Håpløsheten brer seg blant 15.000 flyktninger ved stengt grense

BOR DER KUENE BODDE: – Vi lever som dyr, men vi er beskyttet mot vær og vind, og er langt fra tåregassen som de makedonske soldatene skyter, sier Rodin Mohammed (38), med sønnen Mohammed Nabi (5) og datteren Majar (6). Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Her levde kyr - nå bor flyktninger i bingene

IDOMENI (VG) Grensen har vært stengt i to måneder, men flyktningene vil ikke gi opp. De sover i telt, gamle jernbanevogner - og staller for veterinærkontroll av dyr.

 • Nilas Johnsen
 • Chryssa Panoussiadou

Artikkelen er over fire år gammel

I den ene enden er det doble gjerder med piggtråd, voktet av makedonske soldater som sitter på toppen av en tanks med maskingevær.

I motsatt ende ligger tomme jernbanehaller som viser hva Idomeni var inntil februar: En helt ordinær grensestasjon, primært for godstrafikk fraktet av jernbanen mellom Hellas og Makedonia.

Bakgrunn: Opptøyer ved stengt grense

Rekke på rekke med telt

VG har gått langs togskinnene, over jordene, og gjennom små skogholt for å se Europas største, uoffisielle flyktningleir fra alle kanter. En ny opptelling fra Leger Uten Grenser viser at det nå bor rundt 15.000 mennesker i leiren.

Rashid Hassan (27) fra Syria, som blir med VG som guide og tolk, men som nekter å ta betalt for den flere timer lange jobben, har selv bodd her i femti dager.

– Dagene går i ett, og til slutt føles det som en drøm man ikke våkner fra. Grensen er stengt, og håpløsheten brer seg, men vi har ikke noe annet sted å dra, sier han.

De aller fleste bor i telt, de heldige i de store fellesteltene satt opp av Leger Uten Grenser, der hundre mennesker sover på rekke i køyesenger.

Det er vamt og luften er tett, og da det oppstod kamper mellom migranter som forsøkte å presse seg over grensen og makedonsk politi på søndag, sev det tåregass inn.

Men her er man nær klinikken, matutdelingen, strømuttak og toalettene, forklarer Rashid.

Les også: Her flykter de fra flyktningleiren

Lever som dyr

I helt motsatt ende er rundt tohundre små telt presset sammen i vognhallen som markerer enden av grensestasjonen. Ned en liten bakke ligger det som var en veterinærpost for kuer som skulle kontrolleres for sykdommer etter å ha blitt fraktet over grensen.

BOR I BÅSEN: Her ble kyr holdt for veterinærkontroll etter å ha passert grensen. Nå deler tre familier båsene i den ene enden. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

På gulvet ligger det fortsatt tett med strå. Flere av båsene er fulle av søppel og forlatte telt. Men i den ene enden er et hjørne ryddet pent, tepper fra FN er lagt ut på betonggulvet, og en liten klynge med telt er samlet.

– Vi lever bokstavelig talt som dyr. Det er verre enn noe jeg kunne forestille meg da jeg flyktet fra Syria. Men her er vi i hvert fall skjermet for vinden, regnet og solen. Vi er langt fra matutdelingen, men vi er også langt fra tåregassen som de makedonske soldatene skyter, sier syriske Rodin Mohammed (38), som spiller kort med de andre mennene.

Norsk Røde Kors-leder: – Hva i helvete er det Europa driver med?

Frykter for barnet i magen

Zeineb Dado (21), fra den kurdiske byen Afrin nær Aleppo, viser frem magen, og forklarer at hun er syv måneder gravid. Hun lurer på om fosteret kan bli smittet av noe fra dyrene som bodde her før.

– Vet du når de kommer til å åpne grensen, så vi kan reise videre til Tyskland, spør mannen Issam Gazal.

Ingenting tyder på at det kommer til å skje. I to måneder har grensen vært stengt. Greske myndigheter sier de vil øke innsatsen for å få folk til å forlate leiren frivillig.

– Det er en total mangel på koordinering fra myndighetenes side. Det som skjer her i Idomeni viser hvor totalt mislykket Europas forsøk på å håndtere denne krisen er, sier leiransvarlig Emanuel Massart fra Leger Uten Grensen.

Dette er Europa i dag: Piggtråd, stål, soldater og krigsskip

TOGVOGN TIL INGENSTEDS: Mirwat Hussain (43) viser fram insulinen sønnen Mohamed (18) er avhengig av. Bakerst står mannen Majod Boro (47). Familien har fått plass i en tom jernebanevogn som står forlatt ved den stengte grensen. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Tror fortsatt grensen vil åpnes

Alle VG møter spør om vi vet noe om når grensen åpnes igjen, og vil ikke ta inn over seg at det ikke ser ut til å skje. Da de kom trodde de at de skulle bli i noen få dager, forklarer Izat Mohamed fra Aleppo.

Han og kona Hamleen bor med datteren Aili (2) og sønnen Abdurrahman (1) i et tomannstelt som står midt i solsteiken på jernbaneplattformen.

– Hjertene våre brenner når vi ser barna våre vokse opp her, men hva kan vi gjøre? Vi må overleve. Jeg kjøper sigaretter i landsbyen, og selger dem her i leiren for å tjene litt penger til å kjøpe frukt til ungene, sier Izat.

I noen forlatte jernbanevogner har rundt tohundre klart å skaffe seg en sovekupé i et gammelt gresk tog fra 1970-tallet.

– Vi dør sakte her, uten at noen bryr seg, det er det som er sannheten. Vi dør i sjelen, det er det som skjer når man mister håp, sier Mirwat Hussain (43), og peker på sønnen Mohammed, som sitter apatisk på togsengen.

– Han har diabetes, og vi har kun insulin igjen i noen få dager til, forklarer moren.

NÆRMEST GRENSEN: Mahd Anwor (35) og kona Dolmia (35) fra Irak har to små telt nærmest grensen. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Vil ikke snu

Tilbake ved grensegjerdet prøver Mahd Anwor (35) og kona Dolmia (35) fra Irak å fjerne gjørme fra teltplassen sin. De bor aller nærmest gjerdet, og da det ble skutt med tåregass på søndag løp hundrevis av mennesker rett inn i de to små teltene de har til seg selv og de fire barna.

– Vi løp vekk vi også. Når gassen blåste vekk og protestene var over, så kom vi tilbake hit, forklarer Mahd rolig.

Han har ikke tenkt å dra noe annet sted. Han har kommet for langt for å snu, forklarer han.

Les også

 1. Ble skadet i opptøyer ved stengt grense: – Trodde jeg skulle dø da gummikulen traff

  IDOMENI (VG) En gummikule traff Abdurrahman (23) i nesen, og Mahmoud (23) brakk armen da han ble truffet av en…
 2. Norsk Røde Kors-leder var på grensen: – Hva i helvete er det Europa driver med?

  ISTANBUL (VG) Små, syriske flyktningbarn fikk tåregass rett i ansiktet.  – Hva i helvete er det Europa driver med?
 3. Dette skjer med flyktningene etter Tyrkia-retur

  DIKILI (VG) De fleste som returnes til Tyrkia vil bli sendt videre uten å få asyl - men syrerne loves plass i de…
 4. Her er migrantene Europa ikke vil ha

  LESVOS (VG) På en strand på ferieøya Lesvos samles migrantene EU vil sende tilbake.
 5. Her ender flyktningenes drøm om Europa: 1.500 ønsker asyl - kun én mann ser på sakene

  CHIOS (VG) Bak disse piggtrådgjerdene frykter flyktningene retur til Tyrkia. Det har ført til en flom av asylsøknader.
 6. Fullt flyktningkaos på gresk ferieøy

  CHIOS (VG) Det er mangel på mat og drikkevann i flyktningleiren, og heftige slåsskamper har ført til at flere hundre har…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Hellas

Flere artikler

 1. Ble skadet i opptøyer ved stengt grense: – Trodde jeg skulle dø da gummikulen traff

 2. Rømte fra leir i Idomeni for å slippe tvangsflytting

 3. Norsk Røde Kors-leder var på grensen: – Hva i helvete er det Europa driver med?

 4. Brukte tåregass mot flyktning-opprør – minst 260 skadet

 5. Her flykter de fra flyktningleiren

Fra andre aviser

 1. Migrantleir på grensen mellom Hellas og Makedonia er tømt

  Aftenposten
 2. Migranter i Hellas nekter å gi opp håpet

  Aftenposten
 3. Tømmingen av gresk flyktningleir i gang

  Aftenposten
 4. Voldsomme sammenstøt ved grensen mellom Hellas og Makedonia

  Aftenposten
 5. Makedonsk politi brukte tåregass mot flyktninger

  Aftenposten
 6. Zhino (17) og mer enn 6000 andre står fast ved «Europas propp»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no