Voldtektsoffer dømt til 30 års fengsel etter dødfødsel

Her knekker hun sammen i gråt, etter å ha blitt dømt til 30 års fengsel for drap.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Evelyn Beatriz Hernandez Cruz (19) er fra en liten landsby i Cuscatlàn, øst i El salvador. Ifølge den britiske avisen The Guardian ble hun flere ganger voldtatt av et gjengmedlem og tvunget til å være i et forhold med ham.

Cruz fant ikke ut at hun hadde blitt gravid før hun fødte en dødfødt baby i et toalett i 2016. Da var hun i tredje trimester og hadde fått akutte mage- og ryggsmerter, skriver avisen.

Amnesty: – Ingen av disse kvinnene burde vært fengslet

Kvinnelig dommer

Medisinske sakkyndige klarte ikke å fastslå hvorvidt fosteret døde i livmoren eller like etter fødselen. Den kvinnelige dommeren trodde aktors argumenter om at Cruz ikke oppsøkte svangerskapshjelp fordi hun ikke ønsket barnet.

Aktor mente også at 19-åringen kastet babyen i toalettet med hensikt å ta livet av det.

Cruz ble dermed dømt til 30 års fengsel for drap, ifølge The Guardian.

Maria takket Gud: Dømt til 40 års fengsel for abort – her løslates hun

Dommeren mente også at Cruz ikke kunne fått til handlingen alene, og dermed mente hun at moren hennes også kan holdes ansvarlig.

– Basert på fordommer

Morena Herrera, som leder en aktivistgruppe for avkriminalisering av abort, mener dommen er basert på fordommer fra aktor og dommeren.

– Dommen som tvinger Evelyn til 30 års fengsel viser hvordan El Salvador utdømmer straff uten overbevisende og tilstrekkelige bevis, sier hun.

Kronisk syk kvinne: Nektes abort til tross for at hun er i livsfare

El Salvador er et strengt katolsk land. Siden 1998 har det vært totalforbud mot abort. I 2015 hadde minst 129 kvinner blitt siktet etter abortloven, og minst 56 dømt til lange fengselsstraffer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder