Omran (5) er et eksempel på grusomhetene i Aleppo

Det syriske regimet hevder de bomber «terrorister». Onsdag kveld rettet bombene seg mot Omran Daqneesh og fire andre barn.

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det har blitt en vane.

Så å si hver dag bombes sivile områder i Syria.

Det som er (eller i hvert fall var) landets største by, Aleppo, har vært særdeles hardt rammet i krigen som er inne i sitt sjette år.

De siste ukene har angrepene blitt intensivert ytterligere på grunn av det syriske regimets beleiring av bydeler i øst, hvor opprørerne fortsatt har kontroll.

Bombingen foregår i hovedsak med fly eller helikoptre. Det er det syriske regimet eller deres russiske allierte som utfører angrepene.

På bakken er det ingen militante opposisjonsgrupper som har mulighet til å stoppe luftangrepene, til tross for at de en sjelden gang har klart å skyte ned et helikopter. Den militære overlegenheten til det syriske regimet, som i tillegg til Russland får støtte av Iran, er total.

I resten av verden er det ingen stater som har noen planer om å hindre det som skjer.

Dermed fortsetter tragedien.

Onsdag var turen kommet til Omran Daqneesh.

Satt stille i kaoset

I en video, som ikke er uavhengig verifisert, men The Telegraph har vært i kontakt med en lege i Aleppo som bekrefter hendelsen, fra Aleppo Media Center kan man se den lille gutten bli båret bort fra ruinene av en redningsmann som løfter femåringen inn i en ventende ambulanse.

Gutten, som er skadet, men i live, settes i en stol i ambulansen, mens redningsmannen går ut av bilen.

Daqneesh er dekket av støv. T-skjorten, med en gul figur, har trukket til seg blod. Halve ansiktet er rødt. Han sitter helt stille, kun avbrutt av en kort bevegelse der han tar seg til skadestedet.

I kaoset som herjer rundt ham, sitter han stille og ser rett frem. Han gir ikke fra seg en lyd. Ikke en mine.

Føttene, som ikke har sko, rekker så vidt utenfor sete på stolen. Hendene hviler på shortsen. Munnen er lukket og øynene er uttrykksløse.

Han lever. Overlevde. Denne gangen.

Her kan du bla deg tilbake tidligere publiserte artikler om Syria

Skrevet ut fra sykehuset

Gutten ble skadet sammen med fire andre barn, en kvinne og to yngre menn ifølge en lege The Telegraph har vært i kontakt med.

Angrepet som gutten ble skadet i skjedde i Qaterji-nabolaget i Aleppo. Etter redningsaksjonen ble han kjørt til M10-sykehuset i byen.

Men heller ikke der var han trygg. Sykehuset har flere ganger blitt truffet av bomber fra luften.

Krigslege Morten Rostrup gikk for kort tid siden ut i VG og kritiserte FN og verdenssamfunnet for ikke å gjøre mer for å hindre bombing av sykehus i Syria.

Etter at sårene ble renset og hodet bandasjert ble gutten skrevet ut fra sykehuset senere i går kveld.

Leger sier til The Telegraph at rundt 12 andre personer under 15 år ble behandlet der onsdag.

Mange deler bildene av gutten på sosiale medier. CNNs kjente krigsreporter Arwa Damon skriver «dette er virkelig. Det må stoppe»

Kritiserer Obama

Tidligere i dag offentliggjorde Amnesty International en rapport som hevder å dokumentere omfattende tortur og drap i det syriske regimets fengsler. Over 17.000 fanger skal være drept i løpet av fem år. Organisasjonen mener de har bevis på forbrytelser mot menneskeheten, og at de ansvarlige må stilles for Den internasjonale straffedomstolen.

Washington Post skriver på lederplass at det ser ut til å bli begått konstante krigsforbrytelser i Syria. Avisen viser til at luftstyrkene til den syriske presidenten Bashar al-Assad og hans hovedstøttespiller, den russiske presidenten Vladimir Putin. målrettet angriper for eksempel leilighetsbygg, bakerier og, det de karakteriserer som deres spesialitet, sykehus. De viser også til en pågående etterforskning av at Assad igjen skal ha brukt kjemiske våpen, til tross for at Syria skal ha gitt fra seg sine kjemiske våpen.

Washington Post er også svært kritisk til den amerikanske presidenten Barack Obamas håndtering av situasjonen. De påpeker at Obama i 2012 har lovet å støtte det syriske folket. Presidenten gjorde det klart at det var i USAs interesse og et moralsk ansvar å hindre grusomhetene.

Siden 2012 har Syria vært et eneste langt grusomt kapittel som ingen har forhindret, men Washington Post påpeker at den amerikanske responsen ikke har endret seg fra halvhjertet støtte til opprørerne og å oppfordre Russland til å oppføre seg bedre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder