KRITISK SKADET: Trafikkbetjent Wayne Marques (38) forteller for første gang om hvordan han opplevde terrorangrepet der han ble hardt skadet. Foto: John Stillwell AP

Politihelten sloss mot terroristene på London Bridge: – Som å kjempe mot en ulveflokk

Trafikkbetjent Wayne Marques (38) var bare bevæpnet med en batong da han gikk til motangrep. – Å være en helt var det siste jeg tenkte på i det øyeblikket, forteller politimannen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tre terrorister bevæpnet med en varebil og kniver angrep menneskemengden på London Bridge og utenfor barområdet i Borough market 3. juni i år. Åtte mennesker ble drept og minst 48 personer ble skadet i angrepet.

– Å være en helt var det siste jeg tenkte på i øyeblikket. Selv det å bekjempe terrorister var det siste jeg tenkte på. Alt jeg prøvde på var å holde mennesker i live. Det er det som er jobben min, å holde mennesker i live. Og det er det jeg gjorde, forteller trafikkbetjent Wayne Marques til det britiske nyhetsbyrået PA.

Tidlig kom historiene om heltemotet flere politimenn viste ansikt til ansikt med terroristene – før angriperne ble skutt av antiterrorpolitiet. Blant historiene var den om en fersk trafikkbetjent som ble kritisk skadet da han angrep terroristene med en batong.

Les også: Terroristene hadde 13 brannbomber i bilen

Trakk pusten og angrep

Nå er politibetjent Wayne Marques skrevet ut av sykehuset, og forteller for første gang sin dramatiske historie:

Trafikkbetjenten hadde akkurat begynt skiftet sitt da han hørte høylydte skrik like ved London bridge station. Først trodde han det dreide seg om et barslagsmål, men da en kollega ropte om knivstikking snudde han og så flere personer som falt sammen etter å blitt rammet av knivstikk.

Les også: Dette var terroristene i London

– Jeg husker at jeg grep tak i batongen min og forlenget den. Jeg trakk pusten dypt og så slo jeg mot den første angriperen, forteller han til PA.

– Da jeg kom nær ham fikk jeg inn ett slag med alt jeg hadde, rett i hodet på ham og forsøkte vel å slå ham knockout, sier Marques.

Trafikkbetjenten forteller at terroristen ynket seg i smerte, før han fikk bistand fra de to andre angriperne.

Les også: Terroristens mor skammer seg over sorgen

Som en Western-film

– Han slo meg så hardt at jeg mistet synet på høyre øye. Da angriper nummer to og tre kom, kjempet jeg nærmest i blinde. Jeg husker jeg tenkte «shit, det er en kniv inne i leggen min», forteller Marques, og viser hvordan han fortsatte å slå rundt seg med batongen.

– Så ble de tre stående skulder mot skulder som om jeg kjempet mot en ulveflokk. Den laveste på høyre side fortsatte å rope «Allahu Akbar, Allahu Akbar». Det føltes som om jeg var en cowboy i en western-film, jeg ventet på hvem av dem som skulle trekke først, og starte det neste angrepet, beskriver han.

De tre gjerningsmennene er identifisert som Youssef Zaghba (22), Khuram Shazad Butt (27) og Rachid Redouane (30).

Bakgrunn: Alt om terrorangrepet i London

Flere knivstikk

– Det siste jeg husker før det svartnet var at en kollega meldte at en politimann lå nede, og jeg sa «gå og ta dem, du må stanse dem».

I kampens hete ble politimannen truffet av en knivstikk over øyet, og med alvorlige skader i hodet, venstre bein og venstre hånd. Før han mistet bevisstheten ba han kollegaene gi en siste hilsen til familien og kjæresten.

– Det var det. Tiden var ute for meg. Det er vanskelig å forklare hva du tenker i et slikt øyeblikk, sier trafikkbetjenten i intervjuet.

Les også: Ofrene etter London-terroren

Tre uker på sykehus

Det neste Wayne Marques kan huske var at han våknet opp på sykehuset etter flere operasjoner. Han har fått tilbake synet på høyre øye, men kan ikke gå uten hjelp, sliter med å gripe ting med venstre hånd – og har mistet følelsen på høyre siden av ansiktet der flere nerver ble skadet.

– Forhåpentligvis kan jeg få tilbake følelsen i beina mine skikkelig. Det hadde vært en god følelse.

Wayne Marques forteller PA at familien ber ham om ikke å vende tilbake til politiyrket, selv om han skulle bli i stand til det.

– Om jeg er en helt? I mange menneskers øyne er jeg nok det, men det er fortsatt åtte mennesker som mistet livet og mange flere som ble skadet. Noen av dem var allerede drept da jeg kom til, og jeg kunne ikke hjelpe alle,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder