SYK: Joshua French, her sammen med moren Kari Hilde under rettssaken for to år siden, skal ha blitt stadig dårligere de siste dagene. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL Foto: ,

Joshua French kollapset på cella

Helsetilstanden til Joshua French er kraftig forverret. I nyttårshelgen kollapset han på cella i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det skriver moren, Kari Hilde French, på sin blogg søndag.

Ifølge moren skal Joshua French, som i over seks år har sittet fengslet i Kongo, ha blitt gradvis dårligere i romjulen.

– Etter en omgang med oppkast og diaré ble han enda slappere og hans medfanger ble mer og mer bekymret, noe jeg også ble. Det er også varmt i cella slik at det er lett å bli dehydrert. Daglig prøvde jeg å si fra til fengselsledelsen, skriver moren.

I 2014 ble Joshua French flyttet ut av Ndolo-fengselet på grunn av sin dårlige helsetilstand.

I en periode høsten 2014 fikk French sone på utsiden av fengselet. Den 3. august ble French pågrepet på utsiden av en leilighet som bare et fåtall mennesker i Kongo visste han befant seg i. Han ble beskyldt for forsøk på rømming og ført tilbake til Ndolo-fengselet.

Medfanger varslet

I nytårshelgen skal French ha kollapset på gulvet i cellen han deler med flere andre fanger.

– Fangene var allerede innestengt med metalldør, og de banket og skrek på vakter for å få hjelp. Det hjalp ikke. Så krøp de opp på øvre køyesenger og ropte ut av gluggene. Da fikk de tilkalt noen. Tre fanger bar Joshua bort til sykestuen og fengselslegen ble tilkalt, skriver Kari Hilde French.

EN MORS KAMP: Les hele historien om Kari Hilde Frenchs kamp for sin fengslede sønn på VG+

Ifølge moren hadde French svært lavt blodtrykk da han ble fraktet til sykestuen i fengselet. Hun jobber nå med å få sønnen overført til et privat sykehus.

– Josh fikk ikke sove sist natt, han spiser ikke, men har drukket noe. Han er nå tilbake på sin celle, skriver moren.

Sykehus

VG har vært i kontakt med Kari Hilde French. Hun ønsker ikke å la seg intervjue søndag, og viser til advokat Hans Marius Graasvold.

Les også: Minst 62 nordmenn fengslet i utlandet

Graasvold bekrefter at det i samarbeid med den britiske konsulen i Kongo jobbes med å få French overført til sykehus.

– Etter det jeg forstår er det først og fremst praktiske hindre i veien for å få han overført til sykehus, men vi vet fra tidligere at det er en utfordring å få sykehus til å ta imot han, sier Graasvold til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder