AKSJONERTE: Her ligger den drepte terroristen utenfor butikken. Politiet jobber på åstedet ved kosher-butikken i Paris etter gisselaksjonen. Foto: Helge Mikalsen,VG

Slik ble terroristen drept

PARIS (VG) Det er snart natt. En kropp ligger livløs utenfor
Hyper Cacher, den jødiske supermarkedet i Porte de Vincennes.

 • Harald Berg Sævereid
 • Stian Eisenträger
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over fem år gammel

Det er Amedy Coulibaly (32) som har medvirket til noen av de verste terrorhandlingene i Frankrike de siste årene. Gisseltageren som torsdag skal ha skutt politikvinnen som senere døde på sykehuset og som fredag begikk en ny terrorhandling. Et titall mennesker ble tatt som gisler inne på Hyper Cacher.

Han hadde eksplosiver i en eller flere sekker, men tok dem ikke i bruk, opplyser en kilde med nær kunnskap til hendelsen til nyhetsbyrået AFP.

Foto: ,

– Han hadde ikke så rent lite eksplosiver med seg, sier kilden, som videre forteller at gisseltageren skal ha forsøkt å blokkere en av dørene til butikken.

– Men han festet ikke eksplosiver på døren, understreker kilden.

Da VGs medarbeidere sent fredag kveld kunne skue over åstedet der dramaet fant sted, lå den døde kroppen av gisseltageren utildekket utenfor supermarkedet, som solgte mat som var laget etter jødiske tradisjoner og religiøse regler. VG står i kjøkkenvinduet til Danielle Salomon, en fransk kvinne som var øyenvitne til den dramatiske hendelsen på andre siden av gaten.

Skarpskyttere

– Jeg sto i vinduet og så at det skjedde noe i kosher-butikken. Like etter kom politiet og ba meg om å holde meg borte fra vinduet, forteller hun.

Fra det lille kjøkkenet hennes ser hun kriminalteknikere arbeide utenfor supermarkedet.

Salomon fikk besøk av to skarpskyttere som ønsket å ta et overblikk fra kjøkkenvinduet hennes, som VG nå står og ser ut ifra.

– Etter å ha forhandlet med gisseltageren, ledet en politimann ut 12 gisler fra butikken i puljer på syv og fem. Dette skjedde kvart over tre, forteller hun.

Grunnen til at hun vet dette, er at hun sier hun overhørte samtaler på politiradioen mens hun snakket med politifolk i inngangspartiet av blokken hun bor i.

– Sjokkerende

Klokken 17 skjer det som innleder avslutningen på avslutningen på gisseldramaet i Paris fredag.

– Jeg hørte politiet si at gisseltageren la seg på kne for å be. Da var det politiet slo til, sier Salomon.

Et titalls politifolk med en rambukk mellom seg, knuste inngangspartiet til Hyper Cacher, kastet inn sjokkgranater, drepte gisseltageren og reddet ut de som fortsatt var holdt som gisler. Fire av dem lå døde igjen etter politiaksjonen, mens fire ble alvorlig skadet.

Statsadvokat François Molin sa på en pressekonferanse fredag kveld at de fire døde trolig ble skutt av Coulibaly da han gikk inn i butikken og tok gislene.

– Dette var en sjokkerende opplevelse som jeg aldri ønsket å oppleve igjen, sier Danielle Salomon til VG.

Foto:,

Ville ramme jøder

Terroristen valgte å ta gisler i kosherbutikken nettopp fordi han ville ramme jøder, sa han selv i et intervju med TV-stasjonen BMF, som ble tatt opp under gisselaksjonen.

Han fortalte at han var medlem av terror- og opprørsgruppen Den islamske staten (IS), og at hans mål var å forsvare muslimer etter instruks fra IS.

– Det var en rystende antisemittisk handling, sa Frankrikes president François Hollande i en TV-sendt tale fredag kveld.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ber Frankrike om å sikre franske jøder og jødiske steder ekstra godt i kjølvannet av terrorhandlingene de siste dagene, ifølge nyhetsbyrået AFPs israelske kilder.

– Vi føler med ofrenes familier. Israel tilbyr Frankrike all den hjelpen det trenger, skal Netanyahu ha sagt ifølge kilden.

Frankrike er det landet i Europa som har flest jødiske innbyggere, og landets mellom 500.000 og 600.000 jøder er verdens tredje største jødiske befolkning etter USA og Israel.

17 drept på en uke

Tolv mennesker ble skutt og drept under terrorangrepet mot stairemagasinet Charlie Hebdo onsdag. En politikvinne ble drept torsdag.

Samtidig med at politiets spesialstyrker stormet kosherbutikken i Paris, ble det satt i gang en aksjon mot trykkeriet i Dammartin-en-Goële, der brødrene Said (34) og Chérif (32) Kouachi hadde forskanset seg. Begge ble drept da de kom ut av bygningen og åpnet ild mot politiet. Vitner på stedet fortalte at røyk steg opp fra bygningen, at de hørte flere eksplosjoner og skuddsalver fra automatvåpen.

De to brødrene drepte tolv mennesker i terrorangrepet mot satirebladet Charlie Hebdo onsdag. De skal tilhøre samme jihadistgruppe som Amedy Coulibaly og Hayat Boumeddiene (26), som var etterlyst for drapet på en politikvinne torsdag.

Ifølge CNNs kilder i politiet kom hun seg unna da gislene rømte fra butikken under aksjonen. Hun kan derfor fortsatt være på frifot, men det er ikke kommet noen opplysninger om henne fra offisielt hold.

To politifolk ble såret i aksjonene, én i Paris og én i Dammartin-en-Goële. 17 mennesker er denne uken drept i terrorhandlinger i Frankrike.

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Fransk TV-kanal hadde telefonkontakt med de tre gisseltagerne

 2. Paris-terrorist skal ha filmet drapene

 3. Dette skjedde i Paris time for time

 4. Gisseltager i kosherbutikk drept - fire gisler døde

 5. Opptak fra innsiden av åstedet: Gissel tok til motmæle overfor gisseltageren

 6. Fransk politi søker utenfor Europa: Klappjakten etter den siste terroristen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder