Den siste ville jaguaren i USA fanget på film

«El Jefe» har gjort sin debut foran videokameraene.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fire år gammel

Han ble plukket opp av kamerasensorer i utkanten av Tucson, Arizona, og videoen som nå går USA rundt er den første av jaguaren, som har fått navnet «El Jefe» – sjefen. Kattedyret, som er den siste gjenværende (som man vet om) ville jaguaren i USA, har flere ganger tidligere blitt fotografert i Santa Rita-fjellene i Arizona, men ifølge to fredningsgrupper i området er dette første gangen de har klart å fange El Jefe på video.

Det store, prikkete kattedyret, som i gjennomsnitt veier 55 kilo, var en voksen hann i utmerket form, ifølge Conservation Catalyst and the Center for Biological Diversity, som var de som fanget El Jefe på film.

– Bare det å vite at denne fantastiske katten er der ute, 40 kilometer utenfor Tucson, er veldig spennende. El Jefe har mer eller mindre levd i bakgården vår i over tre år nå. Det er vår jobb å passe på at hans hjem er beskyttet, og at han får det han trenger for å overleve, sier Randy Serraglio ved senteret i en pressemelding.

I videoen øverst i saken kan du se det flotte dyret bevege seg rundt i skogen i Santa Rita-fjellene.

Så du denne? Politihunden Feffen jaktet tyver på land og i vann

SJEFEN: Alene vandrer El Jefe rundt i Arizonas Santa Rosa-fjell. Her er han fanget på video for første gang noensinne. Foto: , Conservation CATalyst/AP

Utrydningstruet

Jaguarene vandrer på et stort område som strekker seg fra nordlige deler av Argentina i sør, til de kuperte villmarksområdene i Arizona og New Mexico, hvor man trodde de hadde forsvunnet frem til det kom to bekreftede observasjoner på 1990-tallet.

Det er det tredje største kattedyret i verden etter tigere og løver, og bodde på et tidspunkt i store deler av sørvestlige USA. Amerikanske myndigheter fredet kattedyret under ESA (Endangered Species Act) i 1997 – en av lovene som skal beskytte dyr fra utryddelse.

Les også: Katten Hemi funnet etter fem år på rømmen

Videoprosjektet i Santa Rita blir gjort av Conservation Catalyst and the Center for Biological Diversity i et forsøk på å finne og observere utrydningstruede jaguarer og ozeloter.

I dag finnes det jaguar i Mexico, Guatemala og Belize.

Flere dyrehistorier finner du her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder