KANDIDATER: Hillary Clinton og Donald Trump var de to kandidatene til å bli USAs 45. president. Sistnevnte vant valget. Her fra en av TV-debatten dem imellom. Foto: Paul J. Richards AFP

Washington Post-avsløring: Putin ga direkte instruksjoner om å hjelpe Trump til å vinne valget

WASHINGTON, D.C. (VG) Amerikansk etterretning skal ha hatt kilder dypt inne i den russiske regjeringen, som fortalte at Vladimir Putin ønsket å svekke Hillary Clintons sjanser til å vinne fjorårets presidentvalg.

 • Jostein Matre
 • Nora Evensmo Hvistendahl

Artikkelen er over tre år gammel

Det kommer frem i nye og detaljerte avsløringer fra storavisen Washington Post. De har snakket med nærmere 30 nåværende og tidligere myndighetsansatte i USA.

Allerede på et tidlig tidspunkt skal den forrige presidenten, Barack Obama, ha vært klar over at Russlands president direkte ba sine underordnede om å via netthacking forsøke å påvirke det amerikanske presidentvalget, slik at Hillary Clintons sjanser ble svekket, mens Donald Trump fikk drahjelp til å bli valgt.

Ifølge Washington Post var det CIA som gjennom sine kilder fikk tak i Putins direkte ordre. Bevis for dette ble tidlig i august i fjor sendt med bud fra CIA til Det hvite hus med klare instruksjoner om at kun tre av Obamas nærmeste, samt presidenten selv, skulle se det, lese det, legge det tilbake i konvolutten det kom fra og sende det tilbake til CIA.

– Så sensitivt var dette. Ikke en gang utenriksministeren, eller forsvarsministeren fikk se det umiddelbart. Men dette var så nært et håndfast bevis du kan komme på at Russland ønsket å påvirke valget, forklarer Washington Post-journalist Adam Entous i et intervju på CNN fredag.

Kan Trump bli stilt for riksrett? Ti spørsmål og svar

Usikker Obama

Ifølge avisen skal Obama-regjeringen ha vært usikre på hvordan de skulle håndtere opplysningene de fikk. Flere muligheter, som økonomiske sanksjoner, cyberangrep og offentliggjøring av sensitiv informasjon om Putin var blant alternativene som ble diskutert.

Daværende utenriksminister, John Kerry, foreslo å opprette en tverrpolitisk kommisjon for å etterforske russernes forsøk på påvirkning. Presidenten selv avslo dette. Obama og hans nærmeste rådgivere skal ha fryktet at enhver handling fra deres side ville bli sett på som et politisk forsøk fra ham om å påvirke valget. Derfor var de ytterst forsiktig med noen som helst offentlige handlinger.

Det skal også ha vært en frykt for at kraftige reaksjoner mot Russland ville få Putin igjen til å reagere med å forsøke å tukle med stemmemaskiner på, eller før, valgdagen.

– Det er det vanskeligste i min tid i jobben å forsvare. Det føltes som om vi kvaltes, sier en som jobbet i Obama-regjeringen til Washington Post.

Les også: Trump raser mot etterforskningspåstander

Under et møte mellom Obama og Putin under G20-møte i Kina i september i fjor skal Obama ha sagt rett ut til Putin at «vi vet hva dere driver med. Slutt med det, ellers…».

Putins respons skal ha vært at de ikke gjorde noe.

Sessions: Jeg kjenner ikke til samarbeid mellom Russland og Trump-kampanjen

MØTTES I KINA: Russlands president Vladimir Putin og daværende amerikansk president Barack Obama skal ha diskutert valgpåvirkning under G20-møtet i Hangzhou 5. september i fjor. Foto: Alexei Druzhinin AFP

Utviste mistenkte spioner

I etterkant av avsløringen av russernes forsøk på å påvirke valget bestemte Obama seg blant annet for å utvise en rekke russiske diplomater fra USA. Disse var mistenkt for å i realiteten være spioner. Samtidig ble to russiske eiendommer i landet stengt ned. En i Maryland og en på Long Island utenfor New York.

Hold deg oppdatert på USAs overhode: VGs store Trump guide

Blant de som ble utvist skal det ha vært flere som var mistenkt for å ha hjulpet til med Putins operasjon fra inne i USA.

FBI hadde sett oversiktsbilder over de to eiendommene som tydet på at de var tilrettelagt for spionasjevirksomhet. Ifølge Washington Post var bygningene strippet for antenner, elektronisk utstyr, arkivskap og andre ting etter at russerne forlot dem.

Naboer til påstått spionbase: – Alltid lurt på hva russerne gjorde her

Før Obama gikk av som president i januar sørget han for å starte et hemmelig program som kan godkjenne utplasseringen av det som omtales som «implantater», eller «digitale bomber» i russiske datanettverk. Tanken er å kunne bruke dette mot Russland dersom Putin og co forsøker på nye angrep.

Det vil nå være opp til president Trump om man skal bruke denne muligheten, eller ikke.

Trump: – Hvorfor gjorde ikke Obama noe med det?

I et intervju med TV-kanalen Fox News som ble sendt fredag morgen, kritiserer Trump Obamas håndtering av saken.

– I dag er første gang jeg har hørt at president Barack Obama visste om Russland lenge før valget, og han gjorde ingenting med det. Han skulle gjort noe, sier Trump.

På Twitter natt til lørdag skriver Trump:

– Obama-administrasjonen visste lenge før 8. november om den russiske innblandingen i valget. Gjorde ikke noe med det. HVORFOR? skriver presidenten.

Donald Trumps rådgiver Kellyanne Conway sier til CNN fredag at det ikke finnes bevis for at noen i Trump-kampanjen samarbeidet med russerne om å påvirke valget. Hun sier også at det ikke finnes bevis for at russerne har tuklet med stemmene.

Det hun derimot ikke svarer på er om Trump og Det hvite hus er enig i at russerne forsøkte å påvirke valget. Noe så godt som alle andre politikere, uavhengig av parti, i Washington, D.C. ser ut til å være enige om at skjedde. Det samme er alle de amerikanske etterretningsorganisasjonene krystallklare på.

Les også: Trump angriper Comey på Twitter

Mener Trump er bekymret

På fredagens pressebriefing viste pressesekretær i Det hvite hus, Sean Spicer, til en uttalelse presidenten kom med i januar.

– Han sa da at Russland trolig forsøkte å påvirke landet, men at det kanskje kunne være andre land også. Presidenten er bekymret for et hvert land, eller aktør, som vil forsøkte å hacke USA, sier Spicer.

Han mener presidenten tar valgsikkerhet på alvor.

– Det blir for eksempel tatt steg når det kommer til cybersikkerhet og velger-ID.

Bekymret for Mueller

I Fox News-intervjuet snakker Trump om sin bekymring over at spesialetterforsker Robert Mueller, som etterforsker om russerne forsøkte å påvirke valget og potensielt etterforsker om presidenten har forsøkt å påvirke FBIs etterforskning av det samme, er venn med den sparkede FBI-direktøren James Comey.

– Vi får se hvordan dette går, men jeg har lagt merke til at alle Mueller har ansatt i etterforskningen er Clinton-supportere, sier Trump i intervjuet.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. USA
 3. Hillary Clinton
 4. Barack Obama
 5. CIA
 6. Amerikansk politikk
 7. Russland

Flere artikler

 1. Washington Post-avsløring: Putin ga direkte instruksjoner om å hjelpe Trump til å vinne valget

 2. Pluss content

  Forvirret? Alt du må du vite for å forstå Trumps Russland-drama

 3. Obamas forsvarsminister: – Obama reagerte ikke nok mot Russland

 4. De mistenkelige sporene mot Trumps team

 5. Trump om spesialetterforsker Mueller: – Jeg er fortapt

Fra andre aviser

 1. Spicer: Trump bekymret for mulig russisk innblanding

  Bergens Tidende
 2. Tolv russiske agenter tiltalt i Mueller-granskingen

  Bergens Tidende
 3. Raser mot Russland-etterforskning: – Heksejakt!

  Bergens Tidende
 4. Washington Post: Putin ga direkte instruksjoner om å svekke Clinton

  Bergens Tidende
 5. Han er Trumps nye FBI-sjef

  Bergens Tidende
 6. USA anklager 13 russere for innblanding i valget

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder