SIDE OM SIDE: Tysk etterretning dokumenterer hvordan grensene mellom asyl- og innvandringsmotstandere og høyreekstremister stadig viskes ut. Her fra Pegida-demonstrasjonen i Köln 9. januar. Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Tysk etterretning: Bekymret for radikalisering av asylmotstandere

– Vi er vitne til en sammensmelting av høyreekstremister og personer som protesterer mot flyktninger, som vi aldri før har sett, sier sjefen for den tyske etterretningstjenesten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi ser en sammenblanding hva angår ordvalg og agitasjonsformer mellom høyrepopulister, høyreekstremister og asylmotstandere, sier Hans-Georg Maassen til ARD-Morgenmagazin.

Sjefen for Tysklands organisasjon for innenriks sikkerhet, Bundesamt für Verfassungsschutz, kom med uttalelsene en knapp uke etter at rundt hundre personer forsøkte å hindre en buss med rundt 20 asylsøkere å ta seg videre til et asylmottak i landsbyen Clausnitz torsdag i forrige uke. Mobben omringet bussen mens de ropte «Vi er folket».

Flere av passasjerene, deriblant kvinner og barn, ble skrekkslagne og begynte å gråte. En film fra aksjonen ble kort tid senere publisert på nettet, og har skapt sterke reaksjoner.

Natt til søndag sto 30 skuelystne og jublet av glede mens et planlagt asylmottak i Bautzen brant ned. Politiet meldte også om at enkelte forsøkte å hindre slukningsarbeidene.

Bakgrunn: Drastisk økning i høyreekstrem vold i Tyskland

JUBLET: 30 skuelystne jublet over at et planlagt asylmottak i Bautzen brant natt til søndag. Foto: Rico Loeb , Afp

– Ser en fare

– Det er ikke bare høyreekstremister som marsjerer mot asylmottak, men vi ser nå en radikalisering av asylmotstandere som vi tidligere ikke har sett, sier Maasen til den tyske TV-kanalen.

Han påpeker at asylmotstanderne gjerne ikke vil ha noe å gjøre med høyreekstrem ideologi, og at de tidligere gjerne var politisk likegyldige, eller stemte på storpartier som sosialdemokratiske SPD eller kristendemokratiske CDU.

– De er desidert mot asylpolitikken eller andre deler av politikken som angår dem personlig. Men vi ser at høyreekstremistene forsøker å instrumentalisere disse menneskene for å nå sine mål, og i dette ser vi en fare, sier etterretningssjefen.

PST: Økende trussel fra høyreekstreme miljøer

VOLDELIG: Opprørspoliti fikk til slutt kontroll på de rundt 200 høyreekstremistene som gikk amok i bydelen Connewitz i Leipzig 11. januar. Herjingene skjedde i forbindelse med en demonstrasjon organisert av Legida, den lokale avleggeren av den fremmedfiendtlige Pegida-bevegelsen. Foto: Jan Woitas , Afp

Høyreekstreme på fremmarsj

Han forteller at tallet på høyreekstremister de siste 15 årene har gått ned, men at miljøene nå tar seg opp igjen.

– Rundt år 2000 var det rundt 50.000, for to år siden kunne vi skrive 22.000 i den åpne trusselvurderingen, men nå ser vi igjen en økning. Og vi ser en voldsberedskap som vi tidligere ikke har sett, advarer Maassen.

ETTERRETNINGSSJEF: Hans-Georg Maaßen. Foto: , Bundesamt für Verfassungsschutz

– Realiteten er at vi til dels har en polarisering av samfunnet, en radikalisering og blant ekstremistene en sterkere voldsorientering enn tidligere, sier han og understreker at det er viktig å gå i dialog med menneskene som sympatiserer med høyreekstremister og forsøke å få dem tilbake til «midten av samfunnet».

Tysk sikkerhetstjeneste: Frykter Pegida-radikalisering

Trusler fra flere hold

Han forteller at etterretningstjenesten ser at høyreekstremister samarbeider på tvers av europeiske grenser, men at dette gjelder mer for islamistiske ekstremister.

– Ved anslagene 13. november så vi at dette ikke er et fransk problem, men at terroristene hadde kommet over Balkan, Østerrike og Tyskland under dekke av å være flyktninger, og her er også et tett europeisk samarbeid mellom etterretningstjenestene nødvendig.

På spørsmål om hvem som bekymrer etterretningstjenesten mest, høyreekstremistene eller jihadistene, sier han:

– Begge deler bekymrer oss like mye, men utslagene er forskjellige. At et asylmottak brenner og mennesker kommer til skade, er en like stor skade for landet vårt som at IS-terrorister skulle komme til Tyskland under dekke av å være flyktninger og gjennomføre et anslag her. Etterretningstjenesten må befatte seg med begge fenomener samtidig og med høy intensitet.

Sikkerhetstjeneste advarer: Islamister vil radikalisere flyktninger

RAZZIA: Spesialstyrker slo til mot åtte adresser i Berlin under en koordinert aksjon mot mistenkte IS-medlemmer i fjor høst. I tillegg til islamistiske ekstremister må tyske sikkerhetstjenester nå hanskes et økende antall høyreekstreme. Foto: Hannibal Hanschke , Reuters

Større vilje til vold

Berliner Zeitung skrev tidligere denne måneden at tysk etterretning skal ha fått over hundre tips om at terrorister fra IS skal være blant flyktningene som nå oppholder seg i Tyskland. Ifølge avisen skal Maasen ha sagt at noen av tipsene er usanne og ment for å sverte.

Etterretningssjefen uttalte i fjor høst at høyreekstreme mobiliserer i forbindelse med flyktningkrisen, men at også venstreradikale i sin tur mobiliserer mot dem. Han opplyste også at de ekstreme gruppene viser større vilje til å bruke vold. Det gjelder både høyreradikale, antifascister på venstresiden og islamister.

Kronikk: Høyrenasjonalistisk borgervern

Les også

 1. Tajik om Odins soldater: – Som om islamister skal uniformere seg, ta til gatene og kalle seg natteravner

  I likhet med statsministeren tar Hadia Tajik avstand fra Odins soldater.
 2. Erna Solberg om Odins soldater: – Ligner en borgerverngruppe, og det er vi imot

  BERGEN (VG) Erna Solberg mener Odins soldater representerer et farlig verdisyn, og tar avstand fra Frps-Ellingsens…
 3. Masseovergrepene i Köln: Bare to av de mistenkte er fra Syria

  De fleste av de mistenkte etter masseovergrepene i Köln nyttårsaften var fra Algerie og Marokko, ifølge…
 4. Her patruljerer «Soldiers of Odin» for første gang i Norge

  TØNSBERG (VG) Gruppen sier selv at de kun ønsker å gjøre gatene trygge for alle.
 5. Drastisk økning i høyreekstrem vold i
  Tyskland

  Foreløpige tall viser en dobling i politisk motivert vold fra høyreekstreme i Tyskland.
 6. Flere tusen til stede på Pegida-demonstrasjoner i Dresden

  DRESDEN (VG) Pegida mobiliserer flyktning- og islam-motstandere i 13 europeiske byer lørdag.
 7. Tysk partileder med sjokk-uttalelser: Vil at politi skal skyte mot flyktninger

  MÜNCHEN (VG) Høyrepopulister i Tyskland tar til orde for å hindre flyktninger, også kvinner med barn, fra å krysse…
 8. Tysk sikkerhetstjeneste frykter Pegida-radikalisering

  «Europas folk kun har to muligheter: underkastelse eller opprør», sier Pegidas frontfigur Tatjana Festerling, som…
 9. Syriske flyktninger tar avstand fra masseovergrepene: – Utvis gjerningsmennene!

  KÖLN (VG) Syriske flyktninger avviser at masseovergrep er et utbredt fenomen i hjemlandet, og oppfordrer tyske…
 10. Masseovergrepene i Köln: Vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

  Det kokte i Kölns gater under lørdagens Pegida-demonstrasjon.
 11. Politirapport om overgrepene i Köln: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

  Først etter at sperringene ble fjernet, ble politiet i Köln klar over at flere kvinner hadde blitt utsatt for seksuelle…
 12. – Seksuell vold er ikke akseptabelt i samfunnet, hvis noen gjør det må han straffes

  HÅ (VG) At noen utenlandske velger å begå overgrep, ødelegger for alle asylsøkere, mener syriske Abdullah Adel (33).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder