Russisk kampfly skutt ned ved Syrias grense til Tyrkia

Tyrkia sier to F-16-fly skjøt ned russisk kampfly over Tyrkia

Russland sier de aldri krenket tyrkisk luftrom

Tyrkiske myndigheter bekrefter at de har skutt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom. Russlands forsvarsdepartement benekter at flyet var inne over Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Russlands president Vladimir Putin sier at det russiske kampflyet ble skutt ned over Syria, fire kilometer fra grensen til Tyrkia, ifølge Reuters.

Putin omtaler nedskytingen av det russiske flyet som «en dolk i ryggen, gjennomført av medhjelperne til terrorister», ifølge The Guardian.

Tyrkia sier at kampflyet ble skutt ned av tyrkiske F-16-jagere etter gjentatte advarsler om at de befant seg over tyrkisk luftrom.

Tyrkiske myndigheter meldte at to russiske fly nærmet seg grensen før det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned da det hadde krenket tyrkisk luftrom. De sier det ble advart ti ganger før det ble åpnet ild.

Styrtet i flammer

Russland sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tida. I en pressemelding skriver det russiske luftforsvaret at flyet holdt en høyde på 6000 meter da det ble skutt ned.

Les også: Russiske krigsfly langs norskekysten på vei til Syria

TV-kanalen Haberturk viser jetflyet som styrter i flammer i Syria, like ved grensen, og skriver på Twitter at flyet var et russisk jagerfly av typen Su-24.

CNN Turk har lagt ut et digitalt kart på Twitter de opplyser er offentliggjort av det tyrkiske militæret. Kartet skal vise de siste bevegelsene til det russiske flyet over Syria og Tyrkia, og kanalen mener kartet kan presenteres som bevis for at russerne var i tyrkisk luftrom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SISTE BEVEGELSER: Dette kartet, offentliggjort av det tyrkiske militæret, skal ifølge CNN Turk vise det russiske kampflyets bevegelser over Syria og, i et kort tidsrom også Tyrkia, før det ble skutt ned. Russiske myndigheter benekter at flyet var over Tyrkia. Foto: Illustrasjon: Tyrkiske militærkilder ,

Russisk diplomat kalt inn på teppet

Den tyrkiske statsministerens kontor har drøftet utviklingen på grensen med generalstaben og bedt utenriksdepartementet konsultere NATO om situasjonen.

NATO samles på Tyrkias forespørsel til ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag for å diskutere nedskytingen av et russisk fly. De 28 medlemslandenes ambassadører samles klokken 17 for å få en redegjørelse fra Tyrkia, skriver NTB.

Det er første gang et russisk eller sovjetisk fly er skutt ned av et NATO-land siden 50-tallet. NTB melder at tyrkiske myndigheter nå har kalt inn Russlands chargé d'affaires på teppet som følge av nedskytingen av det russiske kampflyet.

Hevder å ha drept begge pilotene

Begge pilotene ser ut til å ha greid å hoppe ut av flyet i fallskjerm, ifølge opptak som er sendt ut av nyhetsbyrået Anadolu.

Syriske opprørere hevder imidlertid å ha skutt og drept begge de to russiske flygerne som var i det nedskutte flyet, skriver NTB.

De to russiske flygerne utløste seg i fallskjerm, men ble beskutt og drept av en syrisk opprørsgruppe mens de nærmet seg bakken, opplyser en representant for den turkmenske opprørsgruppen.

En video som gruppen har sendt til nyhetsbyrået Reuters, viser det som skal være førsteflygeren liggende ubevegelig på bakken. «En russisk pilot. Gud er størst», sier en stemme på videoen mens en gruppe menn samler seg rundt personen på bakken. Den andre flygerens skjebne var inntil tirsdag ettermiddag ukjent, før gruppen sa den har drept også ham.

Opprørsgruppen er én av mange grupper som holder til nordvest i Syria. IS har ingen kjent tilstedeværelse der.

Jabor Ahmad, talsmann for Den tiende kystbrigaden, hevder at flygeren forsøkte å styre fallskjermen sin i retning regjeringskontrollert område, men at de klarte å treffe ham med automatgevær og at «liket landet på frigjort territorium».

I en video VG har sett vises en angivelig død person omringet av opprørere i et skogsområde. BrookingsDoha-analytikeren Charles Lister, som kjenner syriske opprørsgrupper svært godt, sier videoen viser en død pilot med russisk uniform og utstyr.

Han mener den døde piloten er funnet av anti-Assad-opprørere kalt Alwiya Al-‘Ashar. Gruppen skal være tilknyttet de mer moderate opprørerne i Syria og, ifølge Lister, også være tilknyttet grupper som samarbeider med Saudi-Arabia, USA og Tyrkia.

Klokken 17.29 publiserte dog nyhetsbyrået Reuters en melding på Twitter om at de pilotene antageligvis er i live, ifølge en tyrkisk myndighetsperson.

Stoltenberg avslører: To russiske fly i luftrommet over Tyrkia

Artikkelen fortsetter under bildet.

STYRTET: Bildet av en kampfly som styrter over Syria sirkulerer nå på nettet. Tyrkia hevder tyrkiske F-16-jagere skjøt ned flyet fordi det var i deres luftrom, mens Russland hevder flyet ble skutt ned av antiluftskyts fra bakken, og at flyet alltid var i syrisk luftrom. Foto: Stringer , Reuters / NTB Scanpix

Tyrkia uttrykte bekymring

Senest i går oppfordret Tyrkia FNs sikkerhetsråd til å diskutere Russlands aggresjon mot turkmenere i Syria. Statsminister Ahmet Davutoglu uttalte at den tyrkiske regjeringen «ikke vil nøle» med å foreta de nødvendige skritt for å beskytte turkmenere på syrisk land, ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News.

Tyrkia har allerede vært i samtaler med USA og Russland om bombingen av turkmenske landsbyer i Syria, og Davutoglu hevdet at IS ikke er aktive i regionen Russland har bombet, skriver avisen videre.

Også i oktober uttrykte Tyrkia misnøye med at Russland krenket luftrommet deres langs grensene til Syria, ifølge Reuters. Tyrkiske myndigheter hadde da skutt ned en uidentifisert drone langs grensen.

Statsminister Davutoglu uttalte også da at de «ikke ville nøle», den gangen med å skyte ned fly som krenket luftrommet deres.

– Vi skjøt ned en drone i går. Hvis det var et fly, ville vi gjort det samme. Våre regler er kjente. De som krenker våre grenser, vil vi gi nødvendige svar, sa statsministeren i oktober.

I kartet under kan du se hvor det russiske flyet ble skutt ned. Artikkelen fortsetter under kartet.

NATO diskuterte Russland i oktober

Under et NATO-møte i oktober diskuterte organisasjonen hva russernes militære operasjoner i og rundt Syria kunne begyt for dem. De uttrykte bekymring for at Russland ruster opp i Syria, og særlig at russiske fly hadde angrepet Hama, Homs og Idlib uten å angripe IS. I stedet mistet sivile livet, skrev NATO i en uttalelse etter møtet.

De mente også at det russiske militære nærværet hadde blitt mer alvorlig etter to brudd på luftrommet over Tyrkia.

Også kommandørkaptein Per Christian Gundersen mener at en nedskyting av et russisk kampfly har vært en bekymring siden russerne startet bombingen av Syria 30. september i år.

– Russerne har fokusert operasjonene sine i nordlige Syria, nær grensen til Tyrkia. Dette er utfordrende fordi russerne utfører sine egne operasjoner, og de er ikke nødvendigvis godt koordinert med Tyrkia, amerikanske operasjoner eller andre som flyr i dette området, sier Gundersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKUTT NED: Dette arkivbildet fra 3. oktober viser et russisk kampfly av typen Sukhoi Su-24 som står ved Hmeimim-basen i den syriske provinsen Latakia. Det var et fly av denne typen som ble skutt ned ved grensen mellom Tyrkia og Syria tirsdag morgen. Foto: Alexander Kots , Afp

Tviler på alvorlige konsekvenser

Det russiske kampflyet skal ha fått gjentatte advarsler om å forlate tyrkisk luftrom, mens Russland på sin side hevder de kan bevise at de oppholdt seg i syrisk luftrom.

– Enten har ikke tyrkiske myndigheter fått kontakt med flyet eller de har ikke etterfulgt ordre, og til slutt har de gått til det skritt å skyte ned flyet. Pilotene kan da ha vurdert det slik at de ikke har klart å lande flyet og dermed klart å komme seg ut, sier han.

Gundersen tviler på at nedskytingen vil føre til alvorlige konsekvenser, han tror heller det vil synliggjøre behovet for en tettere dialog og samarbeid for å ivareta flysikkerheten.

– Har ikke russiske fly etterkommet ordre om å fly ut av tyrkisk luftrom, er dette et brudd, selv om det er dramatisk å gå til det skritt å skyte ned flyet, mener han.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder