I SIGET: Ted Cruz talte lørdag i Wichita i Kansas, før han reiste videre for å drive valgkamp i Idaho. Han mener nattens to seirer viser at han kan slå Donald Trump hvor som helst i landet. Foto: J. Pat Carter , /Getty Images/AFP

Cruz slo Trump i Kansas og Maine

Trump og Cruz ber Rubio trekke seg

Clinton med to tap - men viktig seier

Ted Cruz viser muskler på «super-lørdag» - men tok ikke inn nevneverdig på delegatforspranget til Donald Trump.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Til sammen 155 delegater er i spill under nattens fire nominasjonsvalg i det republikanske partiet, og Ted Cruz viste igjen at han har mulighet til å slå Donald Trump rundt i landet.

Rundt midnatt norsk tid ble det klart at han vant i Kansas med 48 prosent av stemmene. Med det sikrer han seg 24 av de 40 delegatene i staten. Trump fikk 23 prosent og 10 delegater, mens Marco Rubio og John Kasich fikk henholdsvis 17 og 11 prosent av stemmene.

Cruz var også suverent mest populær på valgmøtene i Maine. Cruz vant staten med 45,8 prosent av stemmene. Det sikret ham tolv delegater. Donald Trump fikk 32,6 prosent og ni delegater, John Kasich 12,2 prosent og to deletager og Marco Rubio 8 prosent og ingen delegater.

Hadde Cruz nådd 50 prosent av stemmene, ville han fått alle 23 delegatene og kommet betraktelig nærmere Donald Trump, men fikk isteden bare tre delegater flere i Maine.

– Kan slå Trump overalt

Cruz var naturlig nok veldig fornøyd etter gode tall i de to delstatene før de endelige resultatene hadde kommet.

– Hvis vi vinner disse to statene, har vi nå slått Donald Trump syv ganger rundt om over hele landet. Nå kommer vi til å slå Trump gang på gang, sa Cruz ifølge BuzzFeed på et valgmøte i Idaho natt til søndag norsk tid.

Cruz er i Idaho for å drive valgkamp der, ettersom det førstkommende tirsdag vil være mulig å sikre seg opptil 32 delegater ved seier i nominasjonsvalget der.

Fikk du med deg?: Ekspert om Trumps brakvalg på «supertirsdag»: Stadig vanskligegre å hindre ham.

Men mens Cruz vant i delegatfattige Kansas og Maine, vant Donald Trump både i Kentucky og Louisiana, hvor det er flere delegater å hente. I begge statene vant Trump med noen prosentpoeng på Cruz.

LEDER: Donald Trump. Foto: Chris Bergin , Reuters

Få delegater

Selv om Cruz seirer i Kansas og Maine sikkert har gitt Cruz en ny dose selvtillit, er fremdeles avstanden opp til ledende Donald Trump stor. Det er relativt få delegater i spill i de fire statene republikanerne har valg i natt, og kandidatene har trolig allerede rettet blikket mot 15. mars. Da er det ny «super-tirsdag» med nominasjonsvalg i folkerike stater som Florida og Ohio.

I begge disse statene er det også slik at den som får flest stemmer i staten vinner samtlige statens delegater, noe som gjør at seirer her er ekstra verdifulle. En seier i Florida gjør at du tar innpå eller drar ifra med hele 99 delegater på en gang, mens vinneren får 66 delegater i Ohio.

Til sammenligning ble det i natt kjempet om 40 delegater i Kansas og 46 delegater i både Kentucky og Louisiana – og disse ble også fordelt på de ulike kandidatene etter hvor store andel av stemmene de fikk. Dermed blir ikke utslagene spesielt store.

I Maine kunne Cruz riktignok få ha sikret seg samtlige delegatene ved å få over 50 prosent av stemmene. Men på grunn av lavt folketall har ikke staten mer enn 23 delegater å by på totalt - og Cruz nådde heller ikke 50 prosent.

Til slutt endte Cruz opp med å vinne 63 delegater mot Trumps 49 - altså bare 14 delegater med. Marco Rubio fikk 13 delagater.

– Cruz kan nå si at han har vunnet helt fra Alaska til Maine, selv om det har skjedd mye rart mellom de to statene. I tillegg vant han prøveavstemningen under konferansen CPAC utenfor Washington, sier USA-kjenner Are Tågvold Flaten til NTB.

Donald Trump har nå 385 delegater, mens Ted Cruz har 298. Marco Rubio har 126, mens John Kasich bare har 34. Det trengs 1237 delegater for å bli presidentkandidat.

Svak Rubio-kveld

Mens Cruz og Trump har kjempet om seirene i de fire statene, har Marco Rubio hatt nok med å få flere stemmer enn John Kasich. Dermed begynner det å brenne under beina på Florida-senatoren, som kun har klart å vinne én stat så langt i nominasjonsvalget.

I TRØBBEL: Marco Rubio. Foto: J. Scott Applewhite , Ap

Rubios siste håp er trolig valget i Florida, hvor han med seier kan sikre seg 99 delegater i slengen. I tillegg håper han på seier i Puerto Rico i morgen, hvor det er 23 deletager i spill.

I sin tale etter at resultatene var klare, oppfordret Donald Trump Rubio til å trekke seg.

– Rubio har hatt en veldig, veldig dårlig kveld, så jeg mener det er på tide at han trekker seg. La oss stå sammen som ett parti og stoppe dette tullet, sa Trump.

Også Cruz uttalte etter at valgresultatene hadde kommet at han mente Rubio burde trekke seg.

– Den eneste måten å slå Trump på, er å stå sammen. Vi kan ikke vinne når vi skal være flere som kjemper på hver sin front. Mann mot mann slår jeg Trump, sa Cruz til Fox News.

I sin talte gratulerte også Trump Ted Cruz med seirene i Kansas og i Maine, og sørget for å legge inn et stikk til Cruz i samme slengen.

– Egentlig var det ikke så rart at Cruz gjorde det så bra i Maine, det er tross alt ganske nære Canada, sa Trump - med klar referanse til sine tidligere kommentarer om at Cruz ikke burde kunne stille som presidentkandidat fordi han er født i Canada.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sanders vinner to stater

På demokratisk side er det nominasjonsvalg i tre stater – Kansas, Nebraska og Louisiana. Ved 02.30-tiden opplyste partiet at Bernie Sanders vant i Kansas, og ifølge amerikanske medier vinner Sanders også i Nebraska med rundt 55 prosent av stemmene.

Men ifølge prognosene til CNN kommer Hillary Clinton til å vinne stort i Louisiana. Med rundt 70 prosent av stemmene har trolig Clinton sikret seg flest delegater i løpet av natten, selv om Sanders har vunnet to stater. Det er nemlig mange flere delegater å kjempe om i Louisiana.

Krass tone i den republikanske leiren

Kommentar: Ingen ler av Trump lenger

Mens tonen mellom Clinton og Sanders hittil i valgkampen har vært relativt vennskapelig, har tonen i den republikanske leiren blitt stadig mer krass.

Etter at Trump vant hele 7 av 11 stater på den såkalte «supertirsdagen», har det stormet i den republikanske leiren – spesielt tydelig ble det under en debatt i kjølevannet av primærvalgene tirsdag, hvor fornærmelsene haglet.

Flere tungvektere i det republikanske partiet har kastet seg inn i valgkampen og advart mot Trump. En av dem som har rettet kritikk mot Trump er Mitt Rommey, republikanernes presidentkandidat i 2012, som har uttalt at Trump er en farlig og uærlig svindler.

Flere fra den republikanske leiren har uttrykt bekymring for at Trump vil lede partiet til et solid tap i november dersom han blir kandidaten paritet går for – noe som er sannsynlig skal vi tro meningsmålingene.

Den massive støtten til Trump har overrasket de fleste. Mange stiller seg undrende til at så mange amerikanere slutter opp om en mann som vil nekte muslimer adgang til USA, bygge mur mot Mexico, som hevder at Kina har diktet opp klimatrusselen og som har snakket varmt om Russlands president Vladimir Putin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder