DRAMATISK: Tjenestemenn fra antiterrorpolitiet og Salerno-politiets gruppe for organisert kriminalitet var bevæpnet da de pågrep Ouali. Foto: Carmine Cappetti www.asalerno.it/AP Photo

Her tar de mannen som skal ha laget falske ID-kort til terroristene

Djamal Eddine Ouali (40) skal ha laget falske dokumenter til terroristene i både Paris og Brussel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den algeriske mannen ble pågrepet i en dramatisk politiaksjon på åpen gate i den italienske byen Belizzi søndag. Ouali var etterlyst internasjonalt av belgiske myndigheter, etter flere funn av falske ID-papirer.

Det italienske nyhetsbyrået Ansa skriver at algerieren skal være en sentral figur i et større nettverk som forfalsker ID-papirer over hele Europa.

Terroristen kunne vært stoppet: Regjeringen skylder på politimann

Flere hundre fotografier

Politiet kom på sporet av Ouali i januar, etter en razzia mot en falskner i bydelen Sant-Gilles i Brussel. Der fant man flere hundre digitalfotografier av ulike dokumenter og personer. Blant dem Najim Laachraoui, som sprengte seg selv i luften på flyplassen i Brussel tirsdag.

UTLEVERES: Djamal Eddine Ouali (40) sitter i italiensk fengsel i påvente av utlevering til Belgia. Foto: POLIZIA DI STATO AFP

Laachraoui var allerede i myndighetenes søkelys, etter at fingeravtrykkene hans ble funnet i samband med Paris-angrepene i november.

Ouali er også mistenkt for å ha laget falske identifikasjonspapirer til Salah Abdeslam, som deltok i Paris-angrepene og ble pågrepet i Brussel fire dager før tirsdagens terrorangrep.

Ble ikke spurt om nye terrorplaner: Abdeslam ble kun avhørt i én time

Sentrale personer i terrorcellen

Ifølge Ansa skal han også ha laget papirer til Mohamed Belkaïd, en algiersk mann som ble skutt av belgisk politi mens han dekket flukten til Abdeslam fra en leilighet der de gjemte seg sammen.

Det er ventet at Ouali vil bli utlevert til Belgia i løpet av få dager. Han har så langt nektet å samarbeide med italienske myndigheter, og motsatt seg utlevering.

Da han ble pågrepet, ventet han på bussen i byen Belizzi utenfor Salerno. Italiensk politi kom på sporet av algiereren etter at han søkte om oppholdstillatelse i Salerno.

Alt om Brussel-terroren: VGs oversikt over gjerningsmenn og ofre

13 aksjoner

Pågripelsen kommer samtidig som antallet razzier og pågripelser i Brussel stadig vokser i omfang. Politiet har søndag utført 13 aksjoner i ulike distrikter i og rundt Brussel, som et ledd i etterforskningen av tirsdagens terroraksjon.

I en uttalelse sier den føderale påtalemyndigheten i Belgia at totalt ni personer ble avhørt «i sammenheng med terrorsaken».

Fem av dem ble siden sluppet fri, tilføyer myndighetene, uten å gå i detalj om politiaksjonene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder