STOR DONORVILJE: Tatiana Osorio mistet tre venner i terrorangrepet i Orlando, og var blant de mange som ønsket å gi blod til de sårede. (AP Photo/David Goldman) Foto: David Goldman Ap

Homofile blodgivere avvises etter terrorangrepet i Orlando

ORLANDO (VG) Han var en av dem som flyktet for livet da Omar Mateen begynte å skyte vilt rundt seg på nattklubben Pulse. Nå er Christopher Hansen en av mange som reagerer kraftig på at homofile blodgivere blir hindret i å gi blod.

Artikkelen er over tre år gammel

Christopher Hansen kastet seg ned på gulvet under terrorangrepet i nattklubben Pulse i Orlando, og er en av dem som klarte å komme seg ut i live. Men han kan ikke gi blod til de flere titalls personene som kjempet for livet sammen med ham og som fortsatt ligger innlagt på sykehuset.

– Som et homofilt individ, kan jeg ikke donere blod til de som er skutt og ligger såret på sykehuset, sier Hansen til VG.

Han mener regelverket er for strengt. I USA praktiseres en regel om at homofile menn ikke kan ha vært seksuelt aktive med andre menn det siste året for å kunne gi blod. Årsaken er at at HIV er overrepresentert i denne gruppen, og at man gjennom et forbud mot blodgivning vil hindre spredning av sykdommen.

Saken fortsetter under bildet

OPPGITT: Christopher Hansen er frustrert over regelverket. Foto: Pontus Höök Pontus Höök

Reaksjoner i sosiale medier

Både i sosiale medier og i amerikanske aviser tar mange nå til orde for en endring av reglene.

En rekke amerikanske aviser omtaler debatten, og blant annet har The Guardian, publisert et leserinnlegg fra en homofil mann som gjerne skulle gitt blod til ofrene for terrorangrepet.

Tidligere ble alle homofile menn hindret bloddonasjon i USA, men nylig ble reglene åpnet opp slik at homofile menn som har avstått fra seksuell aktivitet med andre menn de siste 12 månedene kan være aktuelle. Ifølge en artikkel i Washington Post er imidlertid ikke systemene til den aktuelle blodbanken, One Blood, oppdatert, og dermed hindres alle homofile menn i å gi blod. Dette skal imidlertid komme på plass i løpet av året.

Homofile hindres også i Norge

– Et gift, homofilt par som lever monogamt kan ikke donere, sier en frustrert Hansen.

Blodbanken meldte i sosiale medier om et stort behov for blodgivere etter terrorgangrepet, og responsen har vært stor. For mange homofile oppleves det ekstra sårt at de ikke kan hjelpe etter et terrorangrep som var rettet mot en populær klubb for nettopp lesbiske og homofile.

Flere andre land praktiserer for øvrig et liknende regelverk med en karantenetid på 12 måneder. I Norge hindres imidlertid alle menn som har hatt eller har seksuell omgang med andre menn å gi blod, ifølge Helsedirektoratet. Det har blant annet vært diskutert å teste potensielle homofile blodgivere for HIV, men det har tidligere blitt avvist som for kostandskrevende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder