UTBOMBET: En jente venter på sykehuset i Douma utenfor Damaskus, etter et bombeangrep som skal ha drept 27 mennesker. Foto: Abd Doumy/Scanpix

Mistura: – Hvert 25. minutt blir en syrer drept

FNs spesialutsending Staffan de Mistura advarer om at den skjøre våpenhvilen i Syria «kan kollapse når som helst». Han viser til at volden i landet har tiltatt i styrke de siste dagene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mistura mener at de økte spenningene i Syria har vært med på å skygge over fredsforhandlingene i Genève, og at man er nødt til å få våpenhvilen tilbake på rett spor hvis forhandlingene skal gi mening.

– De siste 48 timene har det gjennomsnittlig blitt drept en syrer hvert 25. minutt, mens en syrer er blitt såret hvert 13. minutt, sa Mistura da han oppsummerte status etter å ha avsluttet to uker med fredssamtaler i Genève.

Han oppfordrer

USA og Russland til å diskutere Syrias fremtid «på høyeste nivå» så snart som mulig.

– Våpenhvilen er der fortsatt, men den er alvorlig truet. Den er så vidt i live fortsatt, men oppfatningen er at den kan kollapse når som helst, sier spesialutsendingen.

Fortelling fra innbyggerne: På innsiden av en beleiret, utbombet by

MANGE DØDE: Skadede syrere får behandling i Douma i august 2015, etter et bombeangrep utført av syriske myndigheter som skal ha tatt livet av 70 mennesker. Foto: Abd Doumany Afp

Fortsetter samtalene i mai

Mistura regner med at fredssamtalene om Syria i Genève vil fortsette i mai, og sier han håper å bygge videre på den framdriften som partene har bygd opp til nå.

Ifølge Mistura står den syriske regjeringen og de viktigste opposisjonsgruppene fortsatt langt fra hverandre i synet på hvordan en politisk overgang i landet kan gjennomføres.

Som del av oppsummeringen av den siste runden med samtaler, sendte Mistura ut et sju sider dokument hvor det sto at begge sidene i konflikten deler synet «om at overgangsregjeringen kan ha medlemmer både fra den nåværende regjeringen og opposisjonen, uavhengige representanter og andre».

Les også: Øyenvitne til VG om Russlands første angrep: – Bare sivile ble drept – IS er ikke her

Forlot Genève

Opposisjonsalliansen HNC forlot fredag i forrige uke samtalene i Genève i protest mot at regimet ifølge HNC bryter våpenhvilen. Mistura avdramatiserte HNCs utspill og sa det var «diplomatisk spill», men alliansen vendte ikke tilbake til forhandlingsbordet. HNC, som støttes av vestlige land, Tyrkia og Saudi-Arabia, blir av FN sett på som opposisjonens offisielle talerør.

En russiskstøttet opposisjonsgruppe, den såkalte Moskva-gruppen som ledes av Syrias tidligere visestatsminister Qadri Jamil, tok onsdag til orde for at «alle opposisjonsgrupper slår seg sammen til én delegasjon» i samtalene med Assad.

I motsetning til HNC har ikke Jamils gruppe satt fram krav om at Assad må gå av før det kommer på plass en overgangsregjering.

OVERLEVDE: En syrisk jente har nettopp fått behandling etter en skade hun fikk etter et bombeangrep utenfor Damaskus. Foto: Abd Doumany Afp

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder