Gigantleir på Syria-grensen: Her stoler ingen på EUs løfter

ELBEYLI (VG) I den tyrkiske flyktningleiren på grensen til Syria, er det ingen tro på løftene om hjelp fra EU.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rad på rad med identiske, hvite containere - 3.592 av dem for å være nøyaktig - utgjør flyktningleiren Elbeyli, med over 24.000 innbyggere.

Mens EU og Tyrkia holder toppmøte for å finne en felles løsning på flyktningkrisen, har flyktningene her langt på vei sluttet å tro på hjelp fra Europa.

Les også: Tyrkia doblet kravet mot EU

­– Vi tror ikke lenger på løfter og tomme ord. Vi følger med på nyhetene, men det er bare en rekke møter og masse prat, sier Merwa (32).

Firebarnsmoren fra krigsherjede Aleppo er engelsklærer av yrke, og hun og mannen Muhamed (38) er blant de få som vil la seg intervjue med bilde. Men etternavnet ber de VG om å utelate – til det er frykten for represalier for stor, i tilfelle de en dag vender tilbake til Syria.

– Vi har egentlig mistet håpet. Syrias problem er så stort, flyktningene er så mange, og fred kommer ikke nærmere, sier Merwa, og oversetter det mannen, som ikke kan engelsk, legger til:

– Dersom en slik krig hadde herjet innenfor EUs grenser, hadde verden da kunnet lukke øynene, spør han VG retorisk, og slår ut med armene.

Kommentar: Tyrkia trekker i trådene

SOM EN BY: Elbeyli flyktningleir utenfor Kilis i Tyrkia ligger like ved grensen til Syria. I det som er blitt en containerby bor 24.000 flyktninger. Foto: Harald Henden , VG

Møter i Brussel

Møtene mellom EU og Tyrkia i Brussel har som mål å finne nye måter å løse flyktningkrisen på. Tyrkia har kommet med både forslag og krav, og møtes med tilsynelatende motstridende ønsker fra EU:

EUs hovedmål er at Tyrkia demmer opp flyktningstrømmen til Europa, men unionen ber samtidig om at grensen mot Syria gjenåpnes, slik at de over 60.000 interne flyktningene fra kampene om Aleppo kan krysse.

HELSEKØ: Mødre og barn venter på å bli sjekket opp i leirens poliklinikk. Foto: Harald Henden , VG

Bakgrunn: Syv flyktning-floker som EU må løse

Men på tyrkisk side av grensen er man mer opptatt av at EU fortsatt ikke har levert på løftene fra november, om å gi Tyrkia en krisepakke på tre milliarder Euro.

– Denne leiren kostet 17 millioner dollar å bygge, og koster to millioner å drifte hver måned. Vi har rundt 25 slike leirer inne i Tyrkia, så du kan selv regne på utgiftene, sier leirsjef Metin Yeldiz til VG.

– Vi ønsker at vår gjestfrihet mot syrerne skal være uendelig, men være budsjetter er det ikke, utdyper han.

I tråd med den offisielle tyrkiske politiske linjen, men Yeldiz at EU må gjøre mer for å avlaste Tyrkia, som har tatt imot 2,7 millioner flyktninger.

– EU må åpne sine grenser, og de må bidra mer i nabolandene til Syria. Jeg har ikke sett noe til løftene fra EU i mine tre år her som leirsjef, sier han.

STERKE MINNER: Muhamed el beydum (16), og andre flyktninger lærer å male i Elbeyli flyktningleir. «Virkeligheten i Syria» står det på ett av bildene, som en annen gutt har malt. Foto: Harald Henden , VG

– Flyktningstrømmen kan uansett ikke stanses, så lenge krigen fortsetter er det ikke mulig å hindre folk fra å dra. Tyrkia gjør det vi kan, men det er ikke nok til å stanse flukten mot et nytt liv i Europa, sier Yeldiz.

Streng kontroll

Tyrkia har streng kontroll på hvem som slipper inn i leirene drevet av det statlige flyktningorganet AFAD. Etter å ha fått ja to uker etter første søknad ble sendt, følges VG rundt i leiren av i alt tre pressemedarbeidere, tre sikkerhetsvakter og leirsjefen selv.

Skolen, poliklinikken og «vennskapshuset» vises stolt fram. Men følget venter villig utenfor da VG forklarer at «fri presse» betyr at vi må få intervjue flyktningfamilien uten å bli fotfulgt.

NYTT LIV: En liten gutt titter ut av en av containerne i flyktninggleiren Elbeyli, som ligger på grensen mellom Tyrkia og Syria. Mange har bodd i leiren i tre år, atter andre har flyktet videre til Europa. Foto: Harald Henden , VG

Merwa og Muhamed har døtrene Limar (6) og Shams lekende rundt seg i «stuen» i den trange containeren som har vært deres hjem de tre siste årene, mens sønnene Omar (10) og Fajer (5) fortsatt er på skolen.

– Limar går også på skolen, og det skal Shams gjøre når hun blir større. Vi er også blant de som har fått jobb her i leiren. Men de fleste syrerne i Tyrkia er ikke så heldige som oss, og fattigdom er virkeligheten for flertallet, sier Merwa.

– Sånn sett støtter vi forslaget fra EU om at Tyrkia må gi arbeidstillatelse til syrere, og gjøre mer for å skape jobber. Men hvor blir det av hjelpen fra EU? De har lovet milliarder, men det har ikke skjedd noe, fortsetter hun.

Slektingene fanget i krigssone

Familien har slektninger i leirene på den syriske siden av grensen, men har ikke tro på at de får krysse.

– Det er grusomt å tenke på, men her er det fullt. Verdenssamfunnet må skape en trygg sone inne i Syria, og EU må åpne sine grenser, sier Muhamed, med sin kone som tolk.

Ved flyktningleirens ytterste gjerde ligger grensen til Syria. Bort til vakttårnene får ikke VG gå for å ta bilder - av sikkerhetshensyn - blir det forklart.

På den andre siden av gjerdet er det IS som styrer territoriet, men i kampene om Aleppo er det en lang rekke militser, flere av dem støttet av Tyrkia, som deltar.

Harald Henden og Nilas Johnsen i Tyrkia. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden , VG

Krigshandlingene der er også sterkt påvirket av de russiske bombetoktene, som har gjort det mulig for Assad-regimets soldater å rykke stadig nærmere en fullstendig gjenerobring av byen.

– Russland bomber og dreper uskyldige. USA gjør ingenting, Obama kommer bare med taler på TV uten å følge opp, sier Merwa.

– Og EU stenger grensene. Vi drømmer om å reise til Frankrike. Vi bodde der som studenter, før krigen. Men vi har fått avslag på å søke asyl dit herfra, og å flykte i gummibåt er for farlig med fire små barn, forklarer hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder