BEROLIGER: Både Thorbjørn Jagland (til høyre) og Jens Stoltenberg prøver nå å roe ned konsekvensen av at britene nå forlater EU. Her er de sammen i Paris etter terrorangrepet i Frankrike i fjor.
BEROLIGER: Både Thorbjørn Jagland (til høyre) og Jens Stoltenberg prøver nå å roe ned konsekvensen av at britene nå forlater EU. Her er de sammen i Paris etter terrorangrepet i Frankrike i fjor. Foto: Helge Mikalsen VG

Jagland tror EU overlever Brexit-krisen

Jagland: Kan ikke isolere 60 millioner briter

Stoltenberg: Ingen konsekvenser for NATO-samarbeidet

Thorbjørn Jagland sier at det aldri kommer på tale å isolere 60 millioner briter fra det europeiske samarbeidet. Men han frykter at flere kan forlate EU dersom ikke EU blir relevant for innbyggere.

Publisert:Oppdatert: 24.06.16 kl. 13:37

– Jeg er ikke i tvil om at EU vil klare dette i ordnede former: Både å respektere utfallet av den britiske folkeavstemningen og finne nye måter å samarbeide med britene på, sier den tidligere norske statsministeren til VG etter Brexit-jordskjelvet i Storbritannia fredag morgen.

Jagland er nå generalsekretær i Europarådet, hvor samtlige 47 europeiske land er medlemmer.

Les mer her: Cameron trekker seg

Europa er mer enn EU

– Man må alltid huske at Europa er mer enn de 28 nåværende medlemslandene i EU, og at Storbritannia fortsatt er medlem av NATO og omfattet av den europeiske menneskerettskonvensjonen som setter samme demokratiske standard for samtlige europeiske land. Nå må de europeiske lederne finne ut hvordan Storbritannias fremtidige tilknytning skal være, sier han.

– Hvordan vil en slik tilknytning kunne bli?

– Det gjenstår å se. Men det er ikke på noen måte tenkelig at et så stort europeisk land, det er tross alt 60 millioner innbyggere i Storbritannia, forlater det europeiske samarbeidet.

– Men kan flere følge etter britene ut?

– Det er alltid tenkelig at noen får blod på tann, men det gjenstår også å se. Nå må man roe ned og finne fornuftige løsninger, sier Jagland.

– Hvordan tolker du markedsreaksjonen med voldsomme børsfall og verdifall for pundet?

– Markedene har aldri vært gode på å forstå politikken riktig, så det tar jeg med stor ro. Det har vært mye støy på forhånd, og altfor mange har forsøkt å påvirke de britiske velgerne. Det var feilslått og virket mot sin hensikt, akkurat som vi så i den norske folkeavstemningen i 1994, sier Jagland til VG.

Les mer her: Frykter at flere land følger etter

Forblir i NATO

Også NATO-sjef Jens Stoltenberg har fredag formiddag kommentert Brexit-resultatet i Storbritannia:

– Nå når britene definerer neste kapittel i sitt forhold til EU, vet jeg at Storbritannias posisjon i NATO vil forbli uendret, sier Stoltenberg.

Så sent som mandag sa han til VG at han fryktet usikkerhet dersom brisene stemte seg ut, og advarte mot et mer fragmentert Europa.

Les også: NATO-sjefen advarer mot britisk utmarsj

Publisert:Oppdatert: 24.06.16 kl. 13:37