POLITIAKSJONEN: Politiet gikk bredt ut for å finne spor etter terroristene. Bydelen Schaerbeek ble sperret av og finkjemmet tirsdag kveld. I en søppelkasse fant de PC-en til en av terroristene. Foto: Helge Mikalsen VG

Fant testament i søppelkasse

BRUSSEL/OSLO (VG) Påtalemyndigheten fant testamentet til en av selvmordsbomberne på en PC i en søppelkasse på gaten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Datamaskinen til Ibrahim El Bakraoui (30) ble funnet i forbindelse med politiaksjonene som er gjennomført det siste døgnet. Han er den eldste av El Berkaoui-brødrene.

Begge sprengte seg selv i luften.

På datamaskinen, som var kastet i en søppelkasse på Rue Max-Roos i Schaerbeek, var det innspilt et testamente, opplyste påtalemyndigheten på en pressekonferanse onsdag.

Søppelkassen står i gaten like utenfor leiligheten der politiet mener terroristene kan ha forberedt angrepet.
Tirsdag kveld og natt til onsdag sperret politiet av en halv bydel i jakten på terroristene. Et av VGs team i Brussel så med egne øyne hvordan politifolkene lette gjennom søppelkassene i området – en jakt som tydeligvis ga resultater.

I testamentet opplyser selvmordsbomberen at han «hadde hastverk, at han ikke visste hva han skulle gjøre, at han ble jaktet overalt, at han ikke lenger var trygg, og hvis han dro det ut risikerte han å ende opp i fengsel».

El Berkaoui-brødrene er knyttet til Salah Abdeslam, som ble pågrepet av politiet fredag i forrige uke for Paris-angrepet. Etter å ha vært Europas mest ettersøkte mann i fire måneder klarte politiet endelig å sirkle ham inn.

Khalid El Bakraoui, broren til Ibrahim, disponerte leiligheten som politiet aksjonerte mot i Forest-bydelen i Brussel forrige uke. Etter razziaen fant etterforskere et IS-flagg, et gevær, bombeutløsere og fingeravtrykkene til Abdeslam.

Politiet kom på sporet av leiligheten hvor det siste terrorangrepet skal ha blitt forberedt etter at en taxisjåfør varslet om at han hadde hentet tre menn på adressen i Schaerbeek. Da han hørte om eksplosjonen på flyplassen fattet han mistanke til passasjerene, blant annet fordi de selv insisterte på å løfte de tunge bagene ut av bagasjerommet.

EKSKLUSIVE BILDER: Her går politiet til aksjon mot bombeleiligheten

SELVMORDSBOMBER: Ibrahim El Bakraoui (30). Foto: Afp

Ibrahim El Bakraoui (30) var en av selvmordsbomberne som ble fanget opp av overvåkningskameraer på flyplassen, mens de to andre mennene på bildet er foreløpig ikke er identifisert.

– Den tredje mistenkte har på seg en lys jakke og en hatt, og er fortsatt på frifot. Han satte fra seg en stor bag, og dro før eksplosjonene, sier statsadvokat Frédéric van Leeuw onsdag.

Belgiske medier har identifisert mannen som belgiske Najim Laachraoui (24), men statsadvokaten vil ikke bekrefte opplysningene. Flere personer som kan være knyttet til angrepene, er på frifot, opplyser Van Leeuw.

Ibrahim El Bakraouis bror, Khalid, utførte massakren på metroen i Brussel. Han ble identifisert som gjerningsmannen gjennom fingeravtrykk, opplyser påtalemyndigheten.

Khalid El Bakraoui leide også en av leilighetene som ble benyttet i forkant av terrorangrepet i Paris 13. november i fjor.

Les også: Brussel-terrorister knyttes til Salah Abdeslam

IFØRT HANSKER: Ibrahim El Bakraoui er i midten på overvåkningsbildet fra flyplassen. De to andre er ikke offisielt identifisert. De to selvmordsbomberne har på seg hanske på venstrehånden, trolig for å skjule utløsermekanismen. Foto: AP

KRAFTIG BOMBE: Innsjekkingsområdet i avgangshallen så ut som en krigssone etter at de to selvmordsbombene var detonert. En tredje bombe, som ikke ble utløst, ble funnet av politiet senere og uskadeliggjort. Foto: Ketevan Kardava Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder