere Tyrkia i Sverige. Nå slike saker blusser opp, er det alltid Sverige det er fokus på.
Derfor er Özturan helt sikker på følgende: Selv hvis Finland skulle slippe inn før valget, så vil ikke det samme skje for Sverige.
Årsak: Innenrikspolitikk er viktigere enn sikkerhetspolitikk.
Erdogan lover å «gjenreise Tyrkia»: – Raseriet er enormt
I Tyrkia er nemlig valgkampen i full gang. President Recep Tayyip Erdogan ligger dårlig an, 11 prosentpoeng bak opposisjonslederen.
– Hans tilhengere tennes av at det er konflikt mellom Tyrkia og et Vestlig land. Det så vi med konflikter med Tyskland og Nederland før Folkeavstemningen i 2017, sier Özturan.
– Erdogan fremstiller da Tyrkia som stort og viktig, og som at Tyrkia kan avgjøre skjebnen til et annet land.
– Hva med etter valget? Vil Tyrkias motstand mot Sverige endre seg da?
– Uansett hvem som vinner, så tror jeg i hvert fall at diskusjonen blir mer dempet, at det blir lettere å finne et kompromiss.
Svensk statsminister: Sannsynlig
Det er blitt stadig mer sannsynlig at Tyrkia lar Finland slippe inn i Nato før Sverige, fastslo svenskenes statsminister Ulf Kristersson tirsdag kveld.
– Den samlede vurderingen er at sannsynligheten for dette har økt, sier den svenske statsministeren på en pressekonferanse tirsdag formiddag, ifølge SVT.
Dette er signalene som han og sjefforhandler Oscar Stenström sier de har fått fra Tyrkia de siste ukene.
– De føler seg ferdige med Finland, men ikke ferdige med Sverige, konstaterer Kristersson.